Engednétek a 14 éves lányotoknak, hogy lovagoljon?
A szüleim nem engedik meg, hogy lovagoljak, mert szerintük túl veszélyes. Szerintem viszont nem veszélyesebb, mint bármilyen másik sport. Ennyi erővel a tesiórára vagy bármire mondhatnák, hogy veszélyes. Tavaly tesiórán tigrisbukfenc közben például sikerült eltörni a könyökömet. Megműtöttek, visszacsavarozták a letört darbot, majd egy hónapra gipszbe kényszerültem. 6 hónap után szedték ki a csavart egy másik műtéttel.
Biciklivel szoktunk iskolába menni, és kb. 2 évvel ezelőtt anyukám felborult egy kő miatt, eltörte a kulcscsontját, és 3 hónapig gipszet kellett viselnie. Szerintem a lovaglás sem sokkal veszélyesebb, mint bármi más. Kobakot ott adnak, és ha tetszik akkor egy idő utánvennék gerincvédőt is. Az anyagi részét már megbeszéltük, én is belefizetnék, és így tudnék járni rendszeresen(hetente 1 órát vagy 2-szer fél órát).
14/L
Én 8 éves koromtól jártam lovagolni, úgyhogy simán.
Ha van rá lehetőséged, föltétlen ragadd meg, mond meg anyudnak is, hogy ez különleges dolog, ilyet nem csinálhat mindenki. Ráadásul egy szuper élmény, jó sport (majd meglátod, hogy megedzi a combjaidat) és jó tapasztalat. Nem fognak egyből a legnagyobb lóra ültetni. Én is egy öreg, jámbor állaton tanultam először.
Viszont azt neked is be kell látnod, hogy azért a ló egy állat, megijedhet, megbokrosodhat, ledobhat magáról, a bicikli ilyet nem csinál, és mindezek után nem is tapos meg. Csak azért mondom, hogy ne legyél óvatlan vagy könnyelmű, sose felejtsd el, hogy egy élőlényen ülsz.
Kérdezd ki ôket, hogy konkrétan mi az, amitôl féltenek a lovaglással kapcsolatban. Csald ki ôket a lovardába, ott beszélhetnek oktatókkal, láthatnak edzéseket.
Valószínûleg nem tudják, hogy mint minden sportban, itt is van kezdô, középhaladó és haladó szint, és hogy a kezdô futószáron kezd, és csak a haladó vágtázik, vagy tereplovagol.
A lovakon is sok múlik. Egy jó oktatóló vigyáz a bizonytalan lovasára, viszont igenis "kóstolgatja" azt, aki már biztosan ül a nyeregben. (Tudnék mesélni Professzorról, aki pont ezt csinálta. Akkor kezdett makrancoskodni, amikor már volt esélyem nyeregben maradni, addig viszont mindig azt tette, amit kellett, csinálta a feladatot helyettem is. :))
Én 7 éves koromban kezdtem járni, ráadásul hegedültem is, tehát vigyáznom kellett a kezemre. Sose volt gond. Egyszer eltört a kisujjam. Nem lovaglás, hanem kosarazás közben...
Bocsánat, én magam is lovagolok, de az, hogy itt mindenki azt írja, hogy mennyivel veszélyesebb az utcán járni, mint lovagolni (?!?), az gondolja át még egyszer, hogy mit ír.
A ló egy élő állat, hangulatokkal, és időnként bizony még a legszelídebb iskolalóra is rájön, hogy ő ma nem akarja ezt a dolgot. Arról nem beszélve, hogy menekülő állat. Ha éppen a terepen vagy, nem kell hogy egy róka ijessze meg, elég, ha egy nyúl jön arra, vagy egy madár felszáll a bokorból, vagy egy nejlonzacskó üldözőbe vesz benneteket. A ló azonnal rohan, vergődik, ugrál.
A lovas, ha komolyabbat esik, többnyire a fejére teszi. Emiatt, és az állat kiszámíthatatlansága miatt a lovaglás a legveszélyesebb sportok egyike. Ezt a tényt el kell fogadni.
Ettől még az ember lovagolhat, de legyen tisztában a tényekkel.
Most a kérdéshez: kérdező, ha én lennék a szülőd: ha még úgy állnál hozzá, hogy igen, tudod, hogy veszélyes dolog lovagolni, de nagyon vigyázol, mindig felöltözöl (kobak, mellény), mindig hallgatsz az oktatódra, nem mész sehova egyedül stb., akkor én engednélek. Ezzel a kenegetéssel ("jaj, nem is veszélyes") viszont eszemben se lenne.
És ha a veszélyek tisztességes felvállalásával sem sikerül meggyőzni őket, hát, akkor szépen kivárhatod a felnőttkort. Nekem is sikerült - húszas éveim végén kezdtem lovagolni, saját pénzből, mint felnőtt ember.
Nekem szerencsére sose volt nagy balesetem, egyszer leestem és bevertem a fejem, de ezt is csak úgy mesélték, mert az az 5-6 perc kiesett, de komoly bajom nem lett. xD
Meg a lovak is különböző személyiségek, meg kell ismerni őket. Meg kell tanulnod, hogyan kell viszonyulni hozzájuk. A ló nem egy jármű, hanem egy élőlény, úgy is kell bánni vele. És ez kíván némi felelősségteljes gondolkodást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!