Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Kiskorú családi nevének...

Kiskorú családi nevének megváltoztatása hogyan?

Figyelt kérdés

5 éve amikor megszületett a kisfiam egy hét múlva az apját bevitték a börtönbe, 4 évre. Közben én megismerkedtem a jelenlegi párommal, és össze is költöztünk. Mielőtt kiszabadult a kisfiam apja előtte beadtam a bíróságra a gyermekelhelyezést, és természetesen meg is kaptam. De se láthatásról és gyerektartásról nincs papírom. Az apja azóta kiszabadult (már egy éve) és egyáltalán nem foglalkozik a gyerekkel. Se nem látogatja, se nem fizet. Havonta egyszer szokta megkérdezni facebookon hogy mi van a gyerekkel és ennyi. Nem dolgozik sehol. Két gyereket nevel, akik a sajátjai más kapcsolatból. Azért is szeretném megváltoztatni a nevét, mert csúnya név, és valószínűleg csúfolni is fogják emiatt az iskolába. Meg azért is mert ahol élünk ott ez a vezetéknév a rendőrségen egyenlő a bűnözői életmóddal. A jelenlegi párom a sajátjaként szereti és a nevére is venné. Viszont!!!! Nem fog beleegyezni, már csak azért sem, hogy engem idegesítsen. Hogyan tudnám egyedül megcsinálni! Olvastam pár napja egy ilyet:

"Az apa érdemtelenségének megállapítására kerülhet sor ugyanakkor, ha gyermekével a kapcsolatot egyáltalán nem tartja, részére tartásdíjat nem folyósít és a gyermek sem tekinti őt édesapjának, egyáltalán nem ismeri vagy tőle idegenkedik. Érdemtelenségnek minősül a gyermek sérelmére elkövetett bűncselekmény, vagy az egyébként folytatott bűnözői életmód, amely miatt az apa családi nevének viselése a gyermek hátrányos megkülönböztetésére adhat okot."

Ha ez igaz, akkor nyert ügyem van, mert ez mind mind megegyezik a jelenlegi helyzetemmel.

Köszönöm a válaszokat!

2014. aug. 8. 13:42
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
38%
ha az apa elismerte apaságát a gyereke felé és adta a nevét, akkor megváltoztatni csak a bíróságon lehet, és jobb ha ügyvéddel beszélsz ezzel kapcsolatban. Lehet hogy az apa beleegyezése is szükséges.
2014. aug. 11. 12:43
 12/14 anonim ***** válasza:
adhatsz a gyereknek 1 második vezeték nevet, és akkor a valós nevét tudja rövíditeni. Például. születési név Kovács János, megváltoztatva Papp Kovács János, és a mindennapi életben használhatja a Papp K. János nevet.
2014. aug. 11. 12:47
 13/14 anonim ***** válasza:
elöbb kellett volna meggondolni hogy kinek is szülsz gyereket. útolag már nem sokat változtathatsz. a gyerek ha felnő úgyis érdeklődni fog az igazi apja után, mindegy hogy ki vagy mi. ez egy életre el fog kisérni, ezzel számítanod kell.
2014. aug. 11. 12:52
 14/14 anonim válasza:

Kedves kérdező!

Mi történt azóta? Sikerült végül?

2023. aug. 7. 20:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!