Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Hogyan lehet függetlenedni a...

Hogyan lehet függetlenedni a szülőktől?

Figyelt kérdés
Szüleimmel rossz a viszonyom, (nagyon hosszú lenne leírni mindent, ezért most nem írom le miért) ezért szeretnék elköltözni minél hamarabb. Már régóta vártam hogy betöltsem a 18at és elmehessek, persze azóta rájöttem hogy ez nem ilyen egyszerű. Még gimnáziumba járok szóval nincs semmi keresetem.Emberi kapcsolataim sincsenek szóval nem tudok máshova menni. Szóval arra lennék kíváncsi akiknek sikerült elköltözni otthonról úgy hogy nem kaptak semmiféle támogatást azoknak hogy sikerült?

2013. okt. 4. 16:58
 1/9 anonim ***** válasza:
100%

Én amint betöltöttem a 18 évemet másnap már költöztem is el.

Mivel olyan 14 éves korom óta célom volt, hogy 18 évesen lelépjek, így tudatosan elkezdtem pénzt gyűjteni. Amit kaptam ünnepekre pénzt vagy visszavittem az üvegeket és abból pénz, vagy eladtam pár régi dolgot és abból bejött pénzt mindig eltettem. Éveken át gyűjtöttem, és a nővéremen kívül senki nem tudta (az anyámék ha tudták volna, elvették volna) Így volt pénzem arra hogy szobát béreljek, és több hónapot ki tudjak fizetni. Nem éltem nagy lábon, de kajára is futotta. Még leérettségiztem, majd elmentem dolgozni. Egyetemre levelezőre mentem. Így egyetem mellett dolgoztam..

Szóval így tudtam önállósodni minden segítség nélkül..

2013. okt. 4. 17:03
 2/9 anonim ***** válasza:
100%
Mivel egy gimnáziummal konkrétan sz.rt se érsz (bocs, ha nyers vagyok, de ez a mai "trendi" felfogás), mindenképp valami szakmát kell keresned. Ami azt jelenti, hogy vagy egyetemre mész, amire feltételezem, nem telik, vagy pedig valami OKJ-s képzéssel vagy felnőttképzéssel szerzel szakképesítést. Ezzel már van esélyed, hogy munkát kapj, de ez is IDŐ. Tehát ha csak nem veszel fel hitelt (jövedelem nélkül az is bajos), akkor nem fogsz tudni önálló életet kezdeni. Segítség nélkül elindulni aligha lehet. Ha kibírsz még 1-2 évet (gondolom, ha a gimibe belementek, akkor még belefér egy felsőfokú szakképzés), akkor utána oda mész, ahova akarsz.
2013. okt. 4. 17:08
 3/9 anonim ***** válasza:

megkaptam az üzidet.

Én úgy tudtam érettségi napjáig boldogulni,hogy eleve június végén töltöttem a szülinapomat így otthon voltam még amikor érettségiztem. Volt legalább 5-6 hónapra elegendő pénzem.. Én nem sokkal rá elmentem dolgozni (gyárba, állandó éjszaka.. jól fizettek)

2013. okt. 4. 17:12
 4/9 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Nekem akkor sikerült elmennem, amikor egyetemre kerültem. A legjobb barátommal kivettünk egy lakást közösen, ez volt havi 40 ezer forint rezsivel együtt, 4 ezer a diákbérlet BKV-ra, az egyetemen jól tanultam, kaptam ösztöndíjat, ami kb egy 10-es volt, szoctámot is kaptam, lévén, hogy egyedül éltem, ez 24 ezer volt, plusz mellette dolgoztam heti 20 órát egy gyorsétteremben, nagyjából havi 40-45 ezret kerestem vele, plusz ugye ott kaptam kaját, arra nem kellett annyit költeni, hétvégente meg főztünk magunkra.

Nem mondom, hogy királyként éltünk, de mindig volt mit enni, amikor meg befejeztem a sulit, nem sikerült azonnal elhelyezkedni, dolgoztam 4 hónapot ugyan ebben a gyorsétteremben állandósként, majd a diplomámmal kaptam egy szuper állást :)

2013. okt. 4. 17:18
 5/9 anonim ***** válasza:
100%

Én "alamuszi" voltam: meggyőztem a szüleim, hogy nagyon fontos számomra egy konkrét iskola tőlük messze, így elengedtek oda már 14 évesen. Aztán mindenféle indokokkal nem nagyon látogattam meg őket. Anyagilag ugyan nem lettem független, de már önmagában az a tény, hogy csak havi 2 napot találkoztunk átlagban, rengeteget javított a kapcsolatunkon. Ők se nagyon bánták a dolgot, a kollégium ugyanis olcsóbb volt, mintha otthon laktam volna.

