Gyermek el helyezési per meddig tart mit kell be adni hová?
Beadni: állandó lakóhelyed szerinti bíróságra.
Pontos címek, ügyfélfogadási /kezelőirodai/ időpontok a www.birosag.hu honlapon vannak.
Ugyanitt megtalálod az ingyenes ún. panasznapi ügyintézés idejét is az általad választott konkrét bíróságon.
Keresetlevelet kell beadni illetékbélyeggel, melynek összege 30.000 Ft. A keresetet 4 eredeti példányban kell beadni, természetesen aláírva minden példányt, nem fénymásolatban. Amennyiben nincs jogi képviselőd, akkor minden példányt 2 tanúval aláíratni is szükséges.
Keresetlevél mintát a netről is le tudsz tölteni (google :)- illetve ha már elkészültél vele és nem lesz jogi képviselőd, akkor azért beadás előtt nézess rá az ingyenes panasznapi ügyintézésen (ott dolgozó jogvégzett szakemberek adnak tanácsot pl. a keresetlevél alaki-tartalmi kérdéseit illetően is).
Ami még szükséges: a közös gyermek születési anyakönyvi kivonata (eredeti példány)- ha nincs felesleges példányod, akkor a gyermek születésének helye szerinti anyakönyvi hivatalban tudsz kikérni újat 2.200 Ft/darab áron.
Hogy meddig tart, az nagyon sok mindentől függ, pl:
- alakilag, tartalmilag helyes-e a beadványod (mert ha valamit pótolni kell, akkor a bíródásg hiánypótlásra felhív, de ez értelemszerűen időben tolódik)
- mikor adod be a keresetlevelet (ítélkezési szünet előtt beadott keresetre tárgyalási időpontot csak jóval hónapokkal később kapsz stb.)
- mennyire leterhetl az a konkrét bíróság ilyen ügyekkel, ahová tartozol
- a keresetlevélhez tudtok-e pl. elvi megegyezést mellékelni a férjeddel/élettársaddal/gyerek apjával vagy nem (ha igen és azt tartalmilag a bíróság is helyben hagyja, akkor gyorsabban, ha tényfeltárás is szükséges, tanukkal, szakértőkkel stb. akkor értelmeszerűen lassabban halad az ügy)
- hajlandó-e mindkét fél a kitűzött tárgyalási napon megjelenni, sikerül-e a feleket kiértesíteni vagy pl. az egyik fél ismeretlen helyre költözött és a bíróságnak hivatalból meg kell keresnie pl. a központi lakcímnyilvántartót stb.- ez megint húzhatja az időt
Alapesetben ha a felek kultúrált, normális emberek és megegyezésre törekszenek, akkor egy mostanában beadott keresetlevéllel már 2015 év elején lehet jogerős határozatotok. Az első tárgyalást általában kb. 2 hónap alatt kitűzik.
Jó lenne az írásbeli elvi egyezségre törekedni (magyarul írjátok le, hogy miben egyeztek meg: kinél lesz a gyermek életvitelszerűen, a másik fél mikor láthatja, mennyi gyermektartást fizet, egyéb általatok fontosnak tartott körülmény stb.) és mellékeld a keresetlevélhez.
Mielőtt információ nélkül nekiugrasz a pereskedésnek, nem ártana a vonatkozó jogszabályokkal tisztában lenni legalább alapszinten- akkor nagy meglepetés nem érhet.
Amennyiben jogosult vagy rá, kérhetsz részletes vagy teljes költségmentességet, illetve megállapodhattok költségmegosztásban a gyermeked apjával. Erre vonatkozó formanyomtatvány is letölthető, illetve a bíróságon ügyfélfogadási időben térítésmentesen átvehető. Jellemzően a nagyon alacsony egy főre jutó jövedelemmel rendelkezőknek szokott ez lehetőség lenni. Pontos szabályok is fent vannak a neten világosan (google megint).
Minden jót.
2. választ helyesbitenem:
1, Nem kell illetekbelyeg. A oerinditas ingyenes, a perkoltseget majd utólag fizeti a vesztes fel.
2, EgEtlen keresetlevél kell. Amennyiben elejétől a végéig kézzel írod, teljes dátummal látod el es aláírod, nem kell tanu. Ha géppel írod, akkor kell ket tanu, minden személyes adatokkal es aláírással.
3, Jo az anyakonyvi kivonat fenymasolata, majd az elso tárgyaláson kell bemutatni az eredetit.m
Most nem azért, de valaki bemásolta a korábbi hosszú válaszomat, de az nem gyerekelhelyezésre vonatkozott, hanem a házassági bontóperre!!!
Ugyanennek a Kérdezőnek írtam anno (azt hiszem).
Nem kellene más válaszát - ráadásul rossz kontextusban - csak úgy másolgatni!!!
3. válaszoló vagyok.
A 6 válaszolónak: KIKÉREM magamnak!
Nem másoltam semmit sehonnan!
Viszont elvált nő vagyok és volt házassági bontóperem és gyermekelhelyezésem is, így tapasztalatból írtam, amit írtam.
Saját szavaimmal, saját tapasztalatomból.
Nem másoltam semmit sehonnan, főleg nem szó szerint, de kérlek, ezt bizonyítsd is be, mert komolyan sértő ez!
Tartom magam annyira értelmes embernek, hogy nem szorulok rá erre sem.
Kérem szépen tőled annak a kérdésnek a linkjét és a te válaszod sorszámát- hogy elolvashassam a SZÓ SZEIRINT válaszodat, mert én azt nem is láttam.
Miért kell ilyen rosszindulatúnak lenni, nem értem.
...a lepontozást is köszönöm.
Kisstílű.
...de hol a link, ami alapján úgy gondolod, hogy te én vagyok? :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!