Szülők járnak egészségszűrésekre, mint követendő példa stb?
Nálunk az éves szűrőbuszos tüdőszűrésben maximalizálódik.
Anyum nőgyógyászati szűrésen sem volt lehet mióta megszülettünk 30 éve..
Mammográfián volt, mert már az orvos küldte a beutalót.
Egyszerűen az orvosokhoz sem jár, magát diagnosztizálja, "biztos az epém szórakozik". Az ő anyukája is ilyen volt, még sajnos mikor hányt vagy szédelgett, sem árulta el, aztán persze ez agyvérzés előjele volt...ami időben nem
volt kezelve, így rosszabbul "járt" szegény.
Fogászati szűrés...csak ha fáj....
Én fogászatra tisztességesen járok, nőgyógyászt bevallom én is ritkán látogatom. A napokban mondta nekem valaki, hogy menj el évente rákszűrésre, attól, hogy anyud nem jár.
És igaza van. Csakhát ez a példa, és kb. ha bejelentkezek, azt hiszik egyből valami baj van.
Ez máshol is így van?
Anyukám is ilyen. Magát diagnosztizálja. És azért ördögi kör, mert nem cipelhetem orvoshoz, ha ő nem akarja. Még ha jönne is, tuti nem mondana igazat a doki(k)nak.
Én azt gondolom, hogy ez onnan ered, hogy az átlagember(jelentsen itt ez bármit is), abban van szocializálva, hogy mindent ki KELL bírni, ciki a segítségkérés, orvoshoz járás, tűrni, bírni kell. Ezért sokan azt sem tudják, hogy mit éreznek belül.
Vajon miért van az, hogy beteg leszel, még neked van lelkiismeretfurdalásod, mert nem tudsz mondjuk dolgozni? A születésünktől belénk ültetett káros gondolati torzítások miatt. De ez már pszichológia.
Igen, nálunk is. Anyám tipikusan az, aki szerint a probléma nem létezik, amíg nem látják vagy amíg nem fáj nagyon. 18 éves koromban kaptam egy levelet, hogy menjek nőgyógyászati szűrővizsgálatra. Kiderült, hogy ezt minden 18 éven felüli női lakos kapja a városban, anyám is, csak ő mindig azonnal kidobta, hogy ne kelljen vele foglalkozni, azért nem tudtam róla. Mert ő majd megy, ha valami baja van, addig minek. Tüdőszűrőre ugye kötelező járnia, mammográfiára is már a kora miatt. Fogorvos, áh, hagyjad már, majd ha rohad és elviselhetetlenül fáj. Engem sem vittek soha csak ha nagyon muszáj volt, valahogy azzal is úgy volt, hogy amíg nem foglalkozunk vele, addig nem létezik a probléma. Minden mással is ezt csinálja az életben, ez ilyen mindenre kiterjedő szar felfogás. Minden kell, lehetőleg azonnal és nulla erőfeszítéssel. Ja, hogy úgy nem műkszik, akkor személyes sértésnek veszi és csakazértsem. Ez ment fogyással, anno az én bőr és egyéb problémáimmal stb.
Én felnőttkoromra a full ellentéte lettem, betegség miatt kb. 10 évente kell dokihoz mennem de szűrővizsgálatokra járok. A mai napig ha megemlítem, hogy pl. voltam fogorvosnál, mindig megkérdezi, hogy mert fáj? És mindig ugyanúgy csodálkozik, amikor mondom, hogy nem, csak tudod a szűrővizsgálat ahová évente járok. Ami nekem fura, hogy másoknak viszont büszkén mondja, hogy én járok, pl. amikor egy munkatársa véletlenül meglátott és rácsodálkozott, hogy szép a fogam vagy amikor a barátnői panaszkodnak, hogy a gyerekeiknek már megint fogat húztak vagy ilyesmi, akkor dagadó mellel közli, hogy hát igen, az ő gyereke jár ellenőrzésre és mossa rendesen, azért szép a foga. Vagy ha megdicsérik az alakomat, akkor a sportommal dicsekszik, meg ilyenek. Teszi ezt úgy, mintha ő adta volna a jó példát.
#2-es. Magunkra ismerek a szavaidban.
Így van, pl. tanulásnál is, az eredményekre büszke, de hogy segíteni nem tudott nagyon, az is biztos.
Ilyenkor én kellemetlenül érzem magam, hogy az egészségemre vigyázok.
Pedig ez lenne a normális.
Az a szomorú, hogy a betegségekre, halálra lehet nem tekintek akkora súllyal ezáltal, mint kellene... persze igen, de ezzel, hogy nem járnak szűrésre, kicsit olyan a példa, mintha nem lenne fontos egészégesnek lenni, pedig ez a legnagyobb kincs.
Én szüleim sem járnak orvoshoz, pedig amúgy is sok egészségügyi bajuk van. Azért 55 évesen illik rákszűrésre járni.
Én az ellentéte vagyok, alig bírom kivárni az egy évet, minden évben megyek: nőgyógyászati rákszűrésre, mell ultrahangra, pajzsmirigy ultrahangra (hashimoto miatt), bőrgyógyászhoz (le is kellett venni vmit...), fél évente vérvételre.
Szerencsére eddig nem volt gond (30 éves vagyok).
Sajnos nálunk volt mellrák, trombózis (nekem is van hajlamom), így eléggé figyelek magamra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!