Ha 4 testvérből az egyik gondozza a szülőt, akkor jogos hogy neki halála előtt ajándékoz egy nagyobb összeget a szülő?
Igen, két-három gyerekes szülő feladja az állását, hogy a szülőjét ápolja 25 ezer ft-os ápolási díjért :(
És ő a bunkó, amikor a szülőtől kap valamit, mi?
Eltartási szerződést is köthet vele a szülő abban meg azt írnak amit akarnak akár a másik testér egy fillért sem kap.
Teljesen jogos, szerintem. Valaki írta az ápolási az havi 25 ezer Ft körül van, az mire elég? Az a kiesett fizetésének még a negyedére sem elég,és nem 8 órába hanem 24 órában ápol.
Ha nincs nyoma, hogy egyik gyerek kapta, akkor lehet. Pl. kp-ben leveszi a bankszámláról és odaadja egyik gyereknek.
Ajándékozás után valamennyi időnek el kell telni, hogy ne lehessen megtámadni.
A végrendeletet is lehet írni, ahol a köteles részre kell figyelni, mert ha az nincs meg a többi testvérnek, akkor megtámadható.
Legegyszerűbb az eltartási szerződés, amibe annyit írtok, amennyit akartok. Én ezt választanám, ha hasonló helyzetbe lennék, bár tudni kell, hogy a többi testvér milyen.
Mekkora összeg? Tudomást szereznek róla? Tudják bizonyítani, hogy te kaptad, miután a szülő felvette az összeget a bankszámláról..stb?
Ajándékozási szerződéssel bármennyit adhat, nem köthetnek bele a halála után. Tudtommal ajándékot csak az ajándékozó kérheti vissza, bizonyos esetekben, de ilyen esetben ez nehéz lenne. Viszont vigyázat, az ajándékozást illetékfizetési kötelezettség terheli. Szóval ezt is vedd számításba.
Edesanyad eleteben arra kolti.a penzt akire vagy amire akarja! Ha befizet 2 foldkoruli utra is mitbtehetnetek? Semmit...
En az egesz csaladom es testverem vallaltam fel... A legidosebb tesom nem erdekli csak rohog, hogy majd te fogod pelenkazni???
Minden penzuket (2,5 millio nagyszulok es edesanyam penze is+ a 18 eves hugom) a mi egyik csaladihazunkba tette (lakhatatlan volt), a ket telek kozt a keritest kivettuk igy ott elnek velunk... papir nincs rola, noverem serelmezi, hogy ki lett forgatva es ami most 2,5 millio az kesobb majd 10 lesz es en hogy akarok osztozkodni??? Mig elnek ott lehetnek, en ennyit igertem... Nem bank vagyok hogy kamatozzon a penz!
Jogilag bele lehet kötni! Az ajándékozott pénzösszeg az örökség része lesz úgymond. Ezt nevezik osztályrabocsátásnak.
Ezért vagy nem bizonyítható módon kéne, hogy a pénzösszeget megkapd. Vagy pedig kössetek eltartási szerződést.
Osztályrabocsátás:
Ha több leszármazó közösen örököl, akkor mindegyik örököstárs köteles a hagyaték értékéhez hozzászámítani annak az ingyenes adománynak az értékét, amelyben őt az örökhagyó még életében részesítette. Szokásos mértékű ajándékot, valamint a tartásra rászorultak részére nyújtott tartást nem kell osztályra bocsátani.
Ha az örököstárs által osztályra bocsátott érték eléri, vagy meghaladja örökrészének mértékét, akkor őt kielégítettnek kell tekinteni, és az ő figyelmen kívül hagyásával kell a hagyatékot felosztani a többi örököstárs között.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!