Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » A húgom majdnem meghalt,...

A húgom majdnem meghalt, anyáék nem tesznek semmit, szinte észre sem veszik. Hogy lehetne felnyitni a szemüket?

Figyelt kérdés

Hárman vagyunk testvérek. Én és a nővérem már külön élünk, családunk van, a féltestvérünk 15 éves, most szeptemberben kezdte a gimnáziumot. Sokat változott, ami magában nem baj, hiszen én is tudom, mennyire megváltoztam, mikor elkezdtem a középiskolát. Kezdetben semmi kirívót nem csinált, csak nőiesebben öltözködött, befestette a haját. Utána elkezdett egyre többet szórakozni járni, ma már ott tartunk, hogy hétköznapokon is elmegy, hétvégente szinte egész nap alszik. Belekerült egy társaságba, ahol a "menők" vannak és azóta egyre rosszabb... Cigizik, már nem elég neki az, hogy a barna haját világosítja, most teljesen szőke lett. Tegnap volt egy koncert, ahol úgy futottunk össze, hogy elméletileg ő az egyik barátnőjénél aludt, mert késő estig prezentációt csinálnak fizikaórára, vagyis anya ezt mondta nekem a telefonba. Utána a húgom kért meg, hogy ne mondjam senkinek, hogy látott.

De a legdurvább nem ez, hanem hogy anyáék úgy viselkednek, mintha semmit nem látnának ebből. 2 hete a lányuk majdnem meghalt, mert az egyik barátjával elmentem autózni fel-alá és belefordultak egy árokba, engem hívott fel sírva onnan, hogy menjek érte (tudta, hogy a nővérünk szólna anyának).

Aztán végül elmondtam helyette náluk, de előadta, hogy nem is úgy volt, én reagálom túl az egészet. De könyörgöm, ha a kocsi még egyet fordult volna, beleesnek a csatornába, ahol kb annyi víz volt, hogy ellepte volna az autót és az ajtókat nem tudták volna kinyitni. És anya meg a férje lerendezték annyival, hogy miért engem hívott, őket kellett volna...

Velünk sosem volt ilyen anya, figyelt ránk mindig. De a testvérünkkel úgy viselkedik, mintha csak egy kiegészítő lenne, vagy nem is tudom.

2016. jan. 21. 15:44
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
87%

mivel a szüleid tesznek rá, neked kéne beszélni vele. ha jól látom jó viszonyban vagytok, vagyis a családban talán veled van a legjobb viszonyban, nem?

nem anyáskodva, hanem tesó módjára, de valahogy mindenképpen beszélj vele. mondd el neki, hogy nem vezet jóra a mostani stílusa, életmódja.

és tényleg nem túl megfontolt dolog valami hülye gyerek kocsijába beülni.. gondolom tipikus most kapta meg a jogsit, alá raktak egy kocsit és övé a világ típusú gyerek mellett karambolozott.. szerencsére nem minden fiatal ilyen, de sajnos vannak ilyenek is..szóval erről is próbáld meggyőzni, hogy tényleg jó -e a mostani baráti társaság?

amúgy az is lehet,hogy azért lázad,hogy több figylemet kapjon a szüleitek előtt..passz.

2016. jan. 21. 15:52
 2/15 anonim ***** válasza:
87%

A leírásodból az jön le, hogy a szüleid nem tudják felmérni a helyzet súlyosságát, egyszerűen azért, mert nem tudják ezeket a dolgokat, meg vannak vezetve.

Viszont TE, aki tudsz a stiklikről, elmondhattad volna nekik korábban, és akkor esetleg tudnának is tenni valamit.

Hogy várod el a szüleidtől, hogy tegyenek valamit, ha ők abban a tudatban vannak, hogy a lányuk a barátnőjével tanul, közben pedig bulizik, és ezt te tudod a legjobban?

Nem csak akkor kéne kinyitni a szádat, mikor baleset történik, hanem minden esetben. A szüleid annak látják a lányukat, aminek mutatja magát: rendesnek, tanulósnak.

Ha azt akarod, hogy tisztán lássanak, akkor nyisd fel a szemüket!

2016. jan. 21. 15:53
 3/15 anonim ***** válasza:
22%

"2 hete a lányuk majdnem meghalt, mert az egyik barátjával elmentem autózni fel-alá és belefordultak egy árokba"

Biztos, hogy nem rólad szól a történet?

