Anyám mondta nekem, hogy 18 éves koromtól kötelezhető vagyok szülőtartásra, ha már dolgozom. Ez milyen körülmények között lehetséges?
Kedves első. Rokontartás az bizony nem csak arra vonatkozik, hogy a szülő eltartsa a felnőtt gyerekét. Fordított helyzetben a szülő is kérhet rokontartást a felnőtt dolgozó gyerekétől.
De tény, hogy ez nem úgy megy, hogy
"lányom! már van munkád,így most te fogsz eltartani engem!"
A szülő ha önhibáján kívül munkaképtelenné, beteggé válik, így veszélyeztetve a minimális létfenntartáshoz szükséges feltételek, akkor kérheti,hogy a gyerekei anyagilag támogassák.
Ha nincs jó kapcsolat köztük, akkor bíróságon kérvényt adhat be rokontartás címen a gyereke ellen.
Ezt hivatalosan is kivizsgálják, és ha úgy látják, hogy bizony el kell a segítség, és jogos is, akkor megadják. Ha úgy látják, hogy nem kell a gyermek segítsége akkor elutasítják. Akárcsak akkor ha a gyerek kérvényez rokontartást. Ha jogosult rá megkapja, ha nem akkor nem kapja meg.
Bőven huszonéves korod fölött is kötelezhetőek a szülők arra hogy megfelelően gondoskodjanak Rólad, ha még nappali tagozatos hallgató vagy.
Én végigfáztam, végigéheztem az első főiskolát, mert "elfelejtettek" heti pár ezer forintot adni, küldeni.
Most pedig, 10 évvel azután, hogy önellátó vagyok és anyámnak nem lesz nyugdíja, szülőtartásért akar levadászni és a külföldi címemet keresi.
Vagy segít valaki jogilag megoldani a kérdést, vagy marad számomra az Endlösung, a gyerekkoromért se fizetett meg nekik az élet, azt meg végképp nem fogom hagyni hogy a gyerekeim elől pénzt akarjanak elvenni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!