Kiskorú családi nevének megváltoztatása hogyan?
5 éve amikor megszületett a kisfiam egy hét múlva az apját bevitték a börtönbe, 4 évre. Közben én megismerkedtem a jelenlegi párommal, és össze is költöztünk. Mielőtt kiszabadult a kisfiam apja előtte beadtam a bíróságra a gyermekelhelyezést, és természetesen meg is kaptam. De se láthatásról és gyerektartásról nincs papírom. Az apja azóta kiszabadult (már egy éve) és egyáltalán nem foglalkozik a gyerekkel. Se nem látogatja, se nem fizet. Havonta egyszer szokta megkérdezni facebookon hogy mi van a gyerekkel és ennyi. Nem dolgozik sehol. Két gyereket nevel, akik a sajátjai más kapcsolatból. Azért is szeretném megváltoztatni a nevét, mert csúnya név, és valószínűleg csúfolni is fogják emiatt az iskolába. Meg azért is mert ahol élünk ott ez a vezetéknév a rendőrségen egyenlő a bűnözői életmóddal. A jelenlegi párom a sajátjaként szereti és a nevére is venné. Viszont!!!! Nem fog beleegyezni, már csak azért sem, hogy engem idegesítsen. Hogyan tudnám egyedül megcsinálni! Olvastam pár napja egy ilyet:
"Az apa érdemtelenségének megállapítására kerülhet sor ugyanakkor, ha gyermekével a kapcsolatot egyáltalán nem tartja, részére tartásdíjat nem folyósít és a gyermek sem tekinti őt édesapjának, egyáltalán nem ismeri vagy tőle idegenkedik. Érdemtelenségnek minősül a gyermek sérelmére elkövetett bűncselekmény, vagy az egyébként folytatott bűnözői életmód, amely miatt az apa családi nevének viselése a gyermek hátrányos megkülönböztetésére adhat okot."
Ha ez igaz, akkor nyert ügyem van, mert ez mind mind megegyezik a jelenlegi helyzetemmel.
Köszönöm a válaszokat!
Szerintem a gyereknek saját jogai vannak a kérdés tekintetében, nem lehet csak úgy önkényesen változtatgatni a nevét - nekem 5 évesen már komoly hírnevem volt mint szavaló, elég nagy kárt szenvedtem volna, ha megfosztanak a nevemtől - , de biztos van lehetőség a neki előnytelen (pl. csúfondáros) családnévtől való megszabaduláshoz is.:)
Szerintem egy gyermekvédelmi hivatal tud felvilágosítást adni Nektek a kérdésben a lehetőségekről.
A gyámhatóságon érdeklödj utána, mert a bönözö életmód miatt van esély arra, hogy engedélyezzék a név megváltoztatását.
De azt azért nem értem, hogy ez: " azért is mert ahol élünk ott ez a vezetéknév a rendőrségen egyenlő a bűnözői életmóddal" akkor nem zavart, amikor ezzel az emberrel vállaltál gyereket és az ö nevét adtad neki?!?!?!
Szia
En ugy tudom, hogy 18 eves kor felett lehet nevet valtoztatni. Ezt tapasztalatbol mondom, hiszen en is megvaltoztattam a nevem körülbelül 2 eve, viszont akkor mar elmultam 18.
Nem akarok azonban olyat mondani, amiben nem vagyok biztos. Szerintem ott erdeklödj, ahol az anyakönyvi kivonatot ki kell kerni, en is ott kezdemenyeztem a nevem megvaltoztatasat, amit el is fogadtak.
Igaz rosszul írtam le: Ott ahol éltünk (együtt)ott van a rendőrségen hírük.
De most amióta 400 km-.re költöztem teljesen új emberek között élünk, ahol nem akarom, hogy a neve miatt hátrányba legyen a gyerekem. Ha leírnám a nevét amit nem akarok akkor egyetértenétek velem :( Mondok egy példát ami hasonlít: Tejföl Balázs...elég gáz. Ja és amikor megszületett akkor még nem is gondoltam, hogy 180 fokot fog fordulni az életünk sokkal-de sokkal jobb értelemben. Huu nem tudom ettől jobban leírni sajnos.
Kiskorú családi és utónevét a szülők döntése alapján meg lehet változtatni. A helyi anyakönyvvezetőt hívd fel vagy kérj időpontot és mondd el neki, hogy mi a helyzet. Ha meg tudod egyedül oldani a dolgot, úgyis nála kell majd az eljárást elindítani.
Nálunk: mi házasok vagyunk, együtt is élünk, a gyerekek névváltoztatásához mindkettőnk aláírása kellett a kérvényre, és mindkettőnk jelenléte a kérvény leadásakor. Díja 10.000 Ft volt, okmánybélyeggel leróva. Szóval én egy telefont indítanék az anyakönyvvezető felé, mit tanácsol. Nyomtatványt is tud adni hozzá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!