Hogyan tehetnék szert igazán megbízható önismeretre? Milyen módszerek léteznek erre?
Ha konfliktusunk van, anyám azzal szokott kihátrálni belőle, hogy elkezd engem gúnyolni, pl. azért veszekszünk, mert hisztis/erőszakos/álmodozó vagyok, ezért túlreagálok/telhetetlen vagyok/irreális elvárásaim vannak. Ha ettől elszomorodok, elkezdi kérdezgetni, hogy meddig akarok még duzzogni.
Én őszintén próbálom neki elmondani, hogy mit érzek az adott konfliktusunkkal kapcsolatban. Nehéz felé megnyílni, de tudom, hogy ő magától ezt nem teszi meg, ezért nekem kell megtennem az első lépést.
Szeretném, ha megértené, mi zajlott le bennem, amikor nézeteltérésünk támadt, mivel bántott meg, mert tudom, hogy attól kicsit megkönnyebbül az ember, hogy csak ennyi az egész, ez egészen érthető. És remélem, hogy kicsit együtt is érez velem, és bocsánatot kér tőlem, ahogy én is kértem tőle, és túljutunk a nézeteltérésen. De ehelyett ilyenkor megharagszik rám, és azt teszi, amit fent vázoltam.
Azt nem szokta nekem elmagyarázni, mit csináltam rosszul, így nem tudom, mivel bántom meg, és ettől nagyon elbizonytalanodok. Annyi szokott történni, hogy csak azt veszem észre, hogy haragosan és türelmetlenül beszél velem, de nem mondja el, miért. Volt olyan, hogy sikerült rájönnöm - a másoknak tett utalásaiból -, hogy miért haragszik rám, kértem, hogy ne haragudjon, ez egy félreértés, ha tudom, hogy ártok neki, nem teszek ilyet, és felajánlottam, hogy kijavítom, de valamiért csak még dühösebb lett, és azt mondta, hogy nem erről van szó, hanem arról, hogy én ilyen meg olyan vagyok, meg hogy miket képzelek - az erkölcsről, magamról, az életemről, ilyesmik.
Előfordul, hogy a stílusomat adja meg okként, ugyanis a megjegyezéseitől van, hogy eltörik nálam a mécses, és ha még utána is bánt, akkor kiabálni is szoktam vele. De ez nem a nézeteltéréskor szokott történni, az alapkonfliktuskor, amikor megharagszik rám valamiért, amiről nem beszél, hanem később, amikor kigúnyol. Arról mélyen hallgat, hogy mi történt akkor, ami miatt ilyen csúnya dolgokat mond rám. Derült égből villámcsapás: lényegében az egész személyiségemet és életvitelemet katasztrófaként festi le ilyenkor, és nagyon nehéz nem hinni neki, hiszen látom, hogy mennyire tud rám haragudni.
Egy ilyen veszekedés után, amikor már megnyugodtam, bocsánatot kérek a stílusomért, de azután is ugyanígy reagál, hogy végig higgadtan és szépen beszéltem vele: hogy az én hibám, mert én ilyen meg olyan vagyok. Szóval ilyenkor teljes hidegvérrel közli velem ugyanazt, amiről korábban azt reméltem, hogy csak a veszekedés hevében, mérgében vágta a fejemhez. Ettől teljesen összetörök.
Sajnos azok a dolgok, amiket ilyenkor mond rólam, az évek alatt erősen belém égtek, és már nem is igazán tudom, milyen ember vagyok valójában. Félek attól, hogy a dolgok egyik napról a másikra egyszer csak rosszra fordulnak, és én teljesen tehetetlenül nézem, ahogy zátonyra fut az életem.
Az emberek között folyton szorongok, mintha attól félnék, hogy lelepleznek, hogy én nem is vagyok jófej, meg hogy csak megtűrnek maguk közt, de elég egy apróság, amitől betelik a pohár, és elzavarnak maguk közül vagy megaláznak valahogyan. Merthogy a pohár már attól majdnem kicsordul, hogy egy ilyen szörnyű ember társaságát kénytelenek elviselni. Nem történt még ilyen soha velem, mégis rettegek ettől.
Szeretnék valahogyan meggyőződni afelől, hogy anyám gúnyos megjegyzései nem igazak, és nem kell attól tartanom, hogy undorító ember vagyok, aki magányosan, mintegy kitaszítva fogja leélni az életét - a munkahelyi, a baráti és a családi kapcsolatok biztonsága és szeretete nélkül.
Ehhez szeretnék tanácsokat, ötleteket kérni.
Bár így lenne!
De az a gond, hogy félek az emberektől, és igyekszem elkerülni őket, azt, hogy bármit is gondolhassanak rólam, lényegében esélyt sem adok nekik. Ezt nem direkt csinálom, sok ember szimpatikus nekem, de abban már nem bízok, hogy én is az lehetek nekik, ezért ösztönösen bujkálok, menekülök.
