Hogy vegyem rá anyáékat, hogy ne koliba, hanem lakásba költözhessek?
Félévkor iskolát váltok és Pestre fogok járni. De mi messze lakunk, több, mint 2 óra az út autóval.
Anya sem rajong a koli ötletéért, de azt mondja, hogy nincs más lehetőség. Viszont van.
A legjobb barátnőm szeptemberben kezdte az egyetemet, és a lakásba, amit kapott a szüleitől még van egy szabad hálószoba. A lakás az egyik legjobb környéken van, minden közel van, biztonságos és a társaság is nagyon jó, már többször voltam itt. Folyton jó a hangulat, mindenkivel jóban vagyok.
Ezt a legjobb barátnőm ma találta ki, mert itt vagyok Pesten és a többiek is örültek.
De nem tudom, hogy vezessem fel a szüleimnek, vagy mit csináljak, hogy beleegyezzenek a dologba.
Szerintetek?
Sajnos jó eséllyel sehogy. A koli azt is jelenti, hogy amíg ott vagy, ők vállalják érted a felelősséget. Mivel még nem vagy nagykorú, ha kiderül, hogy a szüleid elengedtek így, az a btk 208.§ alapján kiskorú veszélyeztetésének minősülhet és 5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Ehhez nem kell sok, elég egy rosszakarótól névtelen feljelentés.
Szóval nem feltétlenül lenne felelős viselkedés erre őket rábírni.
A kollégiumba ha valami történik veled, akkor a felelősség a tanároké. A kollégium díja viszonylag alacsony.
A lakás ( szoba ) bérlése drágább is, valamint ha valami történik veled, anyudat kapják elő, hogy lehetett annyira felelőtlen.
Bármi történhet veled a napjainkba, elég, ha bekapcsolod a híreket. Nem lenne elég, hogy néha a kollégiumba vagy, néha meg a barátnődnél időzöl?
Nekünk eléggé szabad kollégiumi rendünk volt, nálunk ez is bele fért, bár az is igaz, hogy 18 éven felül voltam( egyetemen).
Én sem engednélek 16 évesen egyetemistákkal lakni. Sőt mással se nagyon, csak ha nincs abszolút semmi megoldás.
Ti teljesen más életszakaszban vagytok a barátnőddel. Neked napi 7-8 órát végig kell ülni és utána valamit készülni sem árt. Ő közben végig bulizna minden 2. éjszakát és a délelőtti és esti órái között meg kialussza az éjszaka fáradalmait. Valószínűleg az lenne a vége, hogy a 2. buli után, te is egyetemi szórakozóhelyeken kötnél ki. De ha mégsem így lenne, akkor sem felelős döntés 16 évesen albérletben laknod.
# 13
Apa ügyvéd, szóval csak sikerülne elintéznie a dolgot...De biztos nagyon sokan ülnek börtönben amiatt, mert a 17 éves lányuk nem a szüleivel élt.
# 14
Nem akarom a kollégiumot és látom anyán, hogy ő sem rajong érte.
# 15
Így is velük bulizom, volt már olyan, hogy otthon volt a legjobb barátnőm, vasárnap jól éreztük magunkat, hajnal 3-kor aludtam el, de 8-kor már az órán ültem másnap.Bírom ezt.Mikor még a gimibe járt, akkor is így volt, rengeteget buliztunk együtt és semmi bajom nem volt.
Hozzá vagyok szokva, hogy hajnalban alszom el, nem zavar.
Kérdező, nem, természetesen nem bűncselekmény az, ha valaki 18 éves kor alatt egyedül él, 16 éves kor felett a szülők vagy a gyámhatóság engedélyével lehetséges a dolog.
(én is egyedül éltem 17,5 évesen, pedig az még a "diktatúrában" volt:))
Mond el nekik amit itt leírtál, hagyj némi időt, hogy emésszék a dolgot, aztán térj vissza rá. Egyébként ízlések és pofonok, én meglátogatnám a helyet ahova költözni tervezel, beszélgetnék az ott lakókkal, és ha csakugyan minden rendben van, nem akadályoználak...
Egyetemi buli nem egy van egy héten és nem 3-kor van vége...
Hétfő TTK , Kedd KTK, Szerda ÁOK, CSütörtök ÁJK...
Persze mindegyiken ott kell lenni. Először csak egyre mész. Utána pár hét múlva összesen ott leszel. Eleinte nem hiányzol. Utána csak első 2 óráról hiányzol. Majd be sem jársz. Én is egyetemista vagyok, tudom hogy megy ez. Aki masszívan bulizik, az örül ha az esti óráira bejár.
Én is volt, hogy buliból elmentem 8-as órára, de ez max 1-2szer kivitelezhető. Folyamatosan nem lehet tartani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!