2016. jan. 21. 15:54
 4/15 anonim ***** válasza:
23%
Lehet hogy úgy vannak vele, hogy most a tipikus lázadó korszakban kár korlátozgatni, mert az csak dacból szélsőségesebb viselkedéshez vezethet, és majd megnyugszik akkor amikor állandó párkapcsolata lesz, akkor már nem lesz kedve állandóan lófrálni az éjszakában.
2016. jan. 21. 16:04
 5/15 anonim ***** válasza:
21%
Én nem látom ez alapján mi a nagy probléma. Van egy lány aki éli az életet ahogy szeretné, és nem a szabvány forma szerint, persze ez járhat veszélyekkel meg miegymás. A hibáiból majd tanul, majd felnő és nyugisabb lesz. Hagyd hogy csinálja amit akar. Egyáltalán mit kéne tenni szerinted? A szüleid sem zárhatják be, nem kisgyerek már.
2016. jan. 21. 16:05
 6/15 A kérdező kommentje:

Anyáék a dolgok nagy részéről tudnak, de úgy viselkednek, mintha semmi gond nem lenne.

Ez a koncert csak egy példa volt, de hétköznap is ugyanúgy elengedik, ahogy hétvégente. Most szerintem azért hazudott, mert hétvégén nagyon összeveszett anyával (vasárnap reggel jött haza) és gondolom félt, hogy nem engedné el.

Szóval akkora titkok azért nincsenek náluk.

ma 15:54, 25 évesen, két gyerek mellett nekem már nincs túl sok kedvem 17-18 éves srácokkal autózgatni össze-vissza. De ha lenézel a billentyűzetre, láthatod, hogy a 'k' és az 'm' betű szinte egymás alatt vannak, az örökmozgó két évesem mellett pedig nem olyan könnyű tévesztés nélkül írni.

Utolsó, azért megnézném az arcodat, ha a 15 éves lányod elindulna szombat este és csak másnap reggel, délelőtt menne haza... :D

Nem azt várom, hogy bezárják, csak hogy figyeljenek rá jobban. Mert ennek így nem lesz jó vége.

2016. jan. 21. 16:07
 7/15 anonim ***** válasza:
11%
Szerintem nem olyan durva az, hogy 15-16 évesek hajnalig buliznak, 15-20 éve talál lehet hogy természetesebb volt, mikor mi voltunk fiatalok (akkoriban kocsmákba, szórakozóhelyekre simán beengedtek minket és kiszolgáltak). Lánynak barátnőkkel biztonságosabb is hajnalban hazajönni, mikor már nagyobb a forgalom, de még biztonságosabb ha szülők engedik, hogy náluk "aludjon" a barátja.
2016. jan. 21. 16:24
 8/15 A kérdező kommentje:

Azt mondta az apjának (már csak ő volt ébren, mikor elment), hogy csak beül egy kicsit dumálni pár barátnőjével, nem marad sokáig.

Erre másnap ment haza.

Nem azzal van a baj, hogy sokáig szórakozik. Mert 15-16 évesen én is simán bírtam reggelig, sőt, most is. De mikor még anyáékkal laktam, azért írtam egy sms-t, hogy kb. mikor megyek, hogy anya ne kapjon sokkot, mikor reggel 6-kor még üres az ágyam.

Taxival jár haza, szóval sosem mások kísérik.

Nincs komoly kapcsolata, nem ez a gond. Hanem hogy 15 éves létére úgy próbál viselkedni, mint egy 18-19 éves.

2016. jan. 21. 16:30
 9/15 anonim ***** válasza:
8%

Szerintem kétgyerekes anyaként ne akarj ennyire anyáskodni a húgod felett is. Vannak szülei, és mivel már két lányt felneveltek, valószínűleg nincs szükségük a tanácsodra. Biztosan sok mindent másképp látsz mióta magad is anya vagy, de szerintem ezt kicsit túlreagálod.

Ha látod, hogy a húgod valamiben hazudik a szüleinek, akkor szólhatsz nekik, hogy tudjanak róla, de nem kéne kioktatni őket nevelésből.

2016. jan. 21. 16:32
 10/15 A kérdező kommentje:

Nem anyáskodom. De ne mondja nekem senki, hogy az normális és semmiség, hogy 15 évesen beül egy kb. 18 éves gyerek mellé, aki előtte 2 hónappal kapta meg a kocsit és viccből gyorsulásosat játszanak, aztán mivel csak nem valami tapasztalt a srác, le is mennek az útról... Vagy hogy ő minden hétvégén másnapos és büszke magára, amiért 10 felest megiszik hányás nélkül. Oké, fiatal, én sem vagyok öreg. De anyáék észre sem veszik, hogy miket művel, mintha el sem jutna az agyukig. A nővérünk már nem is mond semmit, alig beszél a tesónkkal, mert azt mondja, hogy csak felidegesítené magát. Mamáék is beszéltek velünk erről, ők is aggódnak.

Szóval ezeket mindenki észreveszi, de anyáék úgy viselkednek, mintha minden oké lenne.

Tehát nem csak én látom, hogy gond van. Régimódinak sem gondolom magam, mert a ballagására tőlünk pl. fesztiválbérletet kapott és karácsonykor sem lettem rosszul attól, hogy mikor megkérdeztem, mit kér inni, közölte, hogy valami töményet. De ahogy viselkedik és bulizik, az túlzás néha.

2016. jan. 21. 16:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!