A szüleiteknél is egyenlő a tanulás a semmittevéssel?
kb. 1 éve magánúton készülök biológiából és kémiából emelt szintű érettségire, heti 4 órát vagyok tanárnál, egyébként otthon tanulok, mellette egyszerűsített foglalkoztatottként keresem meg a pénzt a tanulásra. A szüleim, ha otthon vagyok egyből azzal kezdik, hogy "úgy sincs semmi dolgod", meg "a tanulás nem munka" és mindig kitalálnak valamit, hogy ne csak lébecoljak otthon, hanem csináljak is valamit, mondván úgysem csinálok otthon semmit, csak a szobámban ülök.
Most jelentkeztem az őszi biológia érettségire, már néhány hónapja valóban ismétlek is, de azért jó lenne átismételni a vizsga előtt a tananyagot, hajtottak, hogy menjek már vizsgázni, minél hamarabb meglegyen az érettségi (fejezzem már be a tanulást szerintük), de mióta ismétlek, azóta még rosszabbak, mert többet vagyok a szobámban, szerintük nem lenne semmi dolgom, csak kihúzom magam a munkából. Hiába mondom nekik, hogy tanulok, mert egy hónap múlva érettségi, szerintük az ráér, meg minek annyit tanulni, az nem munka, stb.
Ma például az volt a bajuk, hogy reggel felkeltem, hogy ne éjszakára maradjon a tanulás, délután legyen időm otthon tevékenykedni, mondván még hétvégén sem tudok pihenni (pedig nekem már 1 éve nem úgy van beosztva a rendszer, hogy hétköznap-hétvége, akkor megyek órára, amikor a tanár és én is ráérek, dolgozni, meg amikor szabad vagyok), pedig már ők is fent voltak és nem is hangoskodtam, néma csendben ültem a szobámban, egyszer voltam kint vécén.
Nálatok is olyanok (voltak) a szülők, hogy a tanulás egyenlő a semmittevéssel?
Ja, emiatt nem is mehettem nappalira továbbtanulni. Étettségivel nem tudtam nyilván sehova se menni, csak gyárba.
Minden nap hallgathattam, hogy minek is tanultam volna mikor az érettségivel is kitörölhettem.
Pár év múlva lett pénzem levelezőre járni, később lazább irodai munkám lett. Innentől kezdve azt hallgathattam, hogy nem tudom mi a munka fogalma. Egy semmirekellő munkakerülő vagyok.
Csak gyárban sz0pni az igazi munka, pl lakatosként. (A lazább gyári munka, mint pl minőségellenőr se igazi munka)
Szerencsére pont fordítva volt nàlam. Kb sggem ki volt nyalvacsak tanuljak. Persze dolgoztam közben és adtam haza, de veszekedni kellett velük hogy elfogadjàk. Amint elvégeztem az egyetemet viszont ment a hiszti hogy miért "csak" ilyen pozícióban vagyok miért nem vezetőiben.
Diàk éveim alatt amit nem tudtak megérteni, hogy szàmítógép elött tanultam. Nekik szàmítógép=jàték. Ebből volt évekig konfliktus.
Nálam nincs ilyen, inkább a tanulásra ösztönöznek, hogy minél jobb munkám lehessen a jövőben.
Viszont a szüleid, ne haragudj, picit buta felfogással rendelkeznek a tanulást illetően. Nyilván tanulással alapozod meg azt, hogy számodra megfelelő, élvezhető, jó munkát találj majd.
Jól értem, hogy van már érettségid, de most szintemelőt csinálsz (vagy javítasz)?
Azért nehogy már... Egy biosz-kémia emeltre fel lehet készülni úgy, hogy mellette ott a többi érettségi tárgy, neked meg egész napos tanulás kell hozzá?
Oké, efoban megvan a tanár ára, de közben otthon eltartanak, mert amúgy nincs munkád.
Akinek kb főállásban kell tanulni két tárgyra, az belepusztul az első félévbe az orvosin.
Megértem őket. KÉT tárgyból kell készülnöd, és egyéve semmit nem csinálsz csak "készülsz".
Én a komplett érettségire felkészültem egyév alatt, amiből egy eü. szekció négy különböző alrészekből állt, 4x20 tételsorral :D
Te szimplán csak lusta vagy - vagy irtó buta, de akkor ne menj orvosira.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!