A húgom majdnem meghalt, anyáék nem tesznek semmit, szinte észre sem veszik. Hogy lehetne felnyitni a szemüket?
Hárman vagyunk testvérek. Én és a nővérem már külön élünk, családunk van, a féltestvérünk 15 éves, most szeptemberben kezdte a gimnáziumot. Sokat változott, ami magában nem baj, hiszen én is tudom, mennyire megváltoztam, mikor elkezdtem a középiskolát. Kezdetben semmi kirívót nem csinált, csak nőiesebben öltözködött, befestette a haját. Utána elkezdett egyre többet szórakozni járni, ma már ott tartunk, hogy hétköznapokon is elmegy, hétvégente szinte egész nap alszik. Belekerült egy társaságba, ahol a "menők" vannak és azóta egyre rosszabb... Cigizik, már nem elég neki az, hogy a barna haját világosítja, most teljesen szőke lett. Tegnap volt egy koncert, ahol úgy futottunk össze, hogy elméletileg ő az egyik barátnőjénél aludt, mert késő estig prezentációt csinálnak fizikaórára, vagyis anya ezt mondta nekem a telefonba. Utána a húgom kért meg, hogy ne mondjam senkinek, hogy látott.
De a legdurvább nem ez, hanem hogy anyáék úgy viselkednek, mintha semmit nem látnának ebből. 2 hete a lányuk majdnem meghalt, mert az egyik barátjával elmentem autózni fel-alá és belefordultak egy árokba, engem hívott fel sírva onnan, hogy menjek érte (tudta, hogy a nővérünk szólna anyának).
Aztán végül elmondtam helyette náluk, de előadta, hogy nem is úgy volt, én reagálom túl az egészet. De könyörgöm, ha a kocsi még egyet fordult volna, beleesnek a csatornába, ahol kb annyi víz volt, hogy ellepte volna az autót és az ajtókat nem tudták volna kinyitni. És anya meg a férje lerendezték annyival, hogy miért engem hívott, őket kellett volna...
Velünk sosem volt ilyen anya, figyelt ránk mindig. De a testvérünkkel úgy viselkedik, mintha csak egy kiegészítő lenne, vagy nem is tudom.
Oké, de ha te ennyire felnőtt vagy és ilyen jól látod a helyzetet, akkor miért okoz nehézséget leülni a szüleiddel, és elmondani értelmes felnőtt ember módjára, hogy aggasztónak látod a húgod kicsapongásait és úgy véled, túlzásba esik.
Amúgy a szüleidnek abban igaza volt, hogy a húgodnak a baleset után őket kellett volna hívnia - példának okáért mert jelen pillanatban ők a felelősek a húgodért. Nem is értem, ha amúgy sose bántják/szidják le semmiért, akkor miért fél elmondani otthon?
Lehet hogy túlzás, de a széles baráti kört nézve jellemzően azok lettek normálisak, akik 15-16 évesen pörösebben buliztak (és hétvégi buliban átlagban azért 5 italt megittak). Az ilyenek többsége 18-19 éves korára már lenyugodott, párkapcsolata volt, buliban is csak 1-2 italt ivott, és csak ritkán maradt sokáig.
Ismerek olyanokat is, akiket 18 éves korukig szüleik szinte sehova sem engedtek, egyetemista évfolyamtársaim közül jellemzően pont az ilyen srácok, lányok kerültek ital miatt durvább állapotba, vagy engedték el magukat annyira, ismerkedtek úgy, hogy azért később égett a fejük.
Mikor először megláttam a kérdést, rögtön az jutott eszembe, hogy "áh, valami hiperokos anyuka már megint próbálja befeketíteni a teljesen átlagos kamaszgyerek ismerősét az egész Gyakori Kérdések előtt", aztán, ahogy kifejtetted. Hm. Neked van igazad. Viszont elgondolkodhatnál azon, hogy milyen az, mikor mindenáron be akarsz kerülni a "menők" körébe, és ezért bármit képes vagy elkövetni. Hihetetlen, de 99%-ban biztos vagyok benne, hogy csak játssza a vagány csajt, súlyos önbizalomhiánnyal küzd, naponta több órát stresszel, hogy mi van, ha kiutálják, nyápicnak nevezik a haverjai? Mindent elkövet, hogy ez ne következzen be. Elrejtőzteti az igazi ÖNMAGÁT a YOLO csaj álcájába. Pszihológus kéne neki, mert a végletekig fogja ezt csinálni.
14/L
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!