Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Kiskorú családi nevének...

Kiskorú családi nevének megváltoztatása hogyan?

Figyelt kérdés

5 éve amikor megszületett a kisfiam egy hét múlva az apját bevitték a börtönbe, 4 évre. Közben én megismerkedtem a jelenlegi párommal, és össze is költöztünk. Mielőtt kiszabadult a kisfiam apja előtte beadtam a bíróságra a gyermekelhelyezést, és természetesen meg is kaptam. De se láthatásról és gyerektartásról nincs papírom. Az apja azóta kiszabadult (már egy éve) és egyáltalán nem foglalkozik a gyerekkel. Se nem látogatja, se nem fizet. Havonta egyszer szokta megkérdezni facebookon hogy mi van a gyerekkel és ennyi. Nem dolgozik sehol. Két gyereket nevel, akik a sajátjai más kapcsolatból. Azért is szeretném megváltoztatni a nevét, mert csúnya név, és valószínűleg csúfolni is fogják emiatt az iskolába. Meg azért is mert ahol élünk ott ez a vezetéknév a rendőrségen egyenlő a bűnözői életmóddal. A jelenlegi párom a sajátjaként szereti és a nevére is venné. Viszont!!!! Nem fog beleegyezni, már csak azért sem, hogy engem idegesítsen. Hogyan tudnám egyedül megcsinálni! Olvastam pár napja egy ilyet:

"Az apa érdemtelenségének megállapítására kerülhet sor ugyanakkor, ha gyermekével a kapcsolatot egyáltalán nem tartja, részére tartásdíjat nem folyósít és a gyermek sem tekinti őt édesapjának, egyáltalán nem ismeri vagy tőle idegenkedik. Érdemtelenségnek minősül a gyermek sérelmére elkövetett bűncselekmény, vagy az egyébként folytatott bűnözői életmód, amely miatt az apa családi nevének viselése a gyermek hátrányos megkülönböztetésére adhat okot."

Ha ez igaz, akkor nyert ügyem van, mert ez mind mind megegyezik a jelenlegi helyzetemmel.

Köszönöm a válaszokat!

2014. aug. 8. 13:42
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
34%

Szerintem a gyereknek saját jogai vannak a kérdés tekintetében, nem lehet csak úgy önkényesen változtatgatni a nevét - nekem 5 évesen már komoly hírnevem volt mint szavaló, elég nagy kárt szenvedtem volna, ha megfosztanak a nevemtől - , de biztos van lehetőség a neki előnytelen (pl. csúfondáros) családnévtől való megszabaduláshoz is.:)

Szerintem egy gyermekvédelmi hivatal tud felvilágosítást adni Nektek a kérdésben a lehetőségekről.

2014. aug. 8. 13:47
 2/14 anonim ***** válasza:

A gyámhatóságon érdeklödj utána, mert a bönözö életmód miatt van esély arra, hogy engedélyezzék a név megváltoztatását.

De azt azért nem értem, hogy ez: " azért is mert ahol élünk ott ez a vezetéknév a rendőrségen egyenlő a bűnözői életmóddal" akkor nem zavart, amikor ezzel az emberrel vállaltál gyereket és az ö nevét adtad neki?!?!?!

2014. aug. 8. 13:50
 3/14 anonim válasza:

Szia

En ugy tudom, hogy 18 eves kor felett lehet nevet valtoztatni. Ezt tapasztalatbol mondom, hiszen en is megvaltoztattam a nevem körülbelül 2 eve, viszont akkor mar elmultam 18.

Nem akarok azonban olyat mondani, amiben nem vagyok biztos. Szerintem ott erdeklödj, ahol az anyakönyvi kivonatot ki kell kerni, en is ott kezdemenyeztem a nevem megvaltoztatasat, amit el is fogadtak.

2014. aug. 8. 13:50
 4/14 A kérdező kommentje:

Igaz rosszul írtam le: Ott ahol éltünk (együtt)ott van a rendőrségen hírük.