Egyetem mellett pedig dolgozni kezdtem. Most még mindig egyetemre járok, mellette dolgozom. Tény, hogy a munka miatt kissé elhúzódott a dolog, és tény, hogy voltak nehéz időszakaim is, pl. amikor halasztanom kellett, hogy egész nap dolgozzak és abból legyen pénzem. De megéri :)

A lényeg, hogy nagyon kell akarni és nem szabad feladni. Én nem vagyok egy túl talpraesett ember, és volt azért pár necces helyzet, amikor szerencse is kellett, hogy ne az utcán kössek ki. De végül mindig sikerült megoldani.

Viszont az emberi kapcsolatok nagyon fontosak, kezdd el őket építeni. Kellenek barátok, akikre számíthatsz. Nálam a lakás kérdése problémás mindig, de amikor van normális albérletem, akkor ha egy barátom be kell fogadni, gondolkodás nélkül megteszem. Így tudom, hogy ők is segítenek ha kell, ez azért jó és megnyugtató :)

2013. okt. 4. 17:21
 6/9 A kérdező kommentje:
Csak sajnos fogalmam sincs hogyan lehet emberi kapcsolatokat kialakítani:( Mindig le voltam tiltva mindenről szóval még ha épp beszélgethettem is valakivel akkor se tudtam miről. Nem tudom honnét "szerezhetnék" barátokat. A suli nem jön szóba. Azon kívül még hol lehetne?
2013. okt. 4. 17:23
 7/9 anonim ***** válasza:

Ugyanebben a helyzetben vagyok. Most leszek 18, 4 hónapom van hátra. Én elakarok menni dolgozni, sőt ha felvesznek ahova most jelentkeztem akkor fogok is egy héten belül. Keresnék 50.000-et+10.000 családi és 31.000 árvasági amit 18 éves kor után átirathatok saját számlámra. Plusz van egy kis tartalékom. Szóval valahova mindenképp fogok tudni menni ha a meló összejön.

Na nem ez a lényeg, csak gondoltam leírom az én példámat is.

Keress te is valami diákmunkát, amit délután vagy hétvégén tudsz vállalni. Attól függ mennyit fogsz keresni, + milyen segélyek járnak neked, de ha relatív jól keresel akkor nem is egy albérletet, de egy szobát mindenképp tudsz bérelni. Én nem értek hozzá, hogy a kollégiumoknál hogy mennek a dolgok, de megpróbálhatnád, persze ha bírod a társaságot. Egész olcsón megúszhatod ott a dolgokat, persze ha nem nagyok az igényeid.

Ami még szerintem elég jó lehetőség, az a társakkal albérletbe menni. Tehát pár emberrel fogjátok magatok és kivesztek egy közös albérletet. Ez azért jó mert olcsóbban megúszod az albérlet költségeit, és éhhalál sem fenyeget ha hónap végére kifogyna a pénzed. Persze abban az esetben ha ismerősökkel vesztek ki albérletet. Az lenne a legelőnyösebb ha nem vadidegennel fognátok bele ebbe a vállalkozásba, gondolom ezt te is át tudod gondolni és nem kell leírnom hogy miért.

És hogyan szerezhetnél barátokat?

Biztosan van egy érdeklődési köröd neked is. Kezdj el olyan tevékenységet űzni ami ehhez kapcsolódik. Például ha valamelyik sport érdekel akkor menj el sportolni, ha a színjátszás érdekel akkor menj el színjátszó körbe stb...

Szóval mindenképp próbálj meg más közösségekbe is becsatlakozni az iskolán kívül.

Interneten is ismerkedhetsz. Ha valaki valamiért szimpatikus akkor írsz neki, vagy bejelölöd vagy amit épp lehet csinálni azon oldalon, és nekiálltok beszélni. Aztán vagy bejön vagy nem. Vagy kialakul valami barátság vagy nem. Veszíteni semmit nem veszíthetsz.

2013. okt. 4. 23:53
 8/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen az eddig válaszokat!

7/7-es válaszoló: Van érdeklődési köröm. Szeretek pl.: focizni, csak az a baj hogy a foci edzés vagy bármilyen más edzés is havi x ezer forint :s

2013. okt. 6. 13:03
 9/9 anonim ***** válasza:
A foci az jó mert népszerű. Egy halom nyilvános hely van ahova rendszeresen járnak emberek focizni, és általában nyugodtan belehet csatlakozni hozzájuk, sokan ezek közül rendszeresen össze is járnak focizni hobbi szinten és ez tök ingyen van. Tudsz velük ismerkedni is, sport közben sokkal könnyebb.
2013. okt. 6. 15:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!