Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Nem gondoljátok, hogy a szülő...

Nem gondoljátok, hogy a szülő hibája az, ha a gyerek nem oszthat meg vele bármit, akármit, ha problémája van?

Figyelt kérdés

Van egy ismerősöm, aki nemrég kezdte a főiskolát, és az 1. éve nem sikerült a legjobban, mint említette (ha jól tudom, 1 tárgya bukás lett). Amikor megkérdeztem, ősök mondtak-e erre valamit, azt mondta, hogy az apjának még nem merte megmondani, mert tuti hogy elkezdene üvöltözni és lecseszné őt. Én ezen nagyon meglepődtem, nekem teljesen természetes, hogy a szüleimnek elmondom, ha valami gondom van, és ha tehetik, segítenek benne, így meg is bízom bennük.

Minek vállalnak olyan szülők gyereket, akik utána arra sem bíztatják a gyereküket, hogy akármit mondjanak el neki, és a "gyerek" ne féljen a kudarcát megosztani?

2015. aug. 26. 16:24
1 2
 11/11 anonim ***** válasza:

Az, hogy egy gyerekből milyen ember lesz, részben genetika, részben a környezeti hatásokra adott "válasz". Egy gyerek környezetét (normálisan) legalább fele részben a szülei jelentik. Ilyen értelemben kissé sarkítva ugyan, de legalább 75%-ban a szülőn múlik az, hogy milyen lesz a gyereke, és milyen lesz vele a viszonya. És nem az a probléma, ha egy szülő hibázik a gyereknevelés során, hanem amikor még magának sem hajlandó beismerni azt, és még a saját hibáit is a gyerekén "veri le".

Ugyanakkor, ha egy szülő abban a szellemben nőtt fel, hogy a szülő nem arra való, hogy a problémáit megossza vele, akkor nagy valószínűséggel ő is így fog hozzáállni a saját gyerekéhez. Kivéve, ha annak idején felismerte, hogy ő ettől szenvedett, mert akkor pont az ellenkezőjére fog törekedni.

Szóval nehéz dolog ez, hogy mi pontosan kinek is a hibája, örülj neki, hogy neked olyan szüleid vannak, amilyenek.

2015. aug. 27. 13:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!