Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Nem gondoljátok, hogy a szülő...

Nem gondoljátok, hogy a szülő hibája az, ha a gyerek nem oszthat meg vele bármit, akármit, ha problémája van?

Figyelt kérdés

Van egy ismerősöm, aki nemrég kezdte a főiskolát, és az 1. éve nem sikerült a legjobban, mint említette (ha jól tudom, 1 tárgya bukás lett). Amikor megkérdeztem, ősök mondtak-e erre valamit, azt mondta, hogy az apjának még nem merte megmondani, mert tuti hogy elkezdene üvöltözni és lecseszné őt. Én ezen nagyon meglepődtem, nekem teljesen természetes, hogy a szüleimnek elmondom, ha valami gondom van, és ha tehetik, segítenek benne, így meg is bízom bennük.

Minek vállalnak olyan szülők gyereket, akik utána arra sem bíztatják a gyereküket, hogy akármit mondjanak el neki, és a "gyerek" ne féljen a kudarcát megosztani?

2015. aug. 26. 16:24
1 2
 1/11 10inchhero ***** válasza:
nevelés kérdése, de szerintem ez a verzió elterjedtebb még (sőt, a "nincs időm ilyenekre" verzió még inkább, ezért van annyi 12-14 éves, akik olyanok, amilyenek, nem részletezném :D) Nekem szerencsém van, szüleimmel és nagyszüleimmel is bármit megbeszélhetek, a teljesen átlagos dolgoktól a szexualitásig/drogokig tényleg bármit. Sose fogtak szigorúan, hagyták, hogy magamtól megtanuljam a dolgokat, szóval nekem ez a normális. Persze mikor bukok pár kreditet és ki kell fizetni, nem örülnek, de ez normális
2015. aug. 26. 16:36
 2/11 anonim ***** válasza:
34%
Miért a szülő lenne felelős azért, mert a 19-20 éves felnőtt fél felvállalni a felelősséget a saját hibáiért, hülyeségeiért?
2015. aug. 26. 16:45
 3/11 A kérdező kommentje:
Az illető nem fél felvállalni, hanem nem meri megmondani az apjának azért, mert ismeri, és tudja, hogy hogyan reagálna rá. Ez az, ami nekem érthetetlen. Ha a gyerek a szüleihez nem fordulhat, akkor kihez kellene?
2015. aug. 26. 16:52
 4/11 anonim ***** válasza:
44%

Nem feltétlenül a szülők hibája csak. A legtöbb gyerek 14 éves kortól önmagától elzárkózik attól, hogy bármit is elmondjon a szüleinek. Inkább választják a barátokat, vagy a gyakorit, minthogy leüljön a szüleivel megbeszélni a gondokat. A szülők egy idő után észreveszik a távolodást, így akarva-akaratlanul de ők sem erőltetik a dolgot. 20 évesen már annyira kialakul ez a helyzet, hogy nem beszélgetünk a szülőkkel, hogy jóformán nem is ismerik egymás természetét.

Csak egy példa.

Egy kedves barátnőm sem mert a szüleinek a gondjairól beszélni, hasonló okokból mint a te ismerősöd. Mindig azt mondta, hogy ha az apja megtudná jobb esetben csak kitekerné a nyakát, rosszabb esetben agyonverné. Végül kénytelen volt a szüleitől segítséget kérni. Az apja csak 1 dolog miatt tolta le. Miért nem szólt korábban, így megkímélhette volna magát több hónapnyi feszültség, idegességtől. Rögtön segítettek a szülők, egy rossz szavuk nem volt. Végig mellette álltak.

Szóval nem minden esetben a szülők hibája ha eltávolodnak egymástól.

2015. aug. 26. 17:15
 5/11 anonim ***** válasza:
28%

"Az illető nem fél felvállalni, hanem nem meri megmondani az apjának azért, mert ismeri, és tudja, hogy hogyan reagálna rá."

Nyilván nem dicsérné meg, igen. Ez a felnőtt ifjú hülyeségének a természetes következménye. És ezért nem meri megmondani az apjának.

Azaz: fél felvállalni a felelősséget (értsd: viselni tettének következményeit) a saját hülyeségéért.

