Körül belül mennyi időbe telik egy apa halálát feldolgozni?
Jópár év kellett hozzá...hogy ne álmodjak vele, ne jusson mindig eszembe...
20 éves voltam, ő 58 mikor meghalt...Most lenne 84 éves....
Már jó régen volt....
Nekem pszichiáter is segített, ő "gyászmunkának" hívta, akárcsak a válás traumájának feldolgozását.
A dr.Nő szerint 3 év az átlag.
5 éve halt meg mikor 19 voltam, ő pedig 42. Azt hiszem már nagyjából feldolgoztam, de teljesen sose fogom, mert a mai napig emlegetem (apu ezt csinálta, apu úgy szerette), és rosszabb pillanataimban képes vagyok majdnem vagy ténylegesen elbőgni magam bármi apróságon ami vele kapcsolatos. Olyankor rettenetesen hiányzik vagy ha a jövőn gondolkodom és rájövök, hogy soha nem tudom bemutatni neki a leendő férjem és kikérni a véleményét, hogy mit gondol róla. (szörnyen apás voltam, így amelyik srác nem tetszett neki azzal egy idő után nem "barátkoztam", mert megbíztam az értékítéletében és a rózsaszín köd után én is észrevettem amiket mondott. Olyan kifogása sose volt, hogy csak mert.) Vagy csak tanácsot kérni bármilyen apró-cseprő problémámban. Kamaszkoromban rengeteget veszekedtünk, de még egy veszekedés után is odamehettem megkérdezni, hogy erről vagy arról mit gondol vagy szerinte mit kellene csinálnom ha tanácstalan voltam.
Nálunk a feldolgozást nehezítette, hogy egyik pillanatról a másikra derült ki, hogy daganatos és nagyon gyorsan leépült a szervezete, pedig világéletében mozgott és egészségesen élt, de nem volt elég. A betegség erősebb volt, főleg a végén, amikor már ő is feladta. (nem volt remény a gyógyulásra, az orvosok is azt mondták, hogy szebbé tehetjük az utolsó napokat vagy elhúzhatjuk kísérleti kezelésekkel, de nem tudnak jelenleg többet tenni. Ritka agresszív fajta daganata volt és rettenetesen ritka) "Szerencsére" csak másfél hónapig szenvedett, de családtagként sokként ért, hogy mire felfogtam, hogy beteg már a temetésére készültünk.
Az attól függ, hogy Ön milyen volt vele, és a gyerekétől (személyiség, kor, nevelés, van kivel megbeszélni(barát pl.)), függ attól, hogy Ön hány éves, mennyi ideje ismerik egymást, el-e van kényeztetve vagy semmit se kap meg.
Sok minden. Amúgy miért kérdi?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!