Van joga a szülőnek elvenni és átnézni a gyereke telefonját, mit ő vett a saját nyári munkás fizetéséből?
Ha nincs még 18 éves, persze, hogy van.
Ennyiből ha valakivel vetet tíz üveg bort a saját pénzén, azt se lenne joga elvenni a szülőnek?
Mindazonáltal ott áll a gyerek előtt a lehetőség, hogy kiérdemelje a szülő bizalmát. Szélsőséges esetektől eltekintve (mert azért vannak nagyon retardált szülők is) nem veszik el megnézni csak úgy, hanem valami okkal.
Nincs joga, Az első válaszoló meg egy buta demagóg szülő. Az is lehet h tanár, azok ilyenek.
Én megkeresem a rávalót, megveszem magamnak, tök mindegy hogy 16 éves vagyok vagy 87, köze nincs hozzá senkinek.
16 év alatt nem lehet nyári munkát végezni, tehát a kérdező ennél idősebb.
Nekem 14 éves a fiam, mi vettük a telefonját, de nem ellenőrizzük. Van a gyermeknek is magánszférája, barátok, barátnők, privát beszélgetések, amihez szerintem a szülőnek semmi köze.
1. Annak, hogy a telefon kinek a pénzéből van, semmi köze nincs ahhoz, hogy van-e joga belenézni, ez magánszféra. Szélsőséges példa, de ha a tinédzser lánynak a szülei fizetik a magán nőgyógyászati vizsgálatot, akkor joga van a fél családnak bent lenni és bámulni, hogy mit csinál az orvos?
2. Szituációfüggő. Ha arra gyanakodnék, hogy a gyerekem bántja magát vagy másokat, keményen drogozik vagy rá van függve valami olyan dologra, ami pszichésen nem tesz jót a fejlődő agynak, akkor rengeteg-rengeteg parttalan beszélgetés után bizony eljöhetne az a pont, hogy a 16-17 éves gyerekem telefonjába belenéznék, hogy lássam, mennyire kell aggódnom. Felelősséggel tartozom érte és azért, hogy milyen felnőtt lesz belőle, szóval ha valóban eljutnék idáig, valószínűleg pszichológus/pszichiáter lenne a következő lépés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!