Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mit tehetnék, hogy javuljon a...

Mit tehetnék, hogy javuljon a kapcsolatom anyámmal?

Figyelt kérdés

20 éves nő vagyok, a szüleimmel élek még. Anyámmal mindig is rossz volt a kapcsolatom. van két fiú testvérem, én vagyok az egyetlen lány, és a középső gyerek a családban.

Eleinte, gyermekkoromban mindig elhanyagoltnak éreztem magam, mert én kaptam a legkevesebb figyelmet. az öcsém és köztem csak 14 hónap van... Tini koromban problémás lettem, szorongtam, depressziós voltam...stb... suliban bántottak és otthon is folyton veszekedtem anyámmal.

Anyának van lelkigondja, amivel nem ártana pszichológushoz fordulnia,m de ezt ő nem látja be... Neki az alaphangszíne a kiabálás, és lekezelő hangnem... mikor normális hangulatban van és nem ideges, akkor is kiabál...

Mindig mást hibáztat mindenért.. pl elakar menni futni, de nem ment el, akkor minket hibáztat, amiért nem ment el.

Nekem megmondta hogy: "nekem ilyen lány nem kell" és ezt is mondta: "tönkre teszed az életemet, miattad leszek öngyilkos...stb"

Sok olyan mondott ami nagyon mély nyomokat hagyott bennem. néha megvert, volt hogy bezárt és nem engedett el... és már nagyon haragszom rá... úgy érzem nem tudok neki megbocsátani, de mégis szeretném ,ha javulna a helyzet, mert ha ilyen marad vele a kapcsolatom, akkor az egész életemre rossz hatással lesz...

Anyám azt akarja, hogy költözzek el otthonról ... de ez nem olyan egyszerű..

mindig azzal ,jön, hogy az én apám ezt ne mengedte volna meg, én már önálló voltam 20 évesen...stb...stb... csak hogy már nem '90-es éveket írunk és teljesen más ez a világ, ami akkor volt...

Ami a legjobban bánt, az az hogy azt mondta, hogy "nem vagy a lányom"

és ilyeneket mond ,hogy: "álszent vagy, és ha tudnák az emberek ,hogy milyen vagy akkor nem lennének barátaid...stb... meg hogy "önző vagy"...stb..

és a legtöbbször rám vetíti a hibáit, és rivalizál...

Anyámmal nem lehet beszélni ,mert bármit mondok neki egyből kiabál..

És folyton a hibákat hajtogatja, hogy ilyen vagyok olyan vagyok...stb....

és azt mondta, hogy "nem lesz belőled semmi, hajléktalan leszel..s.tb.. és nem lesz meg az érettségid..." -megjegyzem leérettségiztem.

úgy érzem ,mintha ő direkt rosszat akar nekem,

és elég önző, azaz igazság..

5en vagyunk a családban.. anya ossza be a pénzt, apának ad napi 1200 ftot négyünkre és anya magának meg vesz kaját, csokit...stb.... mi meg abból a kevés pénzből veszünk kaját.

anyának a hűtőben van egy kis fiókja, a hűtő alján, ott tartja ,a kajáját, csokiját, joghurtját, tejét...stb... és oda mi nem nyúlhatunk...

van neki még 2-3 zacskója abban tart még kaját és nassolni valót magának, az szintén csak az övé...

mikor állítólag nincs pénz ő neki mindig van pénze nadrágra ,egy kis cipőre...stb....

szóval elég önző...

kettős érzésem van vele kapcsolatban, utálom is nagyon, de a szívem mélyén mégis szeretem, és szeretném ,ha jobb lenne kapcsolatom vele... mit tegyek? nektek mia véleményeket?

