Egyes szülők miért úgy "nevelik" a gyerekeiket, hogy a gyereknek kuss, és a szülő a mindent tudó, akit tisztelni kell?
Saját szüleimen is tapasztalom, hogy nekem nem lehet szavam, véleményem, semmilyen helyzetben.
Mindig ők az atyaúristenek, akiket tisztelni kell, mert felneveltek. (félreértés ne essék, nem vagyok emiatt neveletlen, nem vetem meg őket, tisztelem is amennyire kell)
De teljesen elnyomnak, mintha nekem már nem is lenne személyiségem.
Irányítani akarnak, hova menjek, mikor mehetek, mikor jöjjek haza, mit csináljak.
Annyira fáj látni más szülőt, aki szinte barátként kezeli a gyermekét, vagy legalábbis egyenlő emberként, és a döntéseit is elfogadja ("okul belőle a gyerek" alapon)..
Tehát, egyes szülők miért akarják ennyire hatalomban érezni magukat?
Elég sokat elmélkedem rajta, talán az is lehet az oka, hogy a saját életüket sem tudják uralni, és más életét akarják uralni csak azért mert megszülték azt a gyereket. Nah de kérem szépen, nem robotot szült.
Vannak szülők akiknek van érzékük (volt megfelelő példa) a gyerekneveléshez, vannak akiknek nincs. Az én szüleim is ilyenek, mint a tieid. Már 33 éves vagyok, de most is úgy gondolom, h a kamaszokhoz semmi türelmük nincs, most sem tudnák jobban csinálni, mint 15-20 éve. Szerintem az okok:
- Eleve felkészületlenek voltak, ami a gyerekvállalást illeti. Azt hitték lesz egy édes kislányuk, aki csak mosolyog a nap 24 órájában.
- Sok szülő nem tud túllépni azon,h a gyereke számára már nem ő a minta. Kamaszkor előtt a legtöbb gyerek nem látja a szülei hibáját.
- Nálunk vitás helyzetekben általában az volt a válasz,h "csak, mert én azt mondom". Nem tudnak konfliktust kezelni, nem tudnak úgy érvelni,h az hasson a másikra.
- És igen, benne van az is,h a saját életük vhogy nem az igazi.
Az én szerencsém az,h azt sose szorgalmazták,h maradjak otthon; 18 évesen költöztem el. De azóta sincs demokrácia a családban, nem tudnak se engem, se a húgomat felnőttként kezelni. Én úgy vagyok vele,h el kell őket így fogadni. Én már rengeteget vitáztam velük értelmetlenül, semmit nem változtak.
Szóval csak azt tudom tanácsolni,h a lehető leghamarabb költözz el otthonról, és a saját gyerekeidet más szellemben neveld :)
Nem tudom, de utalom az ilyen embereket.
Akibe szorult egy kis esz, az tisztaban van azzal, hogy a barati szulo - gyermek viszony es a tisztelet megadasa nem zarja ki egymast. Attol meg, hogy bizalmas dolgokat osztunk meg egymassal es mindenkinek van szava, a gyerekkel lehet tisztazni bizonyos szabalyokat. A ketto nem zarja ki egymast.
Nem mindegy viszont, hogy az "azt csinĂĄlod amit en mondok, mert en vagyok a nagy es tokeletes SZULO" stilusban vagy barati keretek kozott tortenik a dolog. Utobbi fennallasakor ugyanis sokkal bizalmasabb, szorosabb szulo - gyermek viszony alakul ki.
Nem beszelve arrol, hogy az "azt csinalod amit mondok es azert mert" ures dibalozas. Nem tanitja a gyereket semmire, esetleg arra, hogy az eletben semmit sem kell felmerni vagy indokolni. Ellenben ha elmondom hogy mi miert van ugy, ahogy es emlekeztetem ra NORMALIS emberi stilusban hogy tobb tapasztalatom van, tanul is belole. Legyenek onallo gondonalatai es ne alarendeltem, hanem PARTNEREM legyen. Sokkal ertelmesebb lesz - erzelmi szempontbol mindenkepp - mint a "csak mert" szulok gyermekei.
A gyerek tukor. Azt adja vissza, amit tolunk kapott. Ha tiszteletre tanitjuk, tisztelni fogja a tilto szavunkat is, meg ha nem is tetszik neki. Viszont jobban szeretnem ha kozben a baratom lenne es nem mashoz fordulna vagy nem kellene talalgatnom arrol, hogy milyen is o valojaban... Nekem nem hianyzik hogy mellozze a tarsasagomat, titkolozzon elottem, aztan par ev mulva en legyek az ertetlen nagymama, aki mindent rosszul csinal. Lehet hogy kusza voltam, de ilyen keson ennyire telik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!