Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Szerintetek mi lenne most a...

Szerintetek mi lenne most a helyes lépés?

Figyelt kérdés

Eléggé lent vagyok lelkileg, ennek sok oka van. Már az öngyilkosság is negfordult a fejemben. De elkezdtem járni pszichológushoz, bár még csak egyszer voltam, aminek még nyilván semmi eredménye sincs.

A problémám az hogy eléggé zűrös a családi hátterem. Alapból mamámmal élek, mert nem akarok oda költözni anyámékhoz. Egyszerűen elegem van anyámból. Megkaptam mindent amire szükségem van, ruhát, kaját stb amit akartam. Sőt, kifejezetten ellettem kényeztetve. Én felismertem ezt a problémát és a pszichológus segítségével ezen próbálok változtatni. De anyámnak szent meggyőződése hogy amiett lettem ilyen mert befásultam mamámnál, meg mamám ellene nevelt stb (megjegyzem lehet van neki ebben igaza, mert mamámnak is vannak hibái). De én akkoris úgyérzem hogy anyagilag anyám, szeretetből meg mamám nevelt. Az apai karakter meg sajnos kimaradt az életemből. És emiatt sokszor van ellentét mamám meg anyám közt.

Most viszont az a problémájuk hogy mamám különbséget tett anyum és a testvére közt mindig is (én ezt aláírom). És ezzel kapcsolatban vesztek most össze. Én őszintén sajnáltam mamámat mert anyám neki esett, meg rendszeresen úgybánik vele mint a kutyával (értem hogy fáj neki hogy mamám jobban kedvelte a báttyját, de akkoris egy 80 éves emberrel úgybánni). Plusz mamám azt mondhatom helyette nevelt fel. Éppen ezért van hogy mindkét féllel egyettudok érteni részben, de ugyanakkor egyiknek se tudok igazat se adni. Ezért én nem szóltam semmit se ebbe a veszekedésbe. Erre anyám megint jött azzal hogy költözzek oda, de én nemet mondtam (őszintén most azzal akarok foglalkozni hogy a pszichológussal megerősödjek és ezt az új képzést amire jelentkeztem szépen megtudjam csinálni és akár karriert is építsek, mert erre elég jó esélyek vannak ha összejönne, tehát a saját gondjaimmal akarok törődni). Illetve amellett hogy nemet mondtam neki azt is mondtam hogy ne keverjen bele a veszekedésükbe és ne kényszerítsen arra hogy választanom kelljen köztük. Erre hozzámvágta hogy mi az hogy választanom kell, ő az édesanyám, egy fiúnak az anyja mellett a helye (20 éves vagyok😅) illetve hogy én is csak a csalódást okozom neki, majd köszönés nélkül itt hagyott. Előadja hogy annyira fontos vagyok neki hogy ő nélkülem megbolondul, de ha csak ellent merek mondani rögtön hozzám vágja hogy ő minden sz@rt megvesz nekem ami kell, meg akkor ő ezek szerint ennyire rossz anyám (azt mondhatom úgyérzem hogy lelkileg zsarol, de nem tudom hogy ez tényleg annak számít e, vagy csak én gondolom). Lassan úgyérzem hogy megőrülök és nem bírom ezt tovább...

2022. okt. 2. 01:36
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
89%
Hm, hát nem akarom elbagatepizálni, nekem is zűrös a család és mindenkinek a maga keresztje a legnehezebb, de azért ez nem akkora probléma, hogy az öngyilkosságon kelljen gondolkozni. Nyilván nehéz megélni a konfliktusokat, meg ha a szeretteink bántanak vagy bántják egymást, de azért ennél sokkal komolyabb dolgok fognak még történni az életben, meg kell tanulni kezelni, feldolgozni ezeket a helyzeteket. Nyilván egy élet alatt gyűlnek össze bőven sérelmek, amik egyszer csak kifakadnak, lehet neked most kis semmiségnek tűnik ebben a helyzetben,de lehet anyukád egész életében hordozott bizonyos dolgokat, amik most buktak ki. Attól, hogy most valaki 80 éves idős, lenyugodott nagymama, lehetett anno fiatalabb korában kevésbé jó szülő, ami miatt születhettek a sérelmek. Anyukád meg attól hogy nem olyan szülő, amilyennek te elképzelsz egy anyát, attól még nem jelenti azt, hogy az ő érzelmi szintjén nem szeretett teljes szívéből és nem adott meg mindent neked a saját lelkiismerete szerint, csak lehet hogy ő anno meg így lett nevelve, hogy csak pénzzel tud szeretni, úgy tudja kifejezni a szeretetét. Vagy pont azért kényeztetett el ennyire, mert kompenzálta a magában rejlő szeretetlenséget. Aztán ha mondjuk így nézed, neked hogy esne, ha a gyerekem - akinek lelkem szerint mindent megadtam - átpártolna a nagymamához, akivel szemben amúgy is sérelmeim vannak? Nekem legalábbis így jött át a szitu.
2022. okt. 2. 05:20
 2/11 anonim ***** válasza:
67%
Eljön az az idő, amikor a felnövekvő gyereknek érzelmileg is le kell válnia szülőról. Nem kell érzelmileg belebonyolódni más emberek egymás közötti csetepatéjába, nem kell igazat adni vagy igazságot tenni más emberek torzsalkodásában, mert az az ő személyiségük miatt jött létre, őket pedig nem lehet megváltoztatni kívülről. Tedd azt, amit saját lelkiismereted szerint tárgyszerűen meg kell tenned és ne fűzz mindenhez érzelmeket. Ha nagyanyádtól a szeretetet megkaptad, akkor annak örülj és ne kívánd azt, hogy más is úgy szeressen téged. A gyerekek egyébként sem tudják tárgyilagosan megítélni az irántuk megnyilvánuló szeretet mértékét, a testvérek meg sokszor azért féltékenyek egymásra, mert az egyik szubjektív megítélése szerint kevesebbet kapott, mint a másik. A szülő is ember és vannak olyan szempontok, amik alapján az egyik gyereke számára "kedvesebb", mint a másik. Ezek tárgyszerