Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Anyámmal nem tartom a kapcsola...

Anyámmal nem tartom a kapcsolatot évek óta. Ha bármi történik vele (baleset, halál), akkor nekem kell valamit csinálnom? lent.

Figyelt kérdés
Mióta elköltöztem, anyámmal nem tartom a kapcsolatot, ennek már 5 éve. Ha történik vele valami, baleset vagy ha meghal, akkor engem kötelezhetnek rá, hogy segítsek rajta? Vagy ha meghal, kötelezhet rá bárki is, hogy eltemettessem? Rossz viszonyban voltunk és rosszban is váltunk el.
tegnap 20:58
 1/5 anonim ***** válasza:
78%
Senki nem kötelezhet semmire.
tegnap 21:04
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

Nem

Semmire nem kötelezhetnek

Ha nem te, akkor majd az állam eltemeti

A közjegyző majd értesít a hagyatéki tárgyalásról, azon meg kell jelenned

De amúgy senki, semmire nem kötelezhet anyuddal kapcsolatban

tegnap 21:08
 3/5 A kérdező kommentje:

Nem tudom mit tudna rám hagyni, se kutyája, se macskája, se vagyona, se lakása/háza.

Köszönöm a válaszokat!

tegnap 21:10
 4/5 anonim ***** válasza:
84%
Ez nem ilyen egyszerű, ugyanis létezik az un. szülőtartás (rokontartás). Viszont te ezt megtagadhatod, ha veled szemben nem elfogadható magatartást tanusított például gyerekkorodban.
tegnap 21:20
 5/5 anonim ***** válasza:

4-es: ez nem így működik. Szülőtartást a tartást kérelmező (tehát itt az anya) vagy gondnoka indíthat (pl. ha nem beszámítható, otthonban van). Bíróság vizsgálja, hogy a kérelmező a) saját hibájából került-e ilyen helyzetbe b) érdemtelen-e a tartásra (itt azért elég súlyos indokokat vesznek csak figyelembe, pl. bántalmazás; az hogy az anyja egy seggarc, az nem elég indok) c) _tényleg_ szüksége van-e szülőtartásra, miből van jövedelme, az mire megy el, tudna-e ő maga javítani az életkörülményein stb. és csak utána ítélnek meg esetleg szülőtartást, tipikusan valami minimális összeget, 10-20 ezer forintot, mert a tartásra kötelezett életkörülményei nem romolhatnak jelentősen a tartási összeg miatt.

Kérdező, ha kórházba kerül és megadja a telefonszámod (ha tudja), akkor felhívhat téged a kórház, semmilyen kötelezettséged nincs ezzel kapcsolatban, nem kell látogatnod vagy bármit bevinned neki. Lehet ha eszméletlen és benne vagy a telefonjában, hogy "fiam" akkor is felhívnak. Ápolásra, befogadásra, ellátásra nem vagy kötelezhető semmilyen formában.

Ha meghal akkor a közjegyző fog értesíteni a hagyatékiról, kapsz egy kitöltendő nyomtatványt, hogy milyen vagyontárgyairól, ingóságairól stb. tudsz - ha semmit nem tudsz róla évek óta, akkor azt kell megírni. Ha van örökség, azt visszautasíthatod, ha elfogadod abból a temetési költségeket (amennyiben az állam temette) levonják/behajtják rajtad. Ha tartozást örökölnél azt is visszautasíthatod (de akkor az esetleges egyéb örökség is ugrik). Azt nem tudom, hogy ehhez személyesen kell-e ott lenned, az biztos, hogy ügyvédet megbízhatsz, hogy járjon el helyetted. Ha semmi vagyona nincs, akkor lezárják és értesítenek róla tárgyalás nélkül (apámnak pl. annyi vagyona volt, ami a szociális otthonban nála volt, ruhaneműk, iratok, pár használati tárgy, ilyesmi, ezeket megkaptuk az otthontól, tárgyalás nem volt).

tegnap 23:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!