Miből érzékelheti egy 2-3 éves gyermek azt hogy szeretik?
A 2-3 éves számára szerintem alap az állandóság, ez adja meg a keretet ahhoz, hogy biztonságban, szeretve érezze magát.
Ezt az állandóságot értem egyrészt a személyek állandóságára maga körül (családtagok, rokonok)- tehát pl. hogy az anya ne az X+1. pasiját vigye magához pár hónapon belül, akikhez a kicsi nem tud ilyen rövid idő alatt kötődni.
Értem ez alatt a tevékenységek állandóságát: a nagyjából fix napirendet, hogy pl. délelőtt udvari játék vagy bevásárlás van, hogy mikor alszik, hogy van esti ruton (vacsora-fürdetés-estimese-betakarás-puszi stb.).
..és persze a hely állandóságát is: legyen egy saját kis ágya, kuckója, szobája, kis alvós állatkája, amit mindig magánál tarthat (esetleg cumi vagy textilpelenka vagy kispárna stb.), saját kis dolgai, játékai, amiket ő rendezgethet el.
Ez után a törődést és a szeretetet abból érezheti, ha a számára fontos személyek (családtagok) nyugodtak, derűsen fordulnak oda hozzá, kommunikálnak vele, legyen az beszélgetés, mese, mondókázás, énekelgetés. Ha sokat kap testi érintéseket: ölelés, puszi, simogatás, gyakran kellhet még ölbe venni, ha nem utasítják el sokszor a bújását, de ugyanilyen lehet a birkózás, csikizés is.
A közös, számára értelmes és tartalmas tevékenység közben is érezheti: a közös játék során pl. amikor megéli, hogy rá figyelnek, foglalkoznak vele, odafordulnak hozzá, válaszolnak a kérdéseire.
...és természetesen szavakkal is: ki lehet és ki is kell fejezni, hogy mennyire szeretik, milyen ügyes volt adott dologban, mennyire büszke rá az anyukája, mert y módon viselkedett. A szavak is megerősítik a szeretetben, pozitívan hatnak már az ilyen kicsik önértékelésére is.
Végül a hitelességet is nagyon jól érzékelik a kicsik: vagyis azt, ha a felnőtt szívből dicséri meg, vagy csak ráhagy valamit, ha róla másoknak is pozitív módon nyilatkozik meg róla- bár ez a hitelesség is visszautal az állandóság témához, amit az elején írtam.
Nekem ez jutott eszembe:
egy 3,5 éves kisfiú anyukája
Szeretgetik, érzi a szavakból, tettekből, ölelik, puszilgatják, kedveseket mondanak neki. A mindennapi teendők jó hangulatban, nem idegességben, feszültségben zajlanak le.
Sokat foglalkoznak, kommunikálnak vele, odafigyelnek rá, játszanak vele, tanítgatják.
2. hosszú válaszoló vagyok.
Kérdező: kérlek ossz meg egy kicsit több infót a kicsivel, magaddal, a családdal kapcsolatban (úgysem ismerünk, ne félj), miért foglalkoztat téged ez a kérdés ennyire?
A könyvek lehet, hogy nem kötik le azonnal, de azért nem érdemes feladni- lapozgatósok, simogatós textilkönyvek biztosan sikeresek lennének (esetleg ami sípol, dudál- mint az első könyvek- vagy hagyd, hogy ő lapozza stb.)
Ha a bújás most aktuálisan nem létszükséglete (van ilyen, amikor a kicsik nem annyira igénylik, aztán megint sokkal inkább, mint előtte)- akkor erőltetni nem kell. De azzal is sokat tudsz tenni, ha jártadban keltedben csak megsimized a fejét, amikor pl. rajzol vagy megcsikized, az is érintés vagy tapsolós játékot játszotok vagy csapd le csacsit próbálgattok (tudod, amikor a tenyeredre ráteszi a kezét és el kell húznia, mielőtt leütöd :) vagy ujjas játékot (ez elment vadászni stb.).
A kirándulás NEM pénzkérdés: jön a tavasz, már a keretkben is vannak játszintok, hóvirágok, lassan nyilik az aranyeső- sétáljatok a környéken, még a fővárosban is meg lehet oldani (mi is szoktunk)- megnézegetjük a virágokat, felnézünk a fenyőfa tetejére, hogy hol vannak a tobozok, előjöttek azok a piros-fekete kis bogarak (nem tudom a nevét), az enyém guggolva figyeli ámulattal.
A közeletekben is biztosan van egy jó kis játszótér, park, botanikus kert- ide nem kell belépő.
Esetleg ha a picidet is úgy érdekli a közlekedés, mint az enyémet, akkor el lehet sétálni vagy menni a tűzoltóállomás felé, nagyon rendesek szoktak lenni- megengedik, hogy szétnézzetek, mi már ültünk rendőrautóban is, mert a közelben sétálva szóba elegyedett a rendőrökkel :)
Írd meg merre laktok, mert nekem elsőre csak fővárosiprogramok jutnak eszembe: ingyenes a tűzoltómúzeum, a MÜPÁban vasárnaponként ingyenes délelőtti programok vannak gyerekeknek, érdemes az állatkert honlapját is nézni, időnként vannak ingyenes napok stb.
Az egész nem pénzkérés tényleg.
Otthon pedig ülj le vele a földre, terpesztett lábbal gurítgassátok egymásnak a labdát vagy építkezzetek kockákból- ehhez nem kell semmi, csak a te részedről kezdeményezés és jókedv.
Kérdezd meg mit szeretne csinálni, lehet a világ legegyszerűbb dolgával lelehetne kötni és remek közös program lenne.
Emlékszem egy időben a kirakatokért voltam oda és hihetetlenül boldog voltam, ha sötétedés után elmentünk kirakatokat nézegetni. Nem vásárolni (tekintve, hogy minden zárva volt) csak nézelődni.
Vagy ahogy egy előző válaszadó írta a hajónézést, sok fiú odavan még a vonatokért is és teljesen odáig lenne ha lebuszoznátok a pályaudvarra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!