Mennyi ideig maradjak otthon a babával? (bővebben lent)
1000 ojró per hó a minimálbér. Biztos, hogy jó ötlet a szülés?
Minél hamarabb keress valami jobban fizető melót, ha családosdit akarsz játszani külföldiában.
Ez baba függő. Ha szereti a társaságot, akkor el lesz a bölcsibe (remélhetőleg) Szerintem pedig 15-20 hónapost be lehet már adni. De ha már ennyi idősen beadod akkor csak fél napra hagynám. Attól hogy "hamarabb" megy bölcsibe, semmilyen hátránya nem lesz, gyorsan szocializálódik :)
Jól válasz bölcsit, kérdezgess, hogy bánnak a kicsikkel.
A gyes összege itt Ausztriában nem függ a keresettől, tehát hiába keresek jobban fizető állást, akkor is ugyanezek az opciók lesznek.
12 hó: 1000 euró
15 hó: 800 euró
20 hó: 630 euró
30 hó: 450 euró
A fix kiadásaink most gyerek nélkül havonta kb 1500 euró (ebben benne van már lakbér, rezsi, net, telefon, autó, minden). Ennyit megkeres a párom, tehát éhen semmiképpen nem halnánk, akkor se ha 30 hónapot választok, viszont akkor félre rakni már nem tudunk (nyilván pluszköltség lesz a baba amire elmegy az én bevételem). 600 vagy 800 euró már jobban hangzik, abból még maradna is, csak kérdés, hogy megéri-e 15 vagy 20 hónaposan visszamenni baba mellől.
Ilyen alacsony fizetéssel visszamennék dolgozni 1 éves kora után, mert ezek szerint nem vagytok eleresztve.
Nálam 6-7 hónap a minimum, de 1-1.5 évet tartok ideálisnak. A 6 hónap azért, mert ennyi ideig ajánlatos a WHO szakvéleménye szerint szoptatni a kisbabákat, ha van rá lehetőség, hogy minden szükséges immunanyaghoz és a fejlődésükhöz szükséges anyaghoz hozzájussanak. Ezután már csak pénz és életvitel kérdése, hogy ki meddig marad otthon. Azért kb. 1-1,5 év az "ideális" szerintem, mert ennyi idősen már gagyog, szaladgál a gyerek, szívesen megy társaságba és közösségbe, nem elég neki az anyja 24/7-ben, plusz ekkor már elég nagy hozzá, hogy kifejezze nagyjából érthetően a nemtetszését, nyűgösségét, fáradtságát, vagy hogy mit is szeretne épp.
Egyévesen tényleg nem olyan pici már, ilyen lehetőségek mellett szerintem én is visszamennék. Pont a fiam egyéves kora körül kezdett el piszkosul hiányozni a munkám, és láttam rajta is azt, hogy egyáltalán nem lenne számára megterhelő, ha nem velem lenne egész nap.
Sok múlik azon is, mihez szoktatod, de persze függ a babától is, mert tény, hogy nem egyformák.
Esetleg az nem lenne még rossz, ha kétéves koráig csak részmunkaidőben dolgoznál, de nem tudom, hogy ez nektek mennyire fér bele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!