Van pár barátom, akikkel sikerült ezen a ponton túljutni, és igazán jó velük a kapcsolatom, és megbízunk egymásban. De sajnos önmagában az, hogy ők így tudnak szeretni, nem győz meg. Valahogy látnom is kéne magamat olyannak, amiért ők engem szeretni tudnak.
De ez nem megy csak úgy, hogy megkérem őket, mondják el, mit bírnak rajtam, miért becsülnek, mit kapnak a barátságunktól. Vagy igen? Talán vmi közös önismereti, elbeszélgetős játék lenne jó, vagy vmi hasonlót keresek.
Tudom, hogy a hatad kozepe se kivanja most azt, hogy "ez a rejtozkodo eletmod nem visz semmi jora" de tenyleg igy van...eloszor is probalj meg nyitottabb lenni. Sosem tudhatod, hogy mennyi idod van eletedbol, ezert ki kell hasznalni minden percet. Mindenki "ember" egyik okos, masik kevesbe, egyik inteligens, masik tok bunko, de attol eltekintve mindenki csak egy szemely a nagy vilagban. Te se vagy kulonb. Ha megmutatod magad a tarsadalomnak, attol meg nem itelnek el. Legrosszabb esetben x y szemelyeknek nem leszel szimpatikus, de hagyod oket, s keresel olyanokat, akik orulnek a tarsasagodnak... Hogy mivel tudsz megnyilni? Keress valami jo kis hobbit... csak egy ket pelda: leviszed a kutyat setaltatni, s majd a kutya osszehozz masokkal >:D< Vagy estenket jarsz futni, s teszel szert baratokra :P Vagy eljarsz kozossegi helyekre, gitarestekre, filmmaraton, stb stb valami ami nalad epp lehetseges...
Ha mar megnyiltal a tarsadalom elott, akkor
1. nem lesz zart, burkolt eleted, ergo elfelejted az otthoni problemakat
2. ha nyiltabb vagy atlagosan, akkor anyuddal is maskepp fogsz tudni beszelni
Az, hogy megvaltozzon anyud velemenye rolad, azert tenned kell valamit...probalj meg elerni valamit az eletben, amire buszke lehet... Nem tudom hany eves vagy, de vagy iskolaban/egyetemen/munkahelyeden probalj kitunni... Kuzdj azert, hogy vidd valamire... Majd ha sikerul elered edesanyad bizalmat, es nemcsak...mas embereknek is fontos leszel, mas is felnez rad...es hidd el annal jobb erzest, mint amikor nepek 100ai ismerik el munkadat, tapsolnak, orulnek, stb tsb az az erzes eszmeletlen jo :) Egyreszt a te jovod is meg lesz alapozva, masreszt pedig aktiv tagja leszel a tarsadalomnak >:D<
A jelenlegi helyzetedben anyuddal, nem tudom oszinten mit tehetnel, de sose add fel...ha meg se probalod, az mar tuti veszteseg....de viszont ha megprobalod van eselyed a nyeresre... En talan probalnek beszelni azokon a napokon, amikor jo a kedve, hogy mit var el tolem, mit akar velem kapcsolatban, minek orulne, hogy mit erjek el, mit kezdjek az eletben...probalnek kedveskedni, a kedvenc dolgaiban ugyeskedni stb :)
Sok sikert :)
Szó sincs róla, hogy a hátam közepére kívánnám, hogy a rejtőzködő életmód nem vezet semmi jóra, hiszen szenvedek tőle eleget, azon vagyok, hogy véget vessek neki. Az, hogy rejtőzködök, ne úgy képzeld el, hogy itthon gubbasztok, egyszerűen csak a véleményemet, az érzéseimet, az igényeimet, a szükségleteimet - tehát bármit, ami a személyiségemre utalhat, igyekszem elrejteni mások elől.
Nem akarom a sikert hajszolni azért, hogy anyukám elégedett lehessen velem, ugyanis tettem már le az asztalra ezt-azt, és volt köztük olyan is, amit nem a magam érdekében és kedvéért, hanem az övéért. Egy ideig ez jó volt, elnézőbb volt velem, aztán kezdődött elölről az egész... Úgy érzem, ezzel továbbra is csak körülötte forogna az életem. Nem akarom én őt felülmúlni, lenyűgözni, csak a magam egyszerű, hétköznapi életét szeretném élni úgy, hogy érzem, hogy képes azt elfogadni.
De ha nem is lesz így, hát mást nem nagyon tehetek, mint hogy folytatom az utam akár a helyeslése nélkül is, és megteszem magamért azt, amire szükségem van. Ezt is tudom, csak ez olyan kicsit, mintha ezentúl idegenek lennék egymásnak.
Csak azt tudom mondani, hogy az ido minden sebet begyogyit :) Majd mikor elkerulsz a csaladi feszekbol hosszabb idore, talan a kapcsolatotok is megvaltozik...
Es, hogy konnyebben ki tudd nyilvanitani erzeseid, gondolataid, talan egy jo kapcsolat segitene (marmind szerelmi kapcsolat). :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!