Miért probléma mindez a szüleim számára?
Az ilyen terveket nem tudom, minek mondod el otthon?
EZ csak rád tartozik, ha kitünö akarsz lenni, akkor tanulj, ha pénzt akarsz, akkor dolgozz, ha gazdag férjet akarsz, akkor meg olyat keres magadnak. De ezeket fölösleges kitárgyalni másokkal - föként az egész rokonsággal, mert úgy igen gyerekes.
HAbár a gazdag férj témát azért nem ártana átgondolni, ha felnöttebb leszel, mert attól, hogy sok pénze van valakinek és tud vinni ide-oda nyaralni, még közel sem biztos, hogy emberileg is van értéke - és egy bunkóval lenni csak a pénzéért - az egy más kategória, erre külön megnevezés van.
Jo azert egy balatoni nyaralas nem a penzhajhaszas legteteje:)
Amugy szerintem ennyibol leszurhetted, hogy nem ertesz mindenben egyet a szuleiddel. Az ilyen helyzeteket konnyen elkerulheted ha nem szamolsz be mindenrol otthon - beszeld meg a barataiddal vagy irj naplot.
A kitűnő átlagot tekintve nincs vele semmi bajuk, csak azt akarják mondani, hogy sok energiába kerül, és nem nyersz vele semmit, legalábbis hosszú távon nem erre kell hajtani - persze, amúgy dícséretes a szándék. Mindenesetre a szüleid óvó szándékkal mondják mindezt.
A diákmunkával kapcsolatban szintén azért ilyen a hozzáállásuk, mert kímélni akarnak. Azt szeretnék, ha inkább a jövődre koncentrálnál. Ettől függetlenül én egyetértek veled az önállóságra való törekvésedet illetően.
A módos férjre vágyódásodat tekintve pedig jegyezz meg valamit: nagyon képlékeny talajon jársz, ha a párválasztási szempontjaid során anyagi szempontokat mérlegelsz egy társaságban. Ha nem akarod magad ellen provokálni a környezeted, okosan kell fogalmaznod.
Ha az általad említett három témát nézzük, szerintem attól féltenek, hogy az anyagi szempontok nem megfelelő helyen vannak az értékrendedben. Az alapján amit elmondtál, lehet, hogy igazuk van - elvégre a kitűnő átlaggal is csak az ösztöndíj a cél -, de az is lehet, hogy egyszerűen csak reálisan gondolkodsz és nyersen fogalmazod meg a véleményed.
Függetlenül mindentől én egy tanácsot adnék neked: MINDIG hosszú távon gondolkodj!
A kitűnő átlagért kapott ösztöndíj szép dolog, de b**hatod, ha most erre fecsérled minden energiád, és mindez egy forintot nem hoz neked, amikor munkát keresel. Helyette haszosabb célirányosan képezned magad.
A diákmunkát illetően a feleségem pl elkövette ezt a hibát: az egyetem alatt sok energiát fektetett az önállóságba és keveset a szakmai fejlődésbe. Végig dolgozott, eltartotta magát, közben csinálta az egyetemet, ösztöndíja is volt. Aztán jött a pofon, és a diplomás mosogatás meg hasonlók. Ha korábban félreteszi a büszkeségét és a gyári munka és az önállóság helyett nyelveket tanul, képzi magát, a végzettségét illető munkákkal próbálkozik és kapcsolatokat épít, sokkal jobban járt volna.
A párválasztás során is ugyanígy van ez. Ha túlságosan szem előtt tartod az anyagi biztonságot, hosszú távon nagyon meg lehet keseredni, mert a nyaralás és a nagy ház nem nagyon teszi boldoggá az embert, ha nincs összhangban azzal, akivel megosztja.
Két lehetőség van
a) szüleid sültbolondok (kisebb valószínűség)
b) szüleid féltenek, úgy vélik, túl ambíciózus vagy, túl sokat vállalsz, túlterheled magad, és féltenek a csalódástól és a kiégéstől (nagyobb valószínűség)
A legtöbb szülőnek az a baja a gyerekével, hogylusta, szetelen, nem tanul, nem ambíciózus, nincsennek céljai.
Téged nem tudnak hová tenni.
De mint az előttem szlók is mondták, az önállósodás fontos dolog.
"mikor mondtam nekik, hogy tehetős értelmiségi férfit szeretnék"
tehetős..na ja.
-na és? kértél a Mikulástól hozzon neked? azt hiszed ettől automatikusan boldog leszel? ébredj királylány - szerelemről nem hallottál eddig a világon? van olyan is.
Szerintem nem butaság minél jobban tanulni. Én 4,7-es átlaggal már elég szép summát kaptam. Diákmunkát is végeztem mellette igaz, egy percem sem volt kikapcsolódni, viszont havi 84 ezrem volt abból, hogy hétvégén dolgoztam + jól tanultam. Amikor végeztem, több diáktársammal jelentkeztünk ugyanarra a munkahelyre. A többieket elutasították, engem vettek fel, nekem volt a legjobb bizonyítványom, a legjobb ajánlásaim a gyakorlatról. Az összes szabadságomat végig kirándulom és wellnessezem. Egyedül a gazdag barát nem jött össze, de mivel olyan jól megy, hogy lazán fizetem az ő költségeit is, ezért annyira nem érdekel.
Ne hallgass azokra, akik leszólnak, igenis érdemes minél jobban tanulni és érdemes mellette dolgozni, mert ha meg van a 2 együtt (a lexikális tudás + a gyakorlat) akkor neked juthat majd később a jól fizető jobb állás.
"tehetős értelmiségi férfi"
Egyedül ezzel a megfogalmazással lenne bajom.
Az én olvasatomban ez ugyanis ez azt jelenti, hogy egyszerűen egy pénzes csávót keresel, aki már megteremtett mindent (vagy megörökölt mindent), amire vágysz, így neked már nincs gondod ezzel.
Mennyivel máshogy hangzana az, hogy egy értelmes, intelligens párt keresel magadnak, akivel megegyeznek a céljaitok, álmaitok és akivel tudod, hogy idővel el is éritek azokat, mert kitartó, rátermett, nem ijed meg a kihívásoktól...
Ebbe nem lehetne belekötni még akkor se, ha anyagi téren ugyanazt is jelenti = egy ilyen párral jól élnél.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!