Ki a felelős a temettetésért ilyen esetben?
Nagymamám majdnem 80 éves, én intézem a dolgait a fia (nagybátyám) gyámságával kapcsolatban, aki nagyon beteg, egy pszichiátriai intézetben él, több éve, kb. 13.
Le kell mondanunk erről a gyámságról, mert én nem tudom továbbiakban vállalni, nekem is van családom. Más a családban nem vállalja, nincs is ki.
A nagy dilemmám csak az, hogy ha mi lemondunk kinek kell majd, ki fogja Őt eltemettetni? Mert én nekem nem lesz miből, de a kijelölt gyámnak kell erről gondoskodni?
Már ne is haragudj de ez a szerencsétlen ember még meg sem halt!.....
Egyébként szerintem ezt amikor kijelölik a gyámot akkor és ott kérdezd meg..
Már meg ne haragudj, de előttem még áll legalább két ember, akik erről gondolkodni kellenének, ehelyett én kellek ezzel foglalkozni, ahelyett, hogy a saját családomra koncentrálhatnék.
Nagyon nem mind1, hogy a pénzemet a gyerekeimre fordíthatom-e vagy egy számomra idegen rokonra kell majd, aki mindenkit csak bántott életében és milliókat herdált el, a családi vagyonból... Ezt hadd én tudjam!
Ne haragudj kérdező, de nagyon agresszívan válaszolsz ahhoz képest, hogy itt mindenki segíteni próbált. És igaza van a válaszolónak, nem egyértelmű a kérdés alapján, hogy kinek a temetésére gondolsz. Egyébként hogy lehet idegen a számodra az a rokon, akinek a gyámja vagy?
A válaszolóknak igazuk van, temettetni az örökösödési rend szerint kötelesek a családtagok az alábbiak szerint:
"Az elhunyt személy eltemettetésről kötelesek gondoskodni:
a) aki a temetést szerződésben vállalta;
b) akit arra az elhunyt végrendelete kötelez;
c) végintézkedés hiányában elhunyt temetéséről az elhalálozása előtt vele együtt élő házastársa vagy élettársa;
d) az elhunyt egyéb közeli hozzátartozója a törvényes öröklés rendje szerint."
Vagyis ha a nagybácsinak van gyereke, akkor ő köteles a temetésről gondoskodni, ha nincs, akkor az édesanyja.
Közköltségen csak azt temetik el, akinek nincs, vagy nem lelhető fel temetésre kötelezett hozzátartozója, illetve, ha a köteles hozzátartozó nem gondoskodik a temetésről. Ebben az esetben azonban hagyatéki teherként bejegyzik a temetés költségét, illetve ha ismert a temetésre kötelezett, akkor kötelezik (értsd behajtják) a temetés költségét.
Olyan nincs hogy egy erdő telek semmit sem ér, az lehetetlen.
Az önkormányzati temetés pedig már abból áll, hogy a rokonok megfürdetik a halott hozzátartozót, felöltözteti, megássák a sírját, aztán a maradék fa koporsót adja hozzá az állam.
NEM én vagyok a gyámja!!!
Járjátok ki újra az általános iskola alsó tagozatait, talán jobban megy majd az értelmező olvasás. ;)
"Le kell mondanunk erről a gyámságról, mert én nem tudom továbbiakban vállalni, nekem is van családom. Más a családban nem vállalja, nincs is ki."
Már elnézést, de abból az jön le, hogy Te vagy a gyámja, vagy legalábbis közöd van a gyámsághoz.
Ha ennyien félreértelmezik azt, amit írtál, nézz már egy kicsit magadba Kérdező. ...és nyugodj le...
"Nagymamám majdnem 80 éves, én intézem a dolgait a fia (nagybátyám) gyámságával kapcsolatban,...én nem tudom továbbiakban vállalni..."
Ennyit erről!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!