2016. márc. 13. 11:25
 1/8 anonim ***** válasza:
hasonló helyzetben voltam, bár kajával nem voltak ilyen problémák, de ruhát csak akkor kaptam ha rokonoktól vagy ha már szinte leszakadt rólam. az ilyeneket hogy nem vagyok a lánya miattam lesz öngyilkos, miattam lesz rákos, mamám miattam kötötte fel magát (11 éves voltam) stb megszokott volt... 19évesen ott hagytam (már 12éves koromtól "bíztatott") utána rájött hogy mégis kellek neki, azóta anyaként próbál viselkedni. neked is ezt tudom tanácsolni hogy amint tudsz költözz, a távolság megoldás lehet... én is utáltam, megkeserítette az életem, gyógyszerekkel tömtek tele, több idegösszeroppanás... mióta elköltöztem (ez 3 éve volt) normális viszonyban vagyunk, viszont úgy tönkre mentem hogy még mindíg nem rázódtam helye teljesen de lényegesen javultam.
2016. márc. 13. 11:59
 2/8 anonim ***** válasza:
Nagyon szomorú dolog ilyen történeteket olvani.Édesanyádnak súlyos pszichés problémái vannak és komoly segítségre lenne szüksége.A leírtakból arra következtetek,hogy az elmúlt húsz-huszonöt év történéseinek terhével(három gyerek felnevelése...)nem tudtott megbírkózni.Az hogy magának megvásárol dolgokat azzal kompenzál mert úgy érzi hogy a család elvette az életét.Azzal nem bíztatlak,hogy magától segítséget fog kérni.Így sajnos megoldás sincs.Talán édesapád egy kicsit a sarkára állhatna és elmagyarázhatná a dolgokat.Persze veszekedés gorombaság csak olaj a tűzre.
2016. márc. 13. 12:07
 3/8 anonim ***** válasza:

Szia! Hasonló az én anyám is. Én még itthon élek, szintén 21 évesen, de szeptembertől megyek el, ha minden jól megy.. Volt már hogy elköltöztem otthonról, de vissza kellett jönnöm, és figyelj azt tudom mondani próbálkozz elmenni, dolgozz/ suli és kollégium, mert akkor javul a helyzet. Érezhető volt, hogy én is kezdtem jobban lenni mikor elköltöztem egy időre. Lefogytam, csinosabb lettem, kezdett minden a helyére állni, csak tele voltam fájdalmakkal. De idővel elmúlik. Ne érdekeljen. Én elmentem pszichológushoz, az se tudott segíteni. Annyit mondott, hogy a múltat el kell engedni. Miért foglalkozok vele?!

Ilyen az önző személy. Magának szül gyereket, hogy csicsk*ztassa. Vigyázz, hogy ne légy olyan mint ő!

Pl. az én anyám ha az asztalon van a tejszínhab, és a fotelba ül, nyújtja a kezét, hogy adjam oda... Ott van tőle, egy karnyújtásnyira. Bele van süppedve a fotelba, kövér, de még mindig látom az arcán, hogy szép. Mert régen egy gyönyörű szép vékony nő volt. DE! csak ezt tudja emlegetni, hogy ez és ez és ez volt. Veszekedésekkor 5-6 éves dolgokat emleget fel. Mondogat, veszekszik, gyűlölködik. Az apámat, és engem is gyilkol időnként..

Amit tehetsz (amit én is teszek):

Ha rájön a dili, becsukom az ajtóm, elmegyek sétálni, levegőzni egyet... Vagy csak egyszerűen ki a lakásból. Az hogy üvöltve beszél, arra füldugó hasznos lehet.. Nekem nagy hajam van azzal tudom takarni, de már hozzászoktam, nem annyira érdekel, úgyhogy nem is használom (meg el is tűnt)..

Kell, hogy legyen tartásod, én pl. ezt nagyon nehezen vívtam ki. De ha a semmiért ordít velem, akkor megmondom neki normális hangon, hogy "nem csináltam semmit. Ne beszélj így velem.." (vagy valami hasonlót) Ilyenkor utánoz, mint egy óvodás, úgy viselkedik mint egy hebrencs kislány, utánam nyávog, hülye kurv*zik, utána hozzáteszi, hogy még kurv*nak se lennék jó stb...

EL KELL MENNI !

Mikor otthon laksz, csak zárkózz el tőle. Távolságtartóan lehet szeretni. Ő is rám szokott mászni, megölelni. De mindig tudd a fejedben, tisztába légy vele, hogy önzőségből szült meg, és Szeret, de nem úgy, ahogy szeretnéd, hogy szeressen. Visszaölelheted, de ezzel tisztába kell, hogy legyél. Örökre fenn kell tartani ezt a látszatot. Mert mégis csak az anyám, igen szeretem, de attól még rossz a természete. Ez alól nem mentheti fel semmi.. Se arról hogy miket csinált velem gyerekként. De nem az én dolgom, majd Istennel elszámol. Én feldolgoztam mindent. Mivel Isten hívő vagyok, ezért tudom, hogy nehéz életet kaptam, talán pont azért, hogy megváltoztassam ezt az embert...

