Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » 20 éves vagyok és a szüleim,...

20 éves vagyok és a szüleim, főleg apám úgy bánik velem, mint egy 10 éves kisgyerekhez mit tegyek?

Figyelt kérdés

Nemcsak szóban, hanem tevékenységekben is.

Mindent meg akar csinálni, helyettem. Szokása, hogy kikészíti nekem az ebédet, mintha én nem tudnám kiszedni a tányérba. Engem ez qvára idegesít ezt csinálja már mióta.

Felhívja az orvost, hogy vizsgáljon ki jól mert aggódik értem.

Megettem a csokit, jön föl elveszi előlem a papírt és kidobja, mintha én nem tudnám elvinni az 5 méterre lévő kukához.

Mindig úgy csinál csinál, mintha nekem nem lehetne saját véleményem. A hátam mögött akart beíratni edzésre. Ha akar valamit nem nekem szól, hanem anyámnak. Belevág a szavamba. Nem tudja hogyan közeledjen hozzám.

Anyukám mindig azzal jön, hogy öltözzek fel mert megfázok. Bejárkál a szobámba, összepakol helyettem stb.

Ő mindig is ilyen aggódós volt, óvott mindentől.

Lehet ennek az oka, hogy a bátyám meghalt, amikor én kicsi voltam.

Amúgy mindig mindent elintéztek helyettem, mostmár azért kiállok magamért.

Következmények: Önállótlan vagyok, bankba nehezemre esik ügyet intézni mert nem tudtam mit kell csinálni, félénk vagyok, csendes, szótlan, önbizalomhiányos.

Sokat piszkáltak a kortársaim suliban.

2016. ápr. 25. 17:55
 1/8 anonim ***** válasza:
81%

Dettó ugyanez van velem is...... Csak én 21 vagyok és azért rendelkezem önállósággal is....

Mit tegyél? Az egyetlen az,hogy elmondod,hogy ez így neked nagyon nem okés. Ezt próbáltad?

Én már igen. De nem nagyon van hatása. Azt is hozzátettem már,hogy ez a viselkedés rám nézve megalázó, mert úgy bánnak velem, mint egy gyerekkel. De szerintem ezt sem veszik komolyan, hisz nekik gyerek vagyok.....

2016. ápr. 25. 18:15
 2/8 anonim ***** válasza:
100%
Ha értené, mi a gond a viselkedésével, valószínűleg nem is nem csinálná. Emiatt szerintem az lesz csak a megoldás, ha elköltözöl otthonról, akár még kollégiumba vagy lakótársakkal albérletbe is.
2016. ápr. 25. 18:24
 3/8 anonim ***** válasza:
16%
Mintha ezt a kérdést már egyszer láttam volna..
2016. ápr. 25. 19:26
 4/8 anonim ***** válasza:
100%
Az ilyen szulok maga az elkoltozes gondolatatol is infarktust fognak kapni es erzelmileg fognak zsarolni, felteve ha hagyod magad. de ez az egyik legjobb modja az onallosodasnak.
2016. ápr. 25. 20:57
 5/8 anonim ***** válasza:
72%

sok infót nem írsz magadról, pedig tanácsot akkor lehet adni, ha ilyenekkel tisztában van a válaszadó:

1. középiskolás vagy még érettségi előtt (pl. évvesztes vagy és 5 osztályos suliba jársz akkor éppen 20 évesen érettségizel)

2. középiskolás vagy aki érettségi után okj szakmát tanul

3. felsőoktatásban tanulsz

4. dolgozol

5. otthon vagy és munkanálküli

Hol laktok?

Annak, hogy a saját lábadra állj ára van. Készen állsz erre?

Első lépésben mond meg apudnak, hogy neked ezmilyen érzés, hogy 10 évesként bánik veled. Mennyi hátrány ér ezért. Ha jót akar neked, akkor hagy önállósodn, ha nem hagy akkor elkezdeszdolgozni (ha nincs munkád éppen) és elöltözöl. Egyéb lehetőséged nincs.

