A rossz családi környezet kihatással van a párkapcsolatomra?
Lelki és fizikai terrorban nőttem fel. Apukám idegileg nagyon labilis ember, nehezen kezeli a stresszt, agresszív, és mindig másokon vezeti le a feszültséget. Kiskoromban gyakran megütött. Mindig hátulról vágott fejbe, beleverte a fejem az asztalba, tehát hogy nem hogy védekezni, még felkészülni se tudjak. Az a fajta ember, aki nem kérdez, csak üt, amikor és amennyit épp jónak lát.
A sértések és a pofonok 90%-át ok nélkül kaptam. Vagyis apukám épp dühös volt valakire/valamire, és engem használt villámhárítónak. A fenyegetések és a megalázások még a verésnél is mélyebb nyomot hagytak bennem.
Az első adandó alkalommal (19 évesen) elmentem koliba, jó messzire otthonról, utána meg összeköltöztem a barátommal.
3 hónapja nem láttam apukámat, nem is beszéltünk, a lelkiállapotom azonban nem javult.
A barátom soha nem emelt rám kezet, akkor se, ha épp vitáztunk, akkor se, ha elrontottam valamit, még csak csúnyán sem beszél velem, mégis tudat alatt pánikolok.
Az első éjszakákon állandó rémálmaim voltak, egyszer arra ébredtem, hogy sírok.
Ma kicsit nagyobb lendülettel csukta le a notebook tetejét, én meg kis híján elbőgtem magam. Sajnos minden nagyobb zajra (emlékszem, apukám dobált, mindent, ami mozdítható, ha épp ideges volt, nem egy tányérunk tört így össze) vagy hirtelen mozdulatra így reagálok, nem szándékos. Eleinte reflex szerűen húzódtam el a simogatás elől is, mint egy riadt őzike. Ez mondjuk már egyre ritkább.
Tudom, hogy pszichológusra lenne szükségem, de jelenleg nincs rá lehetőségem.
Hogy tudnék túllépni ezen egyedül, hogy elmúljanak a pánik, és ijedtség rohamaim?
20l
első körben beszélj ezekről a barátodnak
nem ár ha tudja h nem miatta vannak ezek a dolgaid
második körben tényleg el kellene menned szakorvoshoz
ha a házi orvosod küld akkor nem kerül semmibe sem
Hidd el szakember segítsége nélkül nagyon nehéz lesz a kilábalás. Lassan-lassan erősítsd a lelkedet, mert a problémák megoldásának kulcsa a fejedben van. Próbáld elfogadni, hogy apukád egy kivételesen erőszakos, agresszív ember! Szerencsére közel sem kell attól tartanod, hogy mindenki ilyen. Azért egy egészséges óvatosság nem árt ha van benned. Vigyáznod kell, hogy ne csalódj másban. Úgy válogasd meg barátaidat, barátnőidet, hogy ennek minél kissebb legyen az esélye.
Én szurkolok Neked, hogy életed minél előbb rendeződjön és boldogságban, megértésben éljed napjaid egy megértő, odaadó társ oldalán.
Mégegyszer, sok boldogságot kívánok Neked!
Ehhez rengeteg idő kell, ne várd, hogy egy év alatt hopp, elmúlik.
Pszichológushoz, pszichiáterhez elmehetsz, sztk-ban is van, talán még beutaló sem kell. De ennek nézz utána.
Nálunk hasonló volt a helyzet, de nem ennyire durva. Tíz éve léptem le, de a mai napig nem tudtam teljesen feldolgozni az ügyet, és vannak dolgok, amiket valószínűleg soha nem is fogok. Mondjuk én nem voltam szakembernél.
Neked mindenképpen el kellene menni, de csodát ne várj. Az ilyen traumák feldolgozása még szakemberrel is évekig tarthat. Épp ezért kezdj hozzá minél előbb :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!