Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Ha az egyik szülőm kezes egy...

Ha az egyik szülőm kezes egy hitelügyletben, akkor lehetséges, hogy?

Figyelt kérdés
Én azt a tartozást megörököljem? Hogy nekem kelljen fizetnem az adósságot? Kötelezhetnek rá, hogy fizessem?
2013. dec. 25. 19:12
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

A kezesség személyhez kötődő jog, ha zálogkötelezett vagy adóstárs, akkor az része lehet a hagyatéknak, az örökség erejéig.

Ha csak kezes, akkor az nem része a hagyatéknak, a halálával a kezességből szabadul.

2013. dec. 25. 19:20
 2/4 anonim ***** válasza:
56%
Kezesség esetén nem. Ha hitelfelvevő, akkor is csak az örökség mértékéig "öröklődik" a hitel, tehát neked semmiképp sem kell fizetned, legfeljebb annyival kevesebbet örökölsz, amennyi a hitel.
2013. dec. 25. 19:47
 3/4 anonim ***** válasza:

2-es: Ez nem igaz. Nem az örökség erejéig kell fizetnie, hanem mínuszba is mehet az örökség, mert a teljes tartozás öröklődik. Ilyenkor kell (ill. nem kell, de érdemes) visszautasítani az örökséget, ez az egyben.

Kérdező: igen, közelezhetnek.

A többit előttem az 1-es válaszadó tökéletesen megírta.

2013. dec. 25. 20:07
 4/4 anonim ***** válasza:

Az örökös csak az örökségig felel a tartozásért, ha a törvény szerint történik az öröklés. Természetesen mondhat ilyet valaki, hogy na márpedig ő visszafizeti az apja tartozását, de erre a törvény nem kötelezi.

Ha van egy 1 milliós tartozása, a pozitív örökség pedig egy 600 000 ft-os banki betét, akkor csak a 600-ig felel az örökségért, az más kérdés, hogy egyszerűbb visszautasítani az örökséget, úgyse lenne belőle semmi.

A kezesség nem öröklődik, a halállal megszűnik, úgy, mint a haszonélvezeti jog.

2013. dec. 25. 20:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!