2016. ápr. 25. 22:57
 6/8 anonim ***** válasza:
Hát, azt hiszem, el kell kezdeni nevelned őket, hogy észre vegyék, hogy felnőttél. Előzd meg őket, ha kell, picit fennhangon jelezheted, de elsőre is, hogy "Majd én kiszedem." És ha a kedves szóból nem ért, akkor válthatsz keményebb hangnemre. Ha ki akarja venni a kezedből a csokipapírt, húzd el a kezed. Ha nem érti, húzd el megint a kezed, ha megint megpróbálná elvenni, utána mondd először kedvesen, hogy majd te kidobod. Ha következő alkalomkor megint megpróbálná, akkor már egyből mondhatod neki kicsit erősebben, hogy majd te kidobod. Ha látod esetleg, hogy megy a telefonhoz, akkor csinálhatod azt, hogy elmész sétálni, és akkor nem lesz értelme, hogy kihívja a dokit, de ha meg már kihívta, akkor azért inkább várd meg, és ott lehet megmondani, persze nagyon-nagyon finoman, hogy apud túlaggódta a dolgot, vagy mittudomén. Esetleg felhívhatod újra az orvost, ha tudod a számát, hogy ne jöjjön, de szerintem legjobb, ha elmész sétálni, kivéve, ha tényleg nem vagy jól, de hogyha nem vészes, akkor csak szerintem esetleg meg kéne próbálni eltitkolni a dolgot, vagy max ha látnak valamit akkor mondjuk fáradtságra fogni. Ha belevág a szavadba, akkor inkább ne is beszélj az ő társaságában, mert nem is értékel téged igazán, akkor minek pocsékolnál rá időt? Valahol a szobába járkálásnál írtak valami nagyon speckó reteszt, amit nagyon könnyedén föl lehet szerelni az ajtóra, kívülre meg lehet lakatot venni talán, bár azt nem tudom, hogy egy sima ajtóra hogyan lehetne fölrakni, mert a retesz az ugye csak belülre jó, esetleg zárat cseréltetni, azzal is látnák, hogy önálló vagy, mert amúgy gondolom nincsen saját kulcsod az ajtóhoz, amiből csak neked van egy példányod. Szerintem kicsit ne foglalkozz velük, hadd maradjanak kicsit maguknak, ne is beszélgessetek, aztán majd ha ők akarnak változtatni, egy kis idő múlva nem kell leráznod őket, mondjuk 6-8 nap után már hagyhatnád nekik, hogy kezdeményezzenek nálad beszélgetést, többi alkalommal előtte nyugodtan mondd meg nekik, hogy bocsi, most nem jó, vagy most nem szeretnél beszélgetni. Meg néha talán jelentsd be, hogy elugrassz valahova, és ne úgy, hogy kérdezd, hogy elmehetsz-e, hanem megmondod, hogy pl "1 óra múlva jövök", vagy 3-ra itthon vagyok, v ilyesmik. Vagy esetleg menj el néha, talán 1-2 barátod van, ha nincsen, akkor ezt nem lehet, hogy odakéredszkedsz valahova 1-2 napra meg éjszakára, hogy szüleid kikészítenek, hadd aludjál náluk; persze ha tudod,h van is hely náluk, ahol alhatnál, és akkor ebből a szüleid is levennék már, hogy neked önálló döntéseid vannak, és nem maradhatsz mindig az ő pici fiuk, hanem igenis van saját utad, amin szeretnél járni, ha nagy fába vágod a fejszédet, nagy fába vágod. em kell hogy fogja valaki közben a kezed. Britneynek van az a száma, az Overprotected, amiben az van, hogy "I need to make mistakes, just to learn, who I am. There must be another way, 'cause I believe in taking chances" Szóval ja. Tehát, hogy annyira óvják, annyira féltik, hogy hibázik, hogy nem hagyják magát semmiben kipróbálni, pedig lehet, hogy tök ügyes lenne, így még sikerélményei sincsenek. Mert ha megpróbálná, akkor meg vagy menne neki , vagy legalább tanulna a hibájából és fejlődne, de így az se derül ki, hogy ki ő, és pontosan miben jó, hogyha túl van féltve. Tehát gyakorlatilag nincs mozgástere. Hát kb ez ilyen, de amúgy gondolom ő itten menedzser-féleségekre gondol, de nem biztos, de nem is az a lényeg, hanem hogy jól meg van fogalmazva.
2016. ápr. 26. 00:44
 7/8 anonim ***** válasza:

*Vagy esetleg keress vmi saját hobbit magadnak társasággal

Éneklés, tánc, könyvtár, mozi, parkban padon ücsörgés, pingpongozás, kocogás, vagy kérd, hogy mehess egyedül a boltba, hogy megmutasd, hogy te már nagy fiú vagy, és milyen ügyesen bevásárolsz, és megbízható vagy. Esetleg menj el a postára, is vagy mittudomén. A szüleidnek valahogy fel kell nyitni a szemét. De lehet finoman is, de döcögős út, amíg sikerül eredményt elérni. De talán hónapok, vagy 2-3 év alatt lehet.

2016. ápr. 26. 00:48
 8/8 anonim ***** válasza:
67%

Engem is elkenyeztettek ilyen szempontbol, szoval megertelek. Sokkal nehezebb volt emiatt "felnonom", mivel nem volt termeszetes a csaladban, hogy bizonyos dolgokat magamnak kell megtennem, nem nekik helyettem. Szenvedtem en is postan/bankban stb. Neha mostanaban is nehezemre esik elintezni peldaul egy hivatalos telefont.

Mikor egyetemista lettem, es feljartam Pestre, onnantol kezdve lettem egyre onallobb, a folyamat meg ma is tart. A fovarosban nincs itt a csalad, hogy elintezze helyettem, amit nekem kell, ilyen egyszeru. Ehhez nekem nem kellett olyan drasztikus lepes, mint az elkoltozes, itthon ugyanis lattak rajtam, hogy onallobb es ezaltal hatarozottabb lettem, igy fokozatosan elfogadtak, hogy egyedul is megoldok bizonyos dolgokat.

Azt javaslom, probalj meg eloszor barattal elmenni a felelmetesnek tuno helyekre ugyet intezni pl. bankba. Ő nem fogja helyetted megtenni, amit neked kell, de megsem leszel egyedul egy uj es felelmetes helyzetben. Probald azt is tudatositani magadban, hogy az ott dolgozok nem fognak kinevetni, ha benazol. Nekik az a dolguk, hogy a munkajukat vegezzek es az ugyfel elegedetten tavozzon! :)

Mindazonaltal, ha meg beszelgetni szeretnel errol a problemadrol, nyugodtan irj privatban. Szivesen segitek. :))

23L

2016. ápr. 26. 03:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!