Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Ilyen esetben értesítik a...

Ilyen esetben értesítik a szülő halálakor a gyereket?

Figyelt kérdés

Nem ismerem apámat, házasságon kívül születtem, de elismert gyerekének, az ő családnevét viselem (bár gyerektartást nem nagyon fizetett, de elvileg kellett volna neki, gondolom akkor még nem volt számlásól levonós rendszer). Kb. 3-4 évesen láttam csak egy-kétszer, anyám minimálisan tartotta vele a kapcsolatot (pl mert útlevélnél 18 alatt kellett az engedélye, meg ilyenek), de már ő sem tud róla semmit. Fogalmam sincs mi van vele, hol él, egyáltalán él-e még, stb. Azt tudom, hogy mostanra már elég idős lehet, (74 körül), arra vagyok kíváncsi, ha meghal, megkeresnek engem hivatalból és értesítenek, vagy sose fogom megtudni? Ha megkeresnek, mi alapján, hogyan találnak meg?

(Nem örökség miatt kérdezem, anyámnak megmondta annak idején, hogy kitagad engem, szóval örökséget úgyse kapnék, csak érdekel.)

2014. ápr. 17. 15:27
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
60%

Az önkormányzatnál érdeklődj, ahol élt.

Ha van örökség, s sok idő telt el, akkor, ha nincs más rajtad kívül, és te nem jelentkeztél időben, akkor az államra szállt, vagy akinek a javára végrendelkezett.

2014. ápr. 17. 16:52
 12/18 anonim ***** válasza:
90%
Téged sem tagadhat ki, mert neked is jár köteles rész.
2014. ápr. 17. 16:53
 13/18 kovpet ***** válasza:
87%
Téged sem tagadhat ki, hacsak nem törtél az életére vagy ilyesmi.
2014. ápr. 17. 17:03
 14/18 A kérdező kommentje:
Köszönöm, én totál nem értek ehhez a "kitagadási" procedúrához, az életére meg dehogy törtem, annyi volt a "bűnöm" ellene, hogy megszülettem (apám abortuszt akart, gőzöm sincs egyáltalán a nevére minek vett).
2014. ápr. 17. 17:08
 15/18 kovpet ***** válasza:
87%

Komoly jogi feltételei vannak, tételesen felsorolva a jogszabályban azt a kevés esetet, amikor kitagadhat. Most nem keresem ki, de igen komoly dolgok, például az említett eset, ha meg akartad ölni.

Nyilván, ha megölted, akkor már nem tagadhat ki :)

2014. ápr. 17. 17:14
 16/18 A kérdező kommentje:
Ezek szerint csak anyámat trollkodta ezzel.
2014. ápr. 17. 17:16
 17/18 kovpet ***** válasza:
80%
drnemethzsuzsanna.hu/torvenyesorokles.htm
2014. ápr. 17. 17:23
 18/18 A kérdező kommentje:
Köszi, akkor kizárt és nem kitagadott a jelek szerint.
2014. ápr. 17. 17:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!