Az, amit írtál, egészen pontosan ezt jelenti. Miért is a szülő (aki mellesleg vállalta a taníttatása költségeit, de nyilván nem élete végéig kívánja ezt finanszírozni) a hibás ezért? A felnőttség - többek között - azt is jelenti, hogy megtanulunk végre nem mindenki mást okolni azért, mert beszariak vagyunk.

2015. aug. 26. 17:51
 6/11 anonim ***** válasza:
100%

Én otthon igazából anyunak hélve mondom el az ötös alát mert akkor morog a négyesnél már idegeskedek hogy le fog szidni.

Mondjuk a tesi jegyekért nem problémázik...Szóval van olyan hogy a szülő hibája...

13\L

2015. aug. 26. 18:06
 7/11 A kérdező kommentje:
Ez mondjuk más tészta, de én nem erre gondolok. Én arra gondolok, amikor valaki elmond valamit a szüleinek, és képesek napokon át lehordani a másikat, üvölteni vele, lehülyézni, stb. (mert a srác elmondása szerint az ő apja ilyen). Nem az a furcsa nekem, hogy leszídják a gyereküket, természetes dolog, nem is kell örülni a kudarcnak. De az, hogy az apuka olyan szinten teszi ezt, hogy a gyerek a hibájáról nem mer beszélni vele..
2015. aug. 26. 18:07
 8/11 anonim ***** válasza:
100%
Nem tudom ez miért olyan döbbenetes. Nagyon sok ilyen szülő van. Az enyémeknek sem lehetett soha semmit elmondani. A szexet azért nem, mert vallásosak, a bulikat azért nem, mert életükben nem ittak 1 citromos sörnél erősebbet és valahol azt olvasták, hogy egy nő kotta részeg 2 deci bor után. A félmeztelenül napozást egy zárt udvarban azért nem, mert "11-től 3-ig halálos a nap" -szerintük. Ja, négyes alatt ha volt jegyem, akkor a "sehova nem vesznek fel és közmunkás leszel, a híd alá kerülsz" -jött. Ha volt véletlenül barátnőm, az mind csak züllött lány volt szerintük, aki rossz útra visz, miért nem vallásos uncsi barátnőm van. Ja de abból sem akármilyen ám, csak református, meg katolikus. A horoszkópot meg nem szabad elolvasni az újságban, mert szektás leszek. Ha bármi mást máshogy csináltam, vagy kiderült, hogy kibújok a szabályok alól és elmentem buliba, vagy ellógtam a hittant, akkor jött az üvöltés, utána a lelkifröccs és napokig emlékeztettek rá. Csak az az egészben a tré, hogy mindig úgy láttam, hogy én vagyok az, aki a megfelelően gondolkodik és nem egy akváriumban akartam élni az életem (amihez - szerintem - jogom van). Mindig rettegtem, hogy nem vagyok elég jó, mert ha valami anyámnak nem tetszett, akkor vagy üvöltött, vagy fancsali képpel ült és nem szólt hozzám. soha az életben nem dicsértek meg, ellenben azonnal szidtak ahogy találtak alkalmat. Meg hogy bízzon az ember olyanra titkot, aki a legkisebb szórakozást, élvezetet az életben azonnal sátánnak való dolognak tart és a fegyvere a szeretet/békemegvonás..
2015. aug. 26. 20:05
 9/11 anonim ***** válasza:
van ilyen, sokszor. amit fentebb írtak, hogy a 14 éves kamasz elzárkózik, teljesen normális és helyén is való lelki folyamat, így tud felnőni, nem az ő hibája, a felnőttnek kéne intelligensen lereagálnia a helyzetet, elvégre ő az idősebb, a tapasztaltabb, de sokan nem tudják. személyes példámból tudom mondani, hogy nagyon sokszor igenis a szülő felelőssége a dolog, mert nagyon gyakran nem normális a reakció, és ilyenkor nyilván kialakul egy nem enyhe szorongás. mondom, saját tapasztalatból mondom, és nem, NEM egy hisztikéző 13-14 éves vagyok. sajnos nem mindenkinek jut normális szülő.
2015. aug. 26. 20:13
 10/11 10inchhero ***** válasza:
75%
#8 a mélyen vallásos szülőknél nem sok rosszabb van, tapasztaltam volt barátnőmön (kivéve persze, ha a gyerek is az szeretne lenni, de azért manapság ez ritka már)
2015. aug. 26. 20:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!