Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Miért kell felelőtlennek/könny...

Miért kell felelőtlennek/könnyelműnek beállítani engem, csak mert nem reagálok túl mindent?

Figyelt kérdés

Anyám mindent túlreagál, hepciáskodik, sokszor halál indokolatlanul. Én nem. Ezért ő úgy tesz, mintha én lennék felelőtlen, meg a könnyelmű. Ő látja, hogy egy adott dolog engem annyira nem ráz meg, nem vagyok hót idegbeteg miatta, mert semmiség/nem vagyok előrébb ha idegeskedek, ő meg ezen mélységesen felháborodik, ordít velem, hogy milyen könnyelmű vagyok/engem nem is érdekel az adott dolog/magátólértetődőnek veszem/hanyag vagyok.

Rengeteg példát tudnék sorolni, amin teljesen felesleges idegeskedni.

Például van egy hajszálnyi repedés a telefonom ÜVEGFÓLIÁJÁN. Ha úgy süt rá a nap, csak akkor látszik, tehát tényleg szinte semmi. Anyámnak ez több hónap után tűnt fel. Azóta módszeresen azért ordibál random időközönként, hogy "KETTÉ VAN TÖRVE A TELEFONOM" meg nem vigyázok a cuccaimra, stb. Holott egyébként meg marhára nem egy zavaró dolog, hogy ott van a repedés, nekem például használat közben fel sem tűnik, nem értem miért kell anyámnak ezen pörögnie. Nem is ő fizette a telefont, hanem én(plusz feltöltőkártyás vagyok, szóval még azt se mondhatja, hogy a havi előfizetést bezzeg ő fizeti). Abszolút semmiben nem befolyásolja az életét, nem is olyan hű de nagy ügy, felesleges hepciáskodni miatta.

Vagy gimi utolsó évében a biosz jegyeimre volt rápörögve. Krétában nyilván látta őket, ha beírták, nem olyan dolog volt, hogy nem mondom el. Én akkor úgy voltam vele, hogy ha felvételikor nem jönne össze az érettségi százalékok duplázása a pontszámításkor(amúgy összejött, hehe), akkor se számítana a biosz jegyem, mint választható természettudományos tárgy utolsó két jegye, a kilenc-tizedikes földrajzom ötös volt(csak abba a két évben volt földrajzom, tehát teljesen elfogadható lett volna), én nem fogom arra pazarolni az időmet, energiámat, hogy óráról órára készüljek bioszra, a hármas legyen meg, hogy ne írjanak be kötelező felzárkózatóra a koliba, azon túl engem ez nem érdekel. Alapból tudni kell, hogy a tanárunk úgy feleltetett(mert akinek fontos, az átment faktra), hogy felszólít, ha egyes, akkor beírja, DE következő órán lehet javítani azzal a kitétellel, hogy egyel rosszabb érdemjegyet kapsz, mint amilyenre sikerült(tehát, ha ötösre felelsz a javítókor, az egy négyes és így tovább), és arra írja át az egyest. Én nyilván csak akkor készültem, ha javító előtt álltam. :D Anyám meg minden kicseszett alkalommal háborgott, amikor meglátta az ideiglenes egyest, hogy hát ezzel a hozzáállással meg fogok bukni, miért nem lehet óráról órára készülni, stb. Pedig megmagyaráztam neki, hogy amúgy miért nem fontos a biosz jegyem, de azon csak jobban felháborodott, hogy túl könnyelműen fogom fel. Még csak azért se érte volna meg óráról órára készülni, hogy majd a témazáró előtt könnyű dolgom legyen, mert az volt, hogy összefoglalóórán kaptunk egy hosszú mintafeladatsort, hogy a témazáróba konkrétan ezek közül a feladatok közül fog válogatni a tanár. Konkrétan, ha valaki csak a javítófelelésekre készül tisztességesen, meg a témazáróra bemagolja az összefoglaló lapot, az már halál lazán négyes-ötös közt áll, ha meg jópofizásból részt vett a projektnapon valami biosszal kapcsolatos kiselőadással, vagy részt vesz egy versenyen, akár eredménytelenül, arra kap még egy ötöst és ott az ötös...

Vagy ott van a kollégiumi jelentkezésen való hepciáskodása, amit gimi eleje óta hallgatok minden évben, még így egyetemistaként is. Minden évben ott a nyomorult tájékoztató, le van bele írva feketén, fehéren, hogy xy napon jön meg az értesítő. Anyám meg már két héttel az adott, előre is hivatalosan közölt dátum előtt elkezd velem minden egyes napon üvöltözni, hogy miért nem jött meg az értesítő, hót idegbeteg, azán azon még jobban felhúzza magát, amiért azt látja, hogy vele ellentétben én nem kezdek totál elmeháborodott őrjöngésbe, merthogy "én túl könnyen veszem". De ember, mi a fszt idegeskedjek (tavalyi példa) augusztus hetedike körül, azon, hogy nem jött meg a felvételi értesítő, amikor a tájékoztató azt írta, hogy majd tizenkilencedikén megkapom elektronikusan? Kapok hamarabbi tájékozatást? Nyilván nem.

