Mi van olyankor, ha a háziorvos azt mondja, nem lehet magára hagyni az idős rokont, mert gyermek szintjén van már agyilag és nem lehet tudni, szedi-e a gyógyszereit, stb., viszont senki nem akarja magához venni a családból?
Az orvos azt mondta, ha még egyszer elmegy hozzá, jelenteni fogja. Gondolom gyámhatóságnak. Anyu amikor ezt közölte a mamával, akkor ugyan belátta, hogy nem olyan már mint régen, de kijelentette, hogy ő nem megy otthonba és sanszos, hogy a gyerekeihez sem akarna költözni(már ha ők is akarnák). Mert ragaszkodik ahhoz a házhoz, ahol él, mert a fele az övé és fél hogy elveszíti, ha kiköltözik belőle, ami nyilván nem igaz, de nem lehet meggyőzni. Egyébként nem egyedül él, hanem a 80 éves élettársával, de egyik sem százas egészségileg nyilván.
Szóval ez ilyen patthelyzet. Mi történik, ha jelenti az orvos?(bár a mama most azt mondta, akkor nem megy ehhez az orvoshoz többet és probléma megoldva).
21. És honnan tudod, hogy nem mindenki ugyanabban a városban vagy faluban lakik ahol az idős szülők, és abban az esetben senkinek nem kell feladni az égvilágon semmit, csak elérhető közelségben (mondjuk 4 perc) lenne valaki mellettük.
Tök jó hogy a sok intelligens lepontozta (mondjuk amúgy nem zavar, de mégis megjegyzem), mert még akár egy kivitelezheto ötket is lehetett volna.
Másik intelligens a kérdező aki nem is reagál rá. 🤣🤣
Ha nincs gondnokság alatt akkor meg vagytok lőve, semmit nem intézhettek nélküle, sőt hivatalosan felvilágosítást sem kaphattok.
Nem kötelezhető sem ő arra, hogy költözzön, sem ti, hogy befogadjátok.
A háziorvos felveheti a kapcsolatot a családsegítővel, akik megkereshetnek titeket, vázoljátok a helyzetet, hogy miről van szó, és átnézitek a lehetőségeket.
Nem mindegy, hogy mennyi a jövedelme, illetve lehet, hogy átmenetileg házigondozás is javítana a helyzeten. Van rá lehetőség nálatok?
Akkor így járt, keresni kell házi ápolót és ennyi.
Én biztosan nem venném magamhoz a demens szülőmet, hát hogyne. Végigcsináltam nagyapámmal 4 évet, akkor azt mondtam, hogy ezt soha többé.
És nem, nem vagyok hajlandó. Ha apám leépül, megy otthonba, elég rá a nyugdíja.
Ha nem megy otthonba, akkor majd megoldja szépen.
20.
Köszi!
Tudsz konkrét esetről?
Mert el nem tudom képzelni, hogy egy agresszív demenst (akikről itt is sokan írtak már ki kérdést), aki jajveszékel, ordítozik, verekszik, hogyan és ki szállít el egy otthonba?
Előtte beinjekciózzak, mint a filmekben?
Történik ilyen a való életben egyáltalán?
(Nem értem miért pontozták le a kérdésemet, a kérdezőt is érintheti, ha eljutnak odáig)
26, megoldják. Úgy, ahogyan a részegeket, vagy az éppen akut fázisban lévő, dühöngő pszichiátriai eseteket is. Nem biztos, hogy akarjuk tudni...De pár jó erőben lévő férfiember csak le tud kapni a 10 körméről egy 80 éves mamát.
Ha nagyon nem bírnak a helyzettel, akár a rendőrség segítségét is lehet kérni.
De ehhez tényleg kell egy befogadó nyilatkozat az otthontól és a bírói ítélet arról, hogy cselekvőképtelen.
Ezen papírok nélkül is bevitethető a pszichiátriára, ha dühöng, de ott pár nap után - ha beállították a gyógyszereit - sajnos ki is engedik. És ha nem hajlandó szedni a gyógyszert, úgy kezdődik minden elölről.
Érintett vagy egy családtagod által?
38.
Igen.
Már megvan a papir, a hely is. Demens. Csak a befekvéshez szükséges laborok kellenek. Tüdőszűrő, széklet.
Kitalálta nem fekszik be.
Most erőszakkal megröntgeneztetik vagy mi?
Érted? Ez egy nagyon durva helyzet.
Azért is kérdezősködök.
22-es!
Azért nem reagáltam rá, mert ökörséget írtál, már ne haragudj. Leírtam, hogy senki a rokonok közül nem lakik azon a településen. Ergo adjon fel mindenki mindent, hogy havi váltásban ott lakjon mellette életvitelszerűen, ami ráadásul semmire nem biztosíték, mert nem olyan, mintha konkrétan vele laknál. Életszerűtlen amit írtál.
A többieknek köszönöm a tippet, véleményt, teljesen vakon voltam az elején, legalább már tisztulnak a lehetőségek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!