Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Egy átlagos szülő mennyire...

Egy átlagos szülő mennyire látja szívesen otthon a 19-20 éves gyerekét?

Figyelt kérdés

A szülő normális, jó anyagi körülmények között élő, a gyerek csendes, jó tanuló.

Mennyire gyakori, hogy a szülő mondja a gyerekének, hogy havi 1-2 hétvége neki bőven elég a gyerekéből?

Nyugaton rengeteg szülő gondolkodik úgy, hogy ő csak a gyerek 18 éves koráig szülő (bár ott simán megél a gyerek egyetem mellett félállású baristáskodásból).

2023. aug. 17. 13:03
 1/8 anonim ***** válasza:
92%

Ez annyira egyénfüggő, hogy nincs rá általános direktíva.

Az lenne az egészséges, hogyha a családok össze tudnának tartani és nem ez a 4-en 8felé megyünk lenne az "elvárt".

2023. aug. 17. 13:20
 2/8 anonim ***** válasza:
97%
Én ilyenről még nem hallottam. Inkább én voltam ennyi idősen már rég úgy vele (csak nem mondtam a szemükbe), hogy pont elég havi 1-2 hétvége, és ha hosszúhétvégém van, akkor sem akarok 48 óránál többet a környezetükben tölteni. Nagyon szeretem mindkét szülőmet, de van saját életem.
2023. aug. 17. 13:36
 3/8 anonim ***** válasza:
97%

Szerintem nem szoktak ilyet mondani. A legtöbb szülő örül annak, ha a már kirepült gyerek visszatér egy időre.

Egyetemista koromban anyukám minden hétvégén akarta, hogy hazamenjek.

2023. aug. 17. 13:38
 4/8 anonim ***** válasza:
94%
Amúgy nyugaton sem így gondolkodik sok szülő, ezt inkább amerikai sorozatokban-filmekben láthattad, Németországban, benelux államokban, Franciaországban tök gyakori, hogy amikor egyetemre megy a gyerek, keresnek neki egy-két haverral közös albérletet és kap havi annyi "zsebpénzt", amennyiből ha ésszel csinálja, a lakbér és az étkezés mellett még jobban is megél, mint itthon bármelyik egyetemista, akármilyen és akármennyi ösztöndíja meg állása van mellette.
2023. aug. 17. 13:38
 5/8 anonim ***** válasza:
Minden helyzet más és más.
2023. aug. 17. 16:42
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

Szívesen látom otthon a gyerekemet, de a felnőtté válás része szerintem is, hogy ebben a korban már kollégiumba/ társbérletbe költözzenek. Nálunk ez automatikusan megtörtént , mivel távolabi egyetemre mentek.

Ha itthon tanulna/ dolgozna ennyi idősen, nyilván nem pakolnám ki. Annyi felesleges pénzünk nincsen.

De ha előbb egy évre elmenne világot látni, valamit dolgozni, azt ebben az esetben is szerencsésnek tartanám. Az önállóság megtapasztalása miatt.

2023. aug. 17. 16:51
 7/8 anonim ***** válasza:
78%
19 éves voltam, mikor érettségiztem (év vesztes voltam). Néztem volna nagyot, ha anyámék kiraknak. Utána is még évekig tanultam. Suli melletti munkából önállóan albérletet fenntartani, ellátni magamat plusz még a sulis dolgokat is fizetni képtelen lettem volna. Nem normális sztem az a szülő, aki nem látja szívesen az amúgy normális gyerekét.
2023. aug. 17. 19:07
 8/8 anonim ***** válasza:
100%

#7 Ezt nagyon családja válogatja. Amerikaiaknál tényleg van az a réteg, akinek ha elmúlt 18 a gyereke, akkor nem szívesen, csak a fogát szívva segíti ki. Tegyük hozzá, ott már a középiskola is más, és az átlag középosztálybeli morál már középiskolában is az, hogy dolgoik pl. mekiben, és megkeresi a benzin meg a kávézgatás stb. árát.

Másik véglet Amerikában is, amikor anyuci fizeti az albérletet, és a gyerek minden hétvégén hazajár kajálni, és még a szennyest is viszi magával, mert majd kimossák neki otthon.

Ezek között kb. középúton van az, amit a nyugat-európai csinál, hogy tessék gyermekem, találtam neked lakhatást, itt van havi 1000 euró, ebből éljél meg, amúgy szívesen látunk 1-2 hetente hétvégén.

Nálunk ez nyilván nagyon más. Én speciel a legeslegelső egyetemi félévem után kezdve egy fillért nem kértem és nem is kaptam otthonról, mindig találtam elég akár tanulmányi, akár közösségi, akár szociális, akár különleges ösztöndíjat, bőven megéltem, finanszíroztam a saját szórakozásom stb. (Nyilván kollégium, meg étkezés terén is a kb. egészséges, de nem alegdrágább megtalálása stb. stb.) A családi segítség annyi volt mindig, hogy konyhai felszerelést kértem szülinapomra és karácsonyra, havi egyszer amikor hazamentem, felpakoltak kétnapi kajával, meg mindig szívesen láttak. De apám megmondta, hogy ő a születésünkkor azt vállalta, hogy jobb jövőt biztosít nekünk, mint a saját jelene, úgyhogy amíg nincs meg a mesterdiploma, egy szavamba került volna, hogy kisegítsenek, csak nem volt rá szükség, és én büszke voltam arra, hogy nincs rá szükség. (Bár tegyük hozzá, hogy nagyon szívesen segített volna a család, de egy albérlet fenntartása nem működött volna, akkor az lett volna az alternatíva, hogy én nem járok egyetemre, majd esetleg az én gyerekem.) Viszont az is biztos, hogy amikor másfél év után hazaköltöztem külföldről, és a magánéletem is romokban volt, szakmailag is rendezni kellett soraimat, akkor két hónapot lakhattam otthon 27 éves fejjel is, és egy fillért nem fogadtak el érte. És szerintem amúgy ez a normális.

2023. aug. 17. 20:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!