Kiakarnak forgatni a szülői örökségemből, hogyan tehetnék ellene valamit?
Anyámmal (64) nem túl jó a kapcsolatom, szegény apám meghalt 4 éve.
Most az a helyzet hogy anyám összejött egy 3 gyerekes férfival, és úgy néz ki nemsokára összeházasodnak.
Anyám kijelentette hogy lesz vagyonmegosztás is stb, szóval ha meghal vagy válnak (aminek kicsi az esélye) akkor a férfi és a 3 gyereke is örököl majd mindent ami papíron őket illeti.
Tudom hogy mindez azért van, hogy jól kibaxon velem mert mindig is utált, többször is mondta hogy jobb lett volna ha elvetet anno, nem kívánatos becsúszott gyerek voltam, apám akart csak megtartani mint egy szem gyereket...na mindegy.
Egyedül csak azt bánom, hogy apámmal anno nagyon sokat dolgoztunk ketten a házon, több milliót beleöltünk a családi kasszából, ami csakis apám pénze (jól keresett építés vezetőként) volt meg egy kevés az enyémből, és most anyám szándékosan direkt el akarja tékozolni az egészet.
Neki csak az a fontos hogy legyen cigi meg pia, egy alkoholista szerencsétlenség az egész ember.
Nagyon bánt hogy egy nincstelen szintén alkoholista emberé lesz az anyai örökség fele, de az sem kizárt hogy az egészet ráíratja anyám, mert kinézem belőle.
Lehet ez ellen tenni valamit?
Vagy hagyjam az egészet és törődjek bele abba ami van?
Szerencsétlen apám forog a sírjában, hogy amit ketten közösen felépítettünk azért hogy majd az enyém legyen ha már meghaltak, most egy pillanat alatt szerte foszlik...
Szerintem a házból örökölni nem fognak, de ha lepapírozzák, pl hogy az új férj megveszi a felét, az tényleg bukta.
Tenni nem hiszem, hogy tudsz ellene :(
Én nem igazán értem ezt az egész dolgot. Talán a lényeget kellett volna leírnod.
pl:
Az a szép nagy ingatlan kinek a tulajdona volt? Apádé? esetleg anyádé? Vagy közös volt?
Mert ha csak apád tulajdona volt, akkor a halálával csak az egyenesági rokona örökölhette, vagyis te mint gyermeke. Anyud semmi tulajdonjogot nem örökölhetett, csak haszonélvezeti jogot. De ezzel nem rendelkezik az ingatlannal, nem ruházhatja át senkire, és nem jelölheti az ingatlan a végrendeletébe. Mivel nem az övé.
Ha az anyád tulajdona volt, akkor apád halála után is anyád tulajdona maradt, hiszen azt nem örökölhetted. Ebben az esetben anyád bármikor bárkire ráírathatja az ingatlant, eladhatja, elajándékozhatja. Ha anyád meghal akkor téged csakis a kötelesrész mint örökség érint semmit más.
Ha közös volt az ingatlan akkor apád halála után az ingatlan fele mint egyenesági leszármazott te örökölted, azzal anyád semmit nem tehet. A maga fele részével bármit tehet, bárkire ráírathatja. De a kötelesrész akkor is jár neked.
Szóval a kérdés: Ki a tulajdonos?
Vigyorogva kérdezd meg anyádat, hogy öt év múlva, mit gondol, mennyire lelkesen fogja az új férje cserélgetni a pelenkáját?
Az a helyzet, hogy ha ez már most nyílt titok, hogy a pasira irat mindent, akkor jó esély van rá, hogy a pasi nem is akar mást anyádtól. Belezúgott valami link alakba, aki jól kiforgatja a vagyonából, mindent a nevére irat, aztán lelécel a fenébe.
Nem fog anyádtól sokat örökölni, ha csak egy-két éven belül nem huny el (némi segítséggel), nehogy azt hidd, hogy fogja ápolni beteg, öreg anyádat, mikor 10 év múlva rászorul.
Annyit tehetsz, hogy lemondasz a pénzről, ő meg lemond arról, hogy lesz aki betegen, magatehetetlenül visz neki egy ágytálat, mert akkor már nem lesz kötelességed. Ja, és tegyen félre, hogy legyen miből eltemeti, mert ha nem örökölsz, azt se vagy köteles. Majd eltemeti a hites ura.
Mikor apum meghalt akkor a végrendeletben megörököltem a szülői ház 50%-át, a másik 50% csak anyám halála után kerülne hozzám, mert ugye haszonélvező.
A ház közös tulajdon volt még élt apám, tehát fele az övé, fele anyámé.
De most hogy anyám összeházasodik ezzel az emberrel, persze szándékosan vagyonmegosztással, úgy hogy a szintén közös tulajdon lesz a ház, én már azt se tudom hogy akkor nekem fog e valami maradni...
A fele ingatlannal amit apád után örököltél azzal anyád semmit nem tehet. Az a te tulajdonod. Hiába van anyádnak haszonélvezeti joga, az a halálával megszűnik. A haszonélvezeti jog nem azt jelenti, hogy az egész ingatlan az övé lenne.
Viszont a saját fele tulajdonával azt csinál amit akar. Azt bárkire ráírathatja. Ha anyud meghal, akkor ugye tied az ingatlan fele és anyád után jár a kötelesrész.
" persze szándékosan vagyonmegosztással,"
Mi a fenéről beszélsz?
Ilyen fogalom nincs.
Házasság előtt szerzett vagyontárgy külön vagyon, nem lesz a férjéé. Különvagyon ingyenes átruházása férj és feleség között illetékterhes, 18 %.
Tényleg annyira utál, hogy fizetne az ingatlan értékétől függően százezreket azért, hogy kitoljon veled?
Egyébként is csak a fele házzal rendelkezhet.
A haszonélvezet egyébként nem örökölhető, így a te, már meglévő 50 %-od sehogy sincs veszélyben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!