Köteles vagyok eltűrni, hogy apám ideköltöztesse az új feleségét, ha én nem szeretnék senkivel együtt lakni?
Figyelt kérdés
Anyukám 2 éve hunyt el, 17 éves vagyok és a házból én is örököltem az anyai részből.2023. febr. 23. 17:04
11/46 Szabo L. Emese 2004 válasza:
7-es. Mit képzelsz te? Csúf amit művelsz, beletúrni magad MÁS életébe!
12/46 anonim válasza:
Sztem nem csúf. Nem sokáig gyászolta az asszonyt
13/46 A kérdező kommentje:
Jogilag kérhetem, hogy fizesse ki apám az anyai részemet, ha apámnak haszonélvezete van a házon?
2023. febr. 23. 18:23
14/46 anonim válasza:
Szabó L. Emesének elgurult a gyógyszere.
15/46 anonim válasza:
Vagy elfogadod, vagy amikor 18 leszel el tudsz költözni.
Apukádnak is joga van boldognak lenni.
Nincs lehetőséged beleszólni kit szeretne oda költöztetni kivel szeretne együtt lenni.
16/46 anonim válasza:
Igen, köteles vagy. Egyrészt kiskorú vagy, másrészt apádnak haszonélvezete van a házra, ami erősebb, mint a tulajdonjog.
18/46 anonim válasza:
"Jogilag kérhetem, hogy fizesse ki apám az anyai részemet, ha apámnak haszonélvezete van a házon?"
Ezt így nem kérheted, viszont kérheted a közöstulajdon megszüntetését. (persze majd ha 18 leszel).
Ha apád nem akar/tud fizetni, akkor kényszerértékesítik a házat. Haszonélvezővel nem fognak kapkodni érte, főleg, hogy relatíve fiatal apád, a kutya sem fogja megvenni. Szóval nem tudsz mit tenni.
19/46 anonim válasza:
Remélem, te sem akarsz majd oda barátnőt vinni.
20/46 Appassionato2022 válasza:
#14: Amíg nem leszel nagykorú, addig nem tehetsz semmit, nem kérheted azt sem, hogy apád vegye meg a Te 50%-odat. Ill. kérhetnéd, de ő a gondviselőd anyagi szempontból is, tehát ha ő nem akarja megvenni, akkor nem tehetsz semmit. ( egyébként ha meg akarná venni, akkor sem biztos, hogy a gyámhatóság jóváhagyná ezt az ügyletet. Kiskorúként az az érdeked, hogy a vagyonod ingatlanban legyen.) Ha nagykorű leszel, akkor kérheted apádtól a kivásárlást, de ha nem akarja, akkor nem tudod rákényszeríteni, mert nyilván neki van 50% tulajdona, neked szintén 50% tulajdonod ill. a Te részeden ott van apád haszonélvezeti joga. A hazs. jog kivásárlás szempontból indifferens, mert az 50-50 %-kal egyikőtök se tudja kikényszeríteni az eladást. Viszont a hasz. jog abból a szempontból fontos, hogy ha betöltötted a 18-at , akkor apád -pici macerával ugyan, de - simán kitehet a házból, mert az ő hasz. joga übereli a Te tul. jogodat. Szóval: célszerű egyelőre meghúznod magad és jóban lenni apáddal és a feleségével, ugyanis akár kiskorú vagy, akár nagykorú, az apád a hasz. jog miatt lényegében azt csinál a házban/házzal, amit akar.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!