Anyám teljesen irányítani akarja az életemet, mit tegyek?
Egy 18 éves fiú vagyok, és ez a probléma már egész kiskorom óta tart amióta elváltak a szüleim. Eleinte ott kezdődött hogy anyám megszabályozta hogy kivel barátkozhatok és kivel nem ezért valójában soha nem is tudtam igazi barátságokat kialakítani mert azoktól az emberektől eltiltott.
Ez a probléma fokozódott amikor összeházasodtak a jelenlegi férjével és másik városba kellett költöznünk, itt költözés után a jegyeim leromlottak és ő ezt úgy próbálta orvosolni hogy teljesen eltiltott minden barátomtól mert szerinte miattuk romlottak a jegyeim.
Amikor nyolcadikos lettem és a továbbtanulásról kellett döntenem, én szakmát szerettem volna tanulni, de ő nem engedte, akárhányszor próbáltam vele higgadtan beszélni róla, ő mindig csak üvöltözni kezdett velem hogy én ugyan nem fogok "primitív" munkásember lenni mert én többre vagyok hivatott. Végül oda jutottam hogy rendben akkor nincs mit tenni, muszáj gimnáziumba mennem mert más választásom nincs.
Fel is vettek a gimnáziumba amit SZIGORÚAN ő választott ki, azóta pedig csak szenvedek a gimnáziumban, jövőre érettségi és most már tisztán látom hogy esélytelen hogy én betudjak fejezni egy egyetemet, ő viszont RAGASZKODIK hogy egyetemre menjek, hiába próbáltam vele többször is beszélni arról hogy valamilyen szakmát elvégezzek gimnázium után amivel eltudnék helyezkedni és elkezdhetném az önálló életemet, továbbra sem akar hallani erről a témáról.
Jelenleg diákmunkára járok, mellette otthon naponta feltakarítok, elmosogatok, főzök és kb az összes házi munkát én végzem mint valami cseléd a diákmunka mellett mert anyám nem hajlandó semmiben besegíteni a napi 8óra munkájára hivatkozva, viszont mindent megkritizál és mindent megakar szabályozni, magánéletem nincs miatta, telefonomat is többször napokra elveszi amikor ideges és rajtam tölti ki a dühét, és hiába mondom neki hogy azt a telefont saját pénzből vettem, már nem tudom meddig bírom ezt tovább hogy teljesen ellehetetleníti az életemet minden téren.
Azon gondolkodtam hogy érettségi után elköltöznék, és bele kezdenék az életembe, viszont nincs kihez költöznöm, nagyszülők meghaltak, saját pénzem pedig nincs mert amit a diákmunkából kapok pénzt az mind az ő számlájára megy.
Így teljesen kétségbeesett vagyok, nem tudom hogy tudnék elköltözni és saját talpamra állva önálló életet kezdeni.
Akinek van hasonló tapasztalata vagy ötlete hogy mit tudnék tenni azt megköszönném.
Fordulj a helyi családsegítőhöz, ez már jogi kérdés. Az iskolád elvégzéséig köteles eltartani. Az iskolaigazgatóval is beszélhetsz, ha normális.
Ilyen helyzetre a munkásszállást biztosító munkahely jöhet szóba.
Igazából nem sokról, tavaly dolgoztam két hónapot diákmunkát meg idén két hónapot, összesen 4x140ezer forintról, de ő azt mondta hogy ez a minimum azok után hogy ő tart el
Felháborító h milyen idiota szülők vannak :((
És most nem lenne arra lehetőség, hogy valami kis diákmunkát vállalj el a suli mellett? És mondjuk egy részét leadni neki, de egy részét eltennéd titokban?
Ez lehet csúnya lesz és én nem is élek ilyen lehetőséggel de neked nem látok mást.
Anyád egyetemre küldene. Jó. Akkor lemész messzire nappalisra lehetőleg állami támogatottra. Az én szakomon az első fél év után ha otthagytad nem kellett visszafizetni az államnak. Az alatt a félév alatt elmész teljes állásba dolgozni(mivel hallgatói jogviszonyod van lehet könnyebb is lesz munkát találni ,mert nem kell a cégeknek annyit adóznia utánad). Azt a pénzt félreteszed es el is tudsz költözni. Szégyen nem szégyen élni kell a lehetőséggel. Nálunk is volt olyan, aki csak azért jelentkezett a szakra, hogy félévig még kedvezményesen utazhasson, járhasson bárhova mert így még mindig van diákja.
Aha, tehát költözz el, ha valami nem tetszik, de a pénzt amit munkával kerestél, és amiből el tudnál költözni, azt elszedi, mert az neki jár.
K*rva anyját az ilyennek!
Amit a #17-es ír, szerintem megoldás lehet.
Egy ismerősöm is így szabadult otthonról (bár őt a szülei nem terrorizálták, szimplán csak az igénytelenségből és az alkesz szülőktől próbált szabadulni)
Az egyetemet abbahagyta, helyette nyelveket tanult, és van egy jól fizető irodai munkája.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!