Nálunk pont, hogy veszi a kaját, hogy érzékeltesse, mennyire jó anya, de tudja, hogy leszoktam a cukorról stb.. Direkt csinálja. Ezért fogyok, mikor elköltözök, mert akkor magamra odafigyelek. Ő ebbe belesüppedt, mert nem sikerült lefogynia, én vagyok a 3. gyerek. (és előtte mindig azt nézte, mivel tud felhízlalni minket a nővéremmel) Frusztrálja, hogy vékonyak vagyunk.. Azért is, hogy meghízott engem hibáztatott amúgy, hogy a másik kettő gyereke után visszafogyott 50-re, utánam nem tudott.

Állj! Ne tévesszen meg, ZABÁLT. És a mai napig.. Maga elé veszi a kaját, nézi a tv-t.. És ha én azt mondom, picit meghíztam, akkor eszik, és közbe mondja, hogy hát igen, sportolnod kéne kőkeményen rendszeresen.. Szóval pofa az van. De ő maga amit elért, az egyenlő a 0-val, nem tudok rá felnézni, és nem szeretnék vele azonosulni. Fontos, hogy erre figyelj, ne válj ilyenné.. Ahogy elköltöztem, rólam is folyamatosan lekoptak a hülye tulajdonságai, amiket átvettem. Nehezen, de lejön. Ha másokkal együtt élsz, még könnyebb, mert átveszed az ő dolgaikat.

Nekem is volt, hogy ilyeneket mondott régen, hogy "Miért nem kapartattalak el, te kis nyomorék.." "Megkeserítetted az életem.." -na mikor ilyeneket mond, akkor jönnek ki a fájdalmai. A testvéreim is azt próbálták megmagyarázni nekem, hogy ilyenkor ne vegyem komolyan. Deee... Én elhiszem neki. Amiket ordít, azok pont azok a dolgok amik r*hadtul bántják. Egy boldogtalan ember, de ettől még szeretheted...

Amennyire átlátom a helyzetet, és ahogyan én kezelem a dolgot a saját életemben, azzal remélem segítettem valamennyit. Sry az összevisszaságért!

2016. márc. 13. 12:41
 4/8 anonim ***** válasza:

tiszta sor...anyádnak volt egy szeretője, aztán lelépett...apád szintén nőzik, így marad a csoki, meg az ordibálás...lehet, hogy a fizetése is a legszarabb a munkahelyén, a nagyhasú, büdösszájú őnöke állandóan meg akarja dönteni az asztalon, csak te ezekről nem tudsz..

azt sem tudhatod, hogy ki kinek a kije...de ezt majd ha elnőttél..

a felnőttekben baromi nagy eszültség halmozódhat fel évek alatt... majd meglátod, ha olyan pasi horkol melletted akit nem szeretsz, ráadásul bekapod tőle a legyet(vagy mástól)..nincs aki eltartsa...stb...stb...

2016. márc. 13. 14:51
 5/8 A kérdező kommentje:
Jaj szegények, úgy sajnálom Őket!!!!! Biztos vagyok benne ,hogy vannak olyan szülők, akiknek szintén nehéz, és feszültek, még sem verik a már felnőtt gyereküket, és megpróbálnak úgy viselkedni, mintha szülők lennének, és nem pedig egy elkényesztetett gyerek!!!!!
2016. márc. 13. 15:09
 6/8 anonim ***** válasza:
0%
20 éves felnött munkanélküli vagy nehogy már ő vegyen neked nasikát meg ruhát mi a sza't képzelsz te magadról
2016. márc. 13. 20:12
 7/8 A kérdező kommentje:
nem vagyok munkanélküli! idióta barom!
2016. márc. 14. 10:17
 8/8 A kérdező kommentje:

nekem nem az a bajom, hogy vesz magának nasit. hanem az hogy mi a francért szült három gyereket, ha csak saját magával és a pénzzel foglalkozik!!!!!!

te meg jó lenne,m ha elbújnál mert sz@rt se tudsz rólam!!!!!!

2016. márc. 14. 10:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!