Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mi van olyankor, ha a háziorvo...

Mi van olyankor, ha a háziorvos azt mondja, nem lehet magára hagyni az idős rokont, mert gyermek szintjén van már agyilag és nem lehet tudni, szedi-e a gyógyszereit, stb., viszont senki nem akarja magához venni a családból?

Figyelt kérdés

Az orvos azt mondta, ha még egyszer elmegy hozzá, jelenteni fogja. Gondolom gyámhatóságnak. Anyu amikor ezt közölte a mamával, akkor ugyan belátta, hogy nem olyan már mint régen, de kijelentette, hogy ő nem megy otthonba és sanszos, hogy a gyerekeihez sem akarna költözni(már ha ők is akarnák). Mert ragaszkodik ahhoz a házhoz, ahol él, mert a fele az övé és fél hogy elveszíti, ha kiköltözik belőle, ami nyilván nem igaz, de nem lehet meggyőzni. Egyébként nem egyedül él, hanem a 80 éves élettársával, de egyik sem százas egészségileg nyilván.

Szóval ez ilyen patthelyzet. Mi történik, ha jelenti az orvos?(bár a mama most azt mondta, akkor nem megy ehhez az orvoshoz többet és probléma megoldva).

jan. 26. 09:08
1 2 3 4 5
 31/44 anonim ***** válasza:
67%
#11 Nem hajtják el orvosi papír nélkül. Bármikor bemehet bármelyik rokon a gyámhivatalba, és bejelentheti, hogy probléma van, a gyámhivatal meg továbbküldi a bíróságnak. Ott elindítják a gondnokság alá helyezést, és elrendelik a pszichiátriai vizsgálatát. Így ha akarja, ha nem, mivel a bírósági végzés van, meg fog történni a pszichiátriai kivizsgálás.
jan. 26. 14:52
 32/44 anonim ***** válasza:
20%

31, ne haragudj, de ez nem igaz. Gondnokság alá vételt a bíróság nem indít el - nincs hozzá jogköre -, azt csak a gyámhivatal indíthatja el, vagy a hozzátartozó. A bíróság csak akkor kapcsolódik be, ha a gyámhivatal őket értesíti. Akkor megvizsgálják annak szükségességét - a benyújtott orvosi papír alapján IS -, és ha indokolt, úgy fönntartják a hatályosságát. Ekkor indul az eljárás. Az már más kérdés, hogy az eljárás alatt nem fogja a bíró elfogadni dr. Kiss József pszichiáter szakvéleményét, hanem kirendel egy igazságügyi elmeorvost és az ő szakvéleményét fogadja el. Annak alapján és a tanúvallomások alapján döntenek.

Most csináltam végig egy ilyen eljárást halmozottan sérült rokonnal. Elhajtottak orvosi papír nélkül. Pedig nem csak én értesítettem őket, hanem az intézet is, ahol már 15 éve volt a sérült elhelyezve.

jan. 26. 15:51
 33/44 anonim ***** válasza:
41%

Nem tudom miért ponzoztátok le a 32-t. Igaza van.

Tisztázzuk. Gyámság alá a kiskorút helyezik. A felnőttet gondnokság alá, így neki gondnoka van és nem gyám. A gyámja a kiskorúnak van.

Gyámhivatalnál lehet indítani. De nem olyan gyorsan történik az, mint sokan hiszik.

Az otthonba kerülés pedig szintén nem megy gyorsan. Papámat 3 évig ápultuk otthon. Én nem akartam otthonba adni, de a mamám igen. Elintézte, de mire bekerült olyan hosszú várólista volt, hogy meghalt otthon.

jan. 26. 18:31
 34/44 anonim ***** válasza:
100%

A gondnokság alá helyezést lehet a bíróságon is kezdeményezni, nem csak a gyámhivatalnál.

[link]

jan. 26. 19:07
 35/44 anonim ***** válasza:
21%

34, senki nem mondta, hogy nem lehet. Azt állítottam, hogy szakorvosi vélemény nélkül nem lehet!!

Megírom még egyszer

1. vagy gyámhivatal indítja el: orvos, kórház, szociális munkás stb. bejelentésére, vagy a hozzátartozó bejelentésére, aki hozzátartozó nem tud/akar ezzel bajlódni.

2. vagy a hozzátartozó indítja el közvetlenül a bíróságon, kihagyva a gyámhivatalt.

Mindkét esetben kell a szakpszichiáteri papír. Az "anyósom csúnyán nézett a kutyára és törött lábbal kapál" című beadvánnyal kiröhögik.

Az én esetemben konkrétan a hagyatéki tárgyalást vezető közjegyzőt zavarták el azzal, hogy orvosi vélemény nélkül nem intézkedhetnek. Nem, nem küldhetnek ki a halmozottan fogyatékos mellé se ügygondnokot, se eseti gondokot, se senkit. Még hagyatéki tárgyalásra sem.

jan. 26. 19:20
 36/44 anonim ***** válasza:
25%

És még azt is megírom, hogy nálunk 2018 őszétől 2022 tavaszáig tartott az egész kib*szott eljárás, pedig hozzátartozóként a gyámhivatalt kértem meg intézkedni. És ők inkább képben vannak, hogy mikor milyen papírokat és azt hová kell leadni.

