Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Akik mondjuk még tanulnak, de...

Akik mondjuk még tanulnak, de már már elköltöztek a szüleiktől, azok hogy oldják meg?

Figyelt kérdés
Úgy értem, nem túl jól fizető melókat, mint pl. a Tesco-ban árufeltöltést, stb.-t érdemes vállalni? Meg lehetne ebből élni egyedül úgy, hogy közben tanulsz is?
2013. nov. 29. 07:57
 1/7 anonim ***** válasza:

Mi egyetem alatt költöztünk össze a párommal, előtte kollégisták voltunk mindketten, viszont azért az albérlet jóval többe került.

Nekem volt ösztöndíjam, szociális támogatást mindketten kaptunk. Férjem diákmunkát vállalt, illetve amikor lehetett egy építőirai cégnél dolgozott mint segédmunkás (ő építészmérnöknek tanult) én pedig angolt tanítottam, mert anyanyelvi szinten ebszélem. Nem volt könnyű, de megoldottuk. Most már diplománk van, házasok vagyunk, a saját lakásunkban élünk, dolgozunk mindketten és várjuk a kisbabánkat.

Minket az a 2 év (ennyit laktunk albérletben, utána saját lakásunk lett amit örököltem és munkánk is nagyon hamar) megtanított arra, hogy együtt mindnen problémát meg tudunhk oldani. Azóta is spórolósan élünk, nem szórjuk a pénzt, így tudunk félretenni is.

2013. nov. 29. 08:22
 2/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm :) és gratulálok a babához ((:
2013. nov. 29. 08:31
 3/7 anonim ***** válasza:

Laktam egyedül is: a szüleim támogattak valamennyi pénzzel, meg a kertben termett zöldségekkel, amiből a fele kajám megvolt. Mellette dolgoztam, szoctámot is kaptam, ösztöndíjat is. Így meg lehet élni.

Ráadásul diákként nem csak minimálbéres melók vannak, érdemes alaposan körülnézni. Hostesskedéssel pl. mindenféle extra tudás nélkül lehet ezres körül keresni óránként.

2013. nov. 29. 08:44
 4/7 A kérdező kommentje:
Igaz, csak úgy tudom, ott elég durva feltételek vannak...pl. alap dolog a szép arc, a bomba alak, a szép haj, stb.
2013. nov. 29. 09:19
 5/7 anonim ***** válasza:

A) A szülők fizetik (nekem így volt, kollégiumba nem vettek fel, de bejáráshoz messze volt. Anyagilag szerencsére ez egyáltalán nem jelentett gondot, de egy kis lakást béreltünk egy barátnőmmel, így kettőnk között megoszlottak a költségek, elég olcsón kijöttünk. A szünetekben diákmunkáztam)

B) Diákhitel - sokan felveszik és ebből élnek, nem egy ismerősöm volt így.

C) Ösztöndíjak, szociális segélyek - ez ritka, mert az ösztöndíjak nem valami magasak, csak kivételes esetbekben lehet belőle bármit is fizetni. A szociális segélyeket viszont sokan felveszik.

D) Diákmunka 20-40 órában. A 40 órásat sokan úgy teljesítik, hogy végigdolgozzák a hétvégét/éjjeleket. Azért 40 órás diákmunkából befolyik mondjuk 80-90, abból már egy szobát és az étkezést lehet fedezni.

De egyébként vannak jobban fizető diákmelók is, pl. én nyelvi szakra jártam, azzal 1000ft-os bruttó (850 nettó jelenleg diákmunkából) órabérrel lehetett dolgozni kb., informatikusoknak, pénzügyeseknek is vannak hasonló lehetőségek.

2013. nov. 29. 15:21
 6/7 anonim ***** válasza:

Azt hiszem, az árufeltöltés nettója most 490, de diákként még egész oké, mert kevesebbet adózol.

40 órát én nem bírnék lehúzni iskola mellett Tescoban, nyáron csináltam és helytől/körülményektől függően nagyon megterhelő is lehet.

A helyedben felvenném a diákhitelt, és dolgoznék mellette 20 órában. Emellett ott van a szoctám és az ösztöndíj, nővérem például összesen 28 000-et kap. Olyan olcsón élnék, ahogy csak lehet (társbérletben), és ha valamire nem futja, ki lehet egészíteni a diákhitelből. Ez azért is lenne jó, mert vannak időszakok, amikor nincsen annyi munka, hogy akár heti 20 órát adjanak. A diákhitel viszont ilyenkor is kihúz a bajból.

Csak legyen erős terved, utólag hogyan fizeted vissza.

2013. nov. 29. 17:00
 7/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat :)
2013. nov. 29. 17:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!