Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Lehet-e haszonélvezete édesapá...

Martella kérdése:

Lehet-e haszonélvezete édesapámnak?

Figyelt kérdés
Édesanyám halála után megörököltem családi házunk felét, amelynek másik fele az édesapám öröksége. Egyedüli gyerek vagyok, és édesapámmal élek egy udvarban. Választ szeretnék arra, hogy az én saját fél házamon lehet-e haszonélvezete az édesapámnak????
2013. aug. 15. 15:31
 1/5 anonim ***** válasza:
Az egész házon van holtáig tartó haszonélvezete. A haszonélvezeti jog erősebb, mint a tulajdonjog. Nem rakhatod ki a házból, ahol eddig élt.
2013. aug. 15. 15:36
 2/5 anonim ***** válasza:
Sőt, ha ő azt mondja, hogy neked menned kell, mert oda most egy húsz tagú családot költöztet, ahhoz is joga van.
2013. aug. 15. 15:40
 3/5 anonim ***** válasza:
Azért az nem igaz, hogy kitehet a házból, hiszen a fele a Te tulajdonod, de az tény, hogy nagyobb hatalma van ott mint neked. Neki is veled megegyező mértékben van tulajdonjoga, + a te részeden haszonélvezeti joga. Akkor jön megy a Te részedbe jogilag amikor akar.
2013. aug. 15. 15:42
 4/5 anonim ***** válasza:
Kiegészítve az előttem válaszolót: ahhoz is joga van, hogy tőled bérleti díjat kérjen. Viszont mint közös tulajdonosoknak, ha pl. a házat renoválni kell, akkor neked is a fele összeggel be kell szállnod.
2013. aug. 15. 15:43
 5/5 anonim ***** válasza:

Pontosan azért hozták ezt a törvényt, ami a rendszerváltás előtt, tehát a Kádár-érában is érvényben volt, hogy az utódok ne tudják kirakni az otthonából az özvegy szülőjüket, hogy megmaradhassanak halálukig abban a házban, lakásban, amit közösen szereztek vagy építettek a házastársukkal.

Ha nem fértek meg egymás között megteheted, hogy kifizeted az ő tulajdonrészét, + a te házrészeden lévő haszonélvezeti jogának ellenértékét is, és veszel neki egy másik házat, vagy lakást.

Visszafele ezt nem várhatod el tőle. Valóban bármikor kirakhat, hiába a tied a ház fele, a haszonélvezet az övé. Ajánlom egyébként a jogiforum.hu-t, ott jogászok megválaszolják és jogilag alá is támasztják, hogy milyen lehetőségeid vannak.

2013. aug. 15. 15:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!