De ha valaki szeretné ezt egyedül végig csinálni, hát kívánok hozzá sok sikert.

Vigyed rögtön a születési anyakönyvi kivonatot is a személyesen iratokon túl, nehogy annak az elmulasztása miatt újabb egy évet ráhúzzanak az eljárásra :)

Szívesen.

jan. 26. 19:34
 37/44 anonim ***** válasza:
37%

#35 és szerinted honnan a búbánatból lesz szakorvosi véleménye pl. egy olyannak, aki egyáltalán nem fogadja el, hogy baj van nála a toronyban, és nem hajlandó orvoshoz menni?

Onnan, hogy hozzátartozó (vagy mint pl. a kérdező mamája esetén, akár a háziorvos) bejelenti, és a bíróság fogja elrendelni a pszichiátriai kivizsgálást.

Tudtommal annyi a különbség, hogy a gyámhivatalhoz bárki tehet bejelentést, a bíróságon csak közvetlen hozzátartozó. A gyámhatóságnak kötelessége hivatalból eljárást indítani XY gondnoksága iránt, ha tudomására jut, hogy szükség lehet rá. Ez a bíróságon keresztül történik, ők fogják kivizsgálni, hogy valóban indokolt-e. Nyilván nem fognak senkit ok nélkül gondnokság alá venni. Azt is meghatározzák, hogy csak részleges (ha igen, milyen ügykörökben) vagy teljes kizáró gondnokság szükséges-e.

jan. 26. 19:51
 38/44 anonim ***** válasza:

Kérdés, hogy egy ápoló mennyire oldaná meg a helyzetet, ez a konkrét helyzettől és személyektől függ. Mert ha nem zárja el maga után a gázt, akkor az ápoló elzárja. De ha törött lábbal akar kapálni, és az orvosra nem hallgat, akkor az ápoló sem fogja tudni megakadályozni. Emellett ha olyan problémás természetű, hogy a családja nem bírja vele idegileg, az ápoló sem fogja sokáig bírni (vannak ilyen idős emberek, akiknek az ápolását egy idő után senki nem vállalja). Inkább az otthont látnám megoldásnak.

Az élettársának nincs családja? Velük nem tudtok beszélni erről? Bizonyára jobb lenne, ha együtt sikerülne őket elhelyezni valahol. Ezen felül ha a ház fele az élettársé, akkor nem életszerű, hogy eladjátok és abból fizetitek az otthont, ehhez a másik család együttműködése is szükséges. (Mármint ti jogilag eleve nem adhatjátok el ami a nagymamáé, de a gyakorlatban mégis nektek kellene végigvinni ezt a folyamatot, tőlük ilyen állapotban már nem várható el, hogy önállóan csinálják.)

jan. 26. 22:21
 39/44 anonim ***** válasza:
60%

#37, honnan a búbánatból lesz szakorvosi véleménye pl. egy olyannak, aki egyáltalán nem fogadja el, hogy baj van nála a toronyban, és nem hajlandó orvoshoz menni?

Nem hajlandó orvoshoz menni? Komolyan van ilyen? Sose hallottam róla. Ja de. Egy csomó ember sz*pik emiatt, mert a mamát/papát nem tudja elcipelni a pszichiáterhez. Se.

És máris megállt az ügy.

A bíróság se kényszerítheti arra, hogy orvoshoz menjen, ha nem akar.

Sőt, egy alkoholistát se arra, hogy elvonóra menjen. Sajnos.

Az már más, ha a ketyóst mentő viszi be az elmeosztályra; akkor már el lehet indulni valamerre.

"Azt is meghatározzák, hogy csak részleges (ha igen, milyen ügykörökben) vagy teljes kizáró gondnokság szükséges-e."

Tényleg? Hogy te mijjen okos vagy; erről se hallottam sose az elmúlt 4 évben 🤣🤣🤣

jan. 26. 22:58
 40/44 A kérdező kommentje:

38-as!

Nyilván nem azt a házat akarná eladni senki, amiben élnek, hanem azt, ami a mama különvagyona, az egy jelenleg 15-20 milliót érő lakás, amiben nem lakik senki. Az élettársának van családja, de ők is messze laknak, igazából elég ritkán van rájuk nézve konkrétan, mindenkivel csak telefonon tartják a kapcsolatot. Az öreg még vezet, általános állapota jobb, nem hiszem hogy otthonba akarna menni még.

De amúgy nem volna szükséges eladni sem a házat, a 3 gyerekéből az egyik azt mondta, vállalja az összes költséget, csak neki ne legyen vele gondja.

Most úgy néz ki, eléggé megijedt a mama, nagyon nem akar otthonba menni. Ha olyan lenne a helyzet, hogy bentlakásos pszichiátriára küldenék(azért itt még nem tartunk, bár tudom , vannak ott viszonylag normális emberek is), az speciel pont azon a településen van, ahol anyukám lakik, 100 méterre tőle, még lehet protekciója is lenne, de azért erre ne kerüljön sor, senki nem szeretné.

jan. 27. 05:24
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!