Vagy amikor az érettségire készültem, amit akkor lenyomott, az is kriminális volt. Három tárgyból emelteztem, matekból, magyarból, meg németből. Utóbbit csak úgy, miért is ne alapon, előrehozottaztam középszinten, az kifejezetten jó lett, tehát ha nagyon elcseszném, akkor úgy nyilatkozom, hogy a közép kerüljön a bizonyítványba. Ha meg elérem a megadott százalékot, akkor megvan a nyelvvizsgám németből, teljesen ingyen. (Ez az x éves kor alatt, ha elsőre sikerül az első nyelvvizsga, akkor vissztérítik az árát dolog már nem játszott, azt előttem az angol felsőfokúra) Én ezek mellett úgy döntöttem, hogy az angol szóbeli tételeket nem dolgozom ki, teljesen felesleges energiapazarlás, órákon folyamatosan feleltünk belőle, nekem jól ment, meg egyébként is, ha a felsőfokú nyelvvizsgám meglett simán(tizenegyedik előtti nyáron), akkor nem a középszintű érettségi fog gondot okozni. Anyám meg mélységesen fel volt háborodva, hogy én nem készülök az angol érettségire, meg fogok bukni, stb. Csak mert ő szülőin azt hallotta a tanárunktól, hogy akinek annyira nem megy jól, az írja össze az általa összeállított kérdések alapján, hogy mire mit válaszolna, és mi az, hogy én ezt nem csinálom, nem gyakorlok, meg fogok bukni... És ezt minden egyes napon eljátszotta, amikor épp otthon voltam...

Vagy a múlthéten kerestem az egyik pendriveot otthon(csak én használom, magamnak vettem), a szobámba. Anyám is pont bent volt, mert a folyosó festése miatt a virágai a szobámban vannak, ő meg éppen azokat locsolta. Amikor megtaláltam, amit kerestem, megjegyeztem magamnak, hogy de jó, hogy megvan, már nem is emlékeztem, hogy ide tettem. Erre anyám magából kikelve elkezdett velem kiabálni, hogy mi az, hogy nem tudtam, hogy hol van, mindent szanaszét hagyok, azt sem tudom, hogy hol van, mi az, hogy nem vigyázok a cuccaimra, mindent olyan magától értetődőnek veszek. Nem értem, hogy ezt is miért kell túlreagálnia. Ha végül nem találtam volna meg, az csak és kizárólag az én bajom lett volna. Soha nem volt még olyan, hogy elhagytam volna valamit, aztán vártam volna, hogy ő vegyen nekem újat, max hét évesen a radírok esetében. (Alapból nem is igazán hagyok el semmit, csak otthon lerakom valahová, elfelejtem, hogy odatettem, aztán előkerül)

Konkrétan úgy tesz, mintha én lennék a felelőtlen, holott szerintem ő reagálja túl az ilyesmiket. Mire jó ez?

2023. aug. 15. 13:35
 1/6 Metionin ***** válasza:
97%
Felületesen olvastam el de nagy részét az én anyám is végigjátszotta, a jegyekkel, a felvételivel, a kolival, apróságokkal is. Ugyanez a típus. Nekem csak az vált be, hogy nem foglalkozom vele. Tudom, hogy nehéz ha jön utánad és üvölt de egy idő után menni fog. Vergődik, rámondod, hogy oké. Nem biztatlak azzal, hogy majd leszokik, az enyém nem tette, a mai napig nüansznyi kis kellemetlenségeken órákig képes pörögni, ordít, káromkodik. Csak már rég nem kell hallgatnom, mert amint lehetett, elköltöztem, telefonban meg ha rákezdi, leteszem.
2023. aug. 15. 13:43
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

Betegesen és veszélyesen szorongó anyukád van. Az enyém csak pánikolós, de őt le lehet szerelni némi racionális nyugtatással.

Mondanám, hogy egy pszichológus csodát tudna tenni, de feltételezem az a korosztály, aki hallani sem akar az ilyesmiről. Esetleg egy ilyen "performansz" után elmondhatod neki, hogy ezzel a hozzáállással se magán, se rajtad nem segít, sőt, inkább hátráltat. Talán venné a lapot...

2023. aug. 15. 15:50
 3/6 anonim ***** válasza:
30%
Picit túlfélt anyud.
2023. aug. 15. 15:54
 4/6 anonim ***** válasza:
70%
Nekem 2 éve ilyen a telefonom, vagyis azóta lett rajta még egy. Nem zavar, alig látszik, semmi baja, mondd meg neki hogy üvegfólia, ami a telefont védi, ne éljen tudatlanságban.
2023. aug. 15. 17:19
 5/6 anonim ***** válasza:
100%

Neked az anyád, nekem a BARÁTOM ilyen.

Szeretem, de ezektől a "mindmeghalunk" túlreaglásokkal az agyamra megy :D

- Covid elején: nem lesz mit ennünk

- ledobják az atomot az oroszok (ezen heteken!!! át ajvékolt)

- nem lesz fűtés, télen megfagyunk

és még sorolhatnám. Mit csinálok? Bólogatok, aztán hadd mondja, nem érdekel. És mindig! belátja, hogy már megint túlreagálta, de képtelen visszafogni magát.

2023. aug. 16. 11:02
 6/6 anonim ***** válasza:
A telefon üvegfóliájához annyit, ha sérül akár kicsit is, már akkor érdemes cseréltetni, mert gyengíti a védő funkcióját.
2023. aug. 29. 15:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!