Akik valamilyen oknál fogva "kimaradtak" örökségből, mi történt?
12# Hasonló volt nálunk is. Apám azt mondta, nem fizet gyerektartást, de fizeti az egyetemet nekem. Az első 4 évben állami férőhelyen voltam, az utolsó évben egy félévet én fizettem magamnak, csak az utolsót apám. A diplomaosztómon mondta, hogy nem teheti meg minden fiatal, hogy az apja pénzén tanuljon. 🙄
Még él, de amúgy nem számítok semmilyen örökségre, mert van az új házasságából egy lánya, már most van, ami az ő nevén van.
Nálunk a rokonságban konkrétan megtörtént. Nagynénémnek meghalt a sógora (férjének a testvére, de férje már jóval előbb meghalt). Szóval a lényeg, hogy nagynéném lánya volt a legközelebbi rokona az elhunytnak (unokahúga). Igen ám, de a pasinak volt egy vér szerinti gyereke, aki alkalmi kapcsolatból született, és külföldön élt. (Egyéjszakás kaland volt, amikor a nő itt nyaralt Magyarországon, majd hazament Lengyelországba, és 9 hónap után jött a pasinak a hivatalos levél apasági vizsgálatra. Ő volt az apa, így 18 éven át a fizujából vonták a gyerektartást, akkor volt egyes európai országokkal ilyen egyezmény). A gyerekről csak páran tudtak a rokonságban, a pasi testvére, annak a felesége (nagynéném). Amikor be kellett írni a tudott örökösöket, ezt a vérszerinti (ám de törvénytelen) gyereket nem írta be nagynéném. Így az elhunyt sógor lakása és bankbetétje (ő egyedülálló maradt aztán, nem alapított családot) egyedül az unokahúgra, nénikém lányára szállt. (Amúgy régi sztori, a "gyerek" már 40 éves lenne, az is igaz, hogy soha semmi kapcsolata nem volt vele az apjának sem, csak tudta, hogy van, és hogy az övé, és fizetett utána 18 évig.)
Én nemrég tudtam meg anyutól, hogy így volt.
Örökölni csak azt lehet, ami az örökhagyó tulajdonában volt.
Bizony, előfordul, hogy egyes személyeket a leendő örökösök nem diktálnak be, így a közjegyzőnem tudhat róluk és nélkülük adja át az örökséget az örökösöknek (örökösnek). Nem vagyok biztos benne, de úgy tudom, hogy ha a kimaardt öörkös tudomást szerez a halálról és az örökség átadása is megtörtént, akkor keresetet nyújthat be az örökség újratárgyalására.
Én, mert apám mindent a mostohaanyámra, meg annak a gyerekére hagyott.
Miért? Mert lánynak születtem, szóval úgyis lesz, aki "eltart", szóval ne tartsam örökségért a markom.
(1000%, hgoy mostohaanyám volt az ötletadó, ő amióta az életünkbe lépett utál, és ki akart dobni már 18 éves koromban, amint megvolt az érettségim)
"Csak nekem furcsa, hogy ez így bemondásra mûködik?"
Azért nem szimpla bemondás. Aláírja, hogy büntetőjogi felelőssége tudatában...bla..bla.. Azért ez súlyos lenne, ha megkapargatnák.
(14. voltam)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!