De most amióta 400 km-.re költöztem teljesen új emberek között élünk, ahol nem akarom, hogy a neve miatt hátrányba legyen a gyerekem. Ha leírnám a nevét amit nem akarok akkor egyetértenétek velem :( Mondok egy példát ami hasonlít: Tejföl Balázs...elég gáz. Ja és amikor megszületett akkor még nem is gondoltam, hogy 180 fokot fog fordulni az életünk sokkal-de sokkal jobb értelemben. Huu nem tudom ettől jobban leírni sajnos.

2014. aug. 8. 13:57
 5/14 A kérdező kommentje:
Na és persze én nagyon örülök ennek, hogy nem zaklat minket. Amíg bent volt mindig attól rettegtem, hogy ha kijön itt fogja ránk rúgni az ajtót minden nap. Sajnos ilyen ember. Kérdezhetnétek, hogy akkor miért nem szakítottam meg vele hamarabb a kapcsolatot és miért szültem neki gyereket?? Jogos kérdés lenne!!! Csak ez a "társadalmi réteg" nem éppen arról híres, hogy csak úgy szakítani lehet velük. Volt egy rossz döntésem akkor amikor elkezdtem vele a kapcsolatot!! Életem fekete foltja. Nem is tudom mi volt akkor velem. csak arra tudom fogni, hogy előtte váltam el, egy olyan férfitől 7 év után aki csak arra volt képes, hogy egy héten legalább 2 x megverjen és az önbecsülésemet a föld alá nyomja. Ő pedig kedves volt hozzám az elején, ezért is mehettem bele szerintem. Már csak akkor ismertem meg amikor már késő volt. A saját házamba ami csak az enyém volt rettegésben éltem minden nap. Nem lehetett kidobni. Rendőrt nem hívhattam, mert miután elmentek volna akkor még többet kapok. Ez a sors keze volt, hogy lecsukták!!! Máshogy nem tudtam volna tőle megszabadulni!!!
2014. aug. 8. 14:04
 6/14 A kérdező kommentje:
Ja és még annyit, hogy én magyar vagyok!! A kisfiam az én színemet örökölte!! Senki nem tudja, hogy ki is az apja!! Pontosabban senki nem tudja megmondani ránézésre szerencsére! ŐK egy teljesen más világban élnek! Meg is halnék ha oda kellene adnom akár csak egy hétvégére is a gyerekemet! Abba a családba ahol a szűk családi körbe mindenki vagy volt, vagy most is ott van, vagy még ezután lesz börtönbe!!
2014. aug. 8. 14:08
 7/14 anonim ***** válasza:
100%

Kiskorú családi és utónevét a szülők döntése alapján meg lehet változtatni. A helyi anyakönyvvezetőt hívd fel vagy kérj időpontot és mondd el neki, hogy mi a helyzet. Ha meg tudod egyedül oldani a dolgot, úgyis nála kell majd az eljárást elindítani.

Nálunk: mi házasok vagyunk, együtt is élünk, a gyerekek névváltoztatásához mindkettőnk aláírása kellett a kérvényre, és mindkettőnk jelenléte a kérvény leadásakor. Díja 10.000 Ft volt, okmánybélyeggel leróva. Szóval én egy telefont indítanék az anyakönyvvezető felé, mit tanácsol. Nyomtatványt is tud adni hozzá.

2014. aug. 8. 14:14
 8/14 A kérdező kommentje:
Igen ezekről tudok én is! Csak az a probléma, hogy Ő bosszúból (amiért el mertem hagyni) nem fog belemenni a névváltoztatásba. Ez a gond!
2014. aug. 8. 14:17
 9/14 anonim ***** válasza:
100%
A névváltozás egy másik módja, ha a vérszerinti apa lemond a gyerekéről, amit akkor tehet meg, ha a te férjed egyúttal örökbe is fogadná. Így az ő nevén lenne , és jogilag is ő lenne onnantól az apja.
2014. aug. 8. 18:21
 10/14 anonim ***** válasza:
100%
Idézted a kérdésben az apa érdemtelenségét. EZT kellene megbeszélni az akv.vezetővel, hátha ez elég alap arra, hogy egyedül tudj intézkedni. Vagy elmondja, hogy milyen lehetőséged van.
2014. aug. 8. 18:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!