Szülők! Ti megengednétek-e, hogy lányotok, fiatok saját szobájában rendszeresen együtt töltse az éjszakát párjával? Ha igen, hány éves kortól? Ha mindez kiderülne a középiskolában, hogy védenétek ki a helyzetet? (Már, hogy megengedtétek neki).
Igen, kb. 16 éves kortól, de azért erősen függne attól is, hogy mennyi ideje tart a kapcsolatuk.
"Ha mindez kiderülne a középiskolában, hogy védenétek ki a helyzetet? (Már, hogy megengedtétek neki)"
Ezt a kérdést nem értem. Egyrészt nyilván csak tőlük derülhetne ki, mert én nem mondom se diáknak, se tanárnak. Másrészt nincs ebben semmi szégyellnivaló, és sosem hallottam olyat, hogy bármelyik diák az osztálytársai előtt ezt szégyellte volna. Vagy a te gyereked apácazárdában tanul?
A tanárokat ez a dolog nem érdekli. Ha valamelyiket érdekelné is, nem fog kérdezősködni, mert tudja, hogy semmi köze nincs a másik ember magánéletéhez, akkor sem, ha egy diákjáról van szó. A gyerek szüleit sem fogja erről kérdezgetni, nem akarná senki megkockáztatni, hogy "pedofilnak" minősítsék, amiért egy diákja szexuális életéről kérdezgeti annak szüleit. Ez elég perverz dolog lenne.
Akkor lenne létjogosultsága ilyesmit jelezni csak a hatóságok felé, ha a gyerek 14 év alatti lenne.
14 évesen megengedném, ha lenne "stabil" kapcsolata (értsd: fél éve).
Illetve nem minden nap, de mondjuk 3 hetente.
Ha kiderülne sem zavarna, senkinek semmi köze hozzá.
Nos akkor beavatnám a kedves válaszadókat a részletekbe.
Valamivel több, mint öt évvel ezelőtt léptem élettársi kapcsolatra jelenlegi párommal, s csöppentem abba a helyzetbe, hogy nevelőapja leszek egy 14 éves lánynak és 12 éves fiúnak.Amire büszke vagyok, hogy egyrészt párommal is teljes az egyetértés a nevelési kérdésekben, másrészt a srácok részéről sem kaptam meg egyszer sem, miszerint: "nem vagy az apám!" Mintegy két éves együttélés után került elő a probléma, hogy lányunk bejelentette: nyáron együtt szeretne sátorozni 19 éves barátjával. A fogamzásgátlást érintő kérdésünkre azt válaszolta, hogy abban már egy barátnője nővére segített neki. (Kölcsön fogamzásgátló - orvosok szerint nyilván nem a legjobb megoldás, de jobb, mint a semmi avagy a nemkívánt terhesség.) Elindultak tehát nyaralni, s párként tértek vissza. A következő tanév során (lányunk 11-edikes, a fiú elsőéves egyetemista) hangzott el a kérés, a nálunk való alvásról. (A fiúéknál helyszűke miatt nem lehetett). Mi beleegyeztünk, hiszen mindenképpen jobb, mintha alkalmi helyeken találkoznának. Egyre gyakoribb lett a nálunkalvás, a gimi végére már szinte élettársakként éltek nálunk. De minden baj nélkül bonyolódott a dolog, ma Budapesten élnek együtt egy kis lakásban. (Most a lányunk elsőéves egyetemista, a srác már végzős - és rendben együtt vannak. Ez alapján úgy gondoltuk, hogy a nehezén túl vagyunk, hiszen a kisebbik gyerek fiú - bár a lányok nagyon ragadtak rá, mert jóképű sportos srác. Eleinte egyet sem hozott haza, de elég sok futó kalandja volt. Ő is a 10-edik és 11-edik között jött elő a kéréssel, hogy felhozná a barátnőjét. Megengedtük neki, most 17 évesen gyakorlatilag nálunk lakik a barátnője. Egy héten 3-4 éjszakát biztos nálunk tölt. Megoldottuk a fogamzásgátlást is részére, na meg fiunk közölte, hogy tisztában vannak a veszélytelenebb örömszerzési módokkal. A lány szülei részéről sem ütközött a dolog különösebb ellenállásba, őt elég liberálisan nevelték (például tetoválás, pierszing dolgában is engedékenyek voltak). Annál meglepőbb volt, hogy szülői értekezleten sustorgás formájában szóba került, hogy van itt olyan srác, akinek az "élettársa már együtt él vele". Nyilván látták a lányt tőlünk iskolába indulni, s hozzánk hazajönni. Hát ez az amire a kérdés feltevése során utaltam.
"rendszeresen együtt töltse az éjszakát párjával"
Azért ezt a mondatot én nem úgy értettem, hogy hetente legalább 3-4 éjszakát. Ez tényleg már közelít az együttéléshez, igazuk volt azoknak a szülőknek, akik ezt így fogalmazták meg. És ezt viszont nem engedném. Egyszerűen szerintem ebben a korban ez még túlzás nekik (és nem a szex miatt). Hétvégén vagy iskolai szünetben 1-2 éjszakára gondoltam.
Az egy másik kérdés, hogy ebben sincs semmi szégyellnivaló. Ha a fiad így akar élni és ti engeditek, akkor éljen így és kész. Viszont azon se kell csodálkozni, hogy ezt más szülő nem engedné a gyerekének és meghökken rajta, hogy ti engeditek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!