Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Akiben nem hitt az anyja,...

Akiben nem hitt az anyja, annak hogyan lehet egészséges önbecsülése?

Figyelt kérdés

Bennem sosem hitt az anyukám. Pedig általános iskolában kiváló tanuló volta, sportversenyeket is nyertem.

Tudom, már felnőtt vagyok, de valahogy annyira belém égett, hogy kiskoromtól úgy voltam nevelve, ami azt sugallta "te erre nem vagy képes". Mindezt persze nem rosszallóan, hiszen Ő így is elfogadott és szeretett.

2013. jún. 28. 09:16
1 2 3
 11/29 anonim ***** válasza:
49%

Hány éves vagy kérdező?

Majd ha lesz egy normális párod, aki feltétel nélkül hisz benned, akkor megjön az önbecsülésed is. Na persze önbecsülés nélkül nehéz ilyen párt találni, ez a 22-es csapdája.

2013. jún. 28. 09:50
 12/29 A kérdező kommentje:

25 vagyok. Tanulok és mellette dolgozok.

Igen, ez valóban a 22es csapdája. Igazából külsőre nem látszódik hála istennek semmi ebből, nem beszélek halkan, merek a másik szemébe nézni.

A társkeresés más szempontból problémás.

2013. jún. 28. 09:54
 13/29 anonim ***** válasza:
100%
Ó, mintha magamat olvasnám...Anyám belém is ültette , hogy hülye vagyok és semmirekellő, sosem viszem semmire, azt hiszem utólag a saját nulla önbecsülését akarta belémnyomni, és így hogy mmár nekem is van gyerekem, utólag tudom mennyire óriási károkat okozott. Időközben lediplomáztam és elég komoly szakmát szereztem, de úgy látom ha világhírű professzor lennék, neki akkor sem felelnék meg soha. Ez van. Tudomásul vettem, de már rendelkezem egy egészséges önbizalommal. Ezzel a viselkedéssel a szülők sokszor a saját kudarcukat akarják kivetíteni a gyerekre.
2013. jún. 28. 10:04
 14/29 anonim ***** válasza:
A társkeresés milyen szempontból problémás? Hátha segíthetek!
2013. jún. 28. 10:07
 15/29 A kérdező kommentje:

Külsőre nem szoktam felkelteni a lányok érdeklődését, így maga a kapcsolat kialakítása már itt le van állítva.

Pedig nem vagyok ronda, és ezt nem az anyukám mondta :)

Próbálkoztam már eleget több éven keresztül, és már meguntam.

2013. jún. 28. 10:19
 16/29 A kérdező kommentje:
Igazából ez generációmra jellemző, ahogy láttam. A média hatása, hogy az emberek (így a fiatal lányok is), hajlamosak a tökéletes férfiideált kergetni. Még akkor is, ha nagyon kevés az olyan férfi, és minden nő róla álmodik.
2013. jún. 28. 10:21
 17/29 anonim ***** válasza:

#11 vagyok, szerintem rengeteg ilyen szülő van, és ők is nagyrészt a saját szüleiktől kapták ezt a bizalmatlanságot. Nagyjából ezért tart itt az ország.

De úgy vélem, már egyre többen felismerik, hogy másképp is lehet gyereket nevelni, hála a szakkönyveknek és az internetnek, így a mai szülők már talán egyre kevesebben adják tovább ezt. Annál is inkább, mert ez egy jelentős evolúciós tényező, akinek nincs önbecsülése, az egyszerűen kiszelektálódik...

2013. jún. 28. 10:31
 18/29 A kérdező kommentje:

Pont ezt a kiszelektálódást tapasztalom.

Nem értem, hogy ha én is rájöttem, hogy nem így kéne gyereket nevelni, másnak miért nem jutott eszébe?

2013. jún. 28. 10:36
 19/29 anonim ***** válasza:
49%
Egy bizonyos ponton túl nem okolhatjuk a rokonokat, ismerősöket, múltat azért, akik vagyunk. Aki valóban felnőtt, az az önbecsüléséhez saját maga véleményét nézi. Pszichológus tud segíteni abban, hogy rájöjj, a saját életedér jó ideje már csak TE vagy egyedül felelős. Leélheted az életed úgy, hogy másokat okolsz a saját hiányosságaid miatt, csak ez ettől még nem lesz igaz.
2013. jún. 28. 10:47
 20/29 anonim ***** válasza:
100%

Régen működött az a módszer, ez abból látszik, hogy sok önbizalomhiányos szülő van, akik mégis szaporodtak. Talán épp a szocializmus langyos biztonsága adta meg erre a "lehetőséget". De változik a világ, és a régi módszerek már nem működnek. Most önállóbbnak és kezdeményezőbbnek kell lenni az érvényesüléshez.

Keríts önbecsülést magadnak a tudásodból és az eredményeidből, de merj hibázni is.

2013. jún. 28. 10:55
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!