Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Vallásos szülők ateista...

Vallásos szülők ateista gyereke. Megbékéltek a szülők?

Figyelt kérdés
Édesanyám mélyen vallásos katolikus. Így is nevelt fel, viszont ahogy idősebb lettem, egyre inkább nyűgnek éreztem a folyamatos misére járást és a vallásos életet. Egyáltalán nem hittem az egészben, végül szépen fokozatosan elhagytam az egészet. Évek óta misére sem járok. Édesanyám nagyon nehezen emészti ezt meg, hiába mondom neki, hogy fogadja el, ez nem fog változni, és már nem vagyok gyerek, tudom mit szeretnék. Nem igazán van foganatja és folyamatosan lelkiismeretfurdalást okoz nekem ezzel. Pedig annak tényleg semmi értelme, ha az ő kedvéért megyek el misére és végigunatkozom azt az egy órát. De nem érti meg. Hasonló cipőben járóknál, ez hogy volt? Elfogadták? 24/N
2015. dec. 31. 09:54
 1/9 anonim válasza:
91%
Megértem azokat, akik az utóbbi időben egyre nagyobb mértékben elfordulnak az egyháztól. Én református vagyok, nem vagyok nagy templomba járó. Viszonylag nekem is felmegy a pumpám, amikor a papok bort isznak és vizet prédikálnak. Szinte minden karácsonykor hallom a tévében vagy a rádióban, amint nagy hévvel osztják az észt: "a mai elanyagiasodott világban" bla bla bla. Mondja a pap, majd kijön a templomból és beáll a legújabb BMW-be:( Még egyetlen szegény papot sem láttam sajnos. És ők beszélnek. A másik legnagyobb átverés pedig a katolikus vallás cölibátus intézménye. Még hogy nem élhetnek nemi életet, és szinte minden plébános szeretőt tart, vagy jobbik esetben házvezetőnőt, aki a feleség szerepét tölti be. Néha én is úgy érzem, hogy nem kérek ebből a képmutató sz@rságból. Sajnálom.
2015. dec. 31. 10:12
 2/9 anonim ***** válasza:
72%

Katolikusok nagyon agresszívan tolják a vallásukat mások orrába. Sok hívőt veszítenek ezzel.

Én már gimi óta nem járok misére. Mondjuk miután egy pap összeadta apámat az új feleségével, hogy még anyámtól sem vált el, megkérdeztem a papot, mit gondol erről. Hát a válasz segített eldönteni, hogy katolikusok csak a pénzért csinálják a vallást.

2015. dec. 31. 10:18
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

nekem a nagymamám volt vallásos. de egyik gyereke se követte ezt,ahogy már nem volt muszáj(ahogy külön költöztek). évekig próbált hatni a gyerekeire. de egy idő után beletörődött. (persze voltak próbálkozások, bibliát adott mindig karácsonyra stb).

de tudok olyat is az ismeretségi körömben,ahol kitagadták a lányukat a szülők, mert ő megmondta,hogy köszöni szépen,de nem kér ebből a vallásból. bár ők Jehovák. de ezt azért elég undorító dolognak tartom,hogy egy szülő képes legyen úgy tenni,mintha nem is lenne gyereke..csak mert ő nem vallásos..

én igyekszem tiszteletben tartani mások hitét. de cserébe elvárom,hogy ők is tartsák tiszteletben,hogy én miben nem hiszek, és ne próbálják meg rámerőltetni. én se erőltetem senkire,hogy legyen ateista.

2015. dec. 31. 10:27
 4/9 anonim ***** válasza:
100%

egy katolikus néni mondta nekem egyszer, hogy őt úgy tanították, hogy ha a gyereke nem követi az ő vallását, az az ő hibája, és megveri őt Jézus. A kisfia, aki addig nem akart misére járni, ettől kezdve persze járt. De nem hiszem, hogy belül az a fiú tényleg akarja a vallást, csak fél attól, hogy anyukáját megveri Jézus...

Ha a szülő tényleg szereti a gyerekét, megvárja, míg az saját maga dönti el, hogy hisz vagy nem. Persze ahhoz joga van, hogy a saját világnézetét neki elmondja, ebben nevelje amíg kicsi, de ha a gyerek felnőtt, neki kell döntenie. Nálunk fordítva volt, szülők ateisták, én a vallás mellett döntöttem. Először nagyon ki voltak akadva, de megbékéltek.

2015. dec. 31. 11:54
 5/9 anonim ***** válasza:
100%

A feleségem szülei vallásosak (volt náluk egyházi esküvő és misére járnak), az én szüleim nem vallásosak és ráadásul elváltak. Meg se vagyok keresztelve, ateistaként neveltek.

Ilyen előzmények után összeházasodtunk a feleségemmel. Anyósék persze fűzték a fejemet az egyházi esküvő miatt, de nem sikerült rábeszélniük (polgári esküvőnk volt).

A feleségemmel megbeszéltük,

2015. dec. 31. 13:29
 6/9 anonim ***** válasza:
100%

hogy ha lányunk születik akkor megkereszteljük, ha fiúnk akkor meg nem. Született egy lányunk, majd rá egy fiú. Az anyós persze tapsikolt örömében mikor a keresztelő volt, de a fiam továbbra is maradt kereszteletlen. Ez nem tetszik neki.

Szerintem lassan beletörődnek, hogy én ilyen vagyok.

2015. dec. 31. 13:32
 7/9 anonim ***** válasza:
100%
Exem szülei is ilyenek voltak, ő az anyjával és a nagyanyjával élt együtt. 23 éves volt, amikor összejöttünk, addig egy barátnője sem volt, pedig nem nézett ki rosszul. Tiltottak minket egymástól, nem alhatott nálunk, heti egy alkalommal találkozhattunk csak, de akkor is folyamatosan hívogatták. Őt is bosszantotta a dolog, de nem tett ellene semmit sem, és ezért is mentünk szét. Szerettem, de az nem kapcsolat, amit a szülei irányítanak. Kiállhatott volna maga mellett, és megmondhatta volna, hogy ha tetszik, ha nem, neki is van magánélete, ne szóljanak bele abba, milyen sűrűn van a barátnőjével, stb... Nem tette, így vége lett.
2016. jan. 1. 12:11
 8/9 anonim ***** válasza:
85%
Utolsó vagyok: katolikusok voltak, a betegebb fajtából :D A fiúkat pedig próbálták irányítani, engem is vittek volna gyónni, hogy megbánjam a bűnt, hogy összeálltam a gyerekükkel.
2016. jan. 1. 12:13
 9/9 anonim ***** válasza:
100%

Ne is foglalkozz vele.

Te életed.

2016. jan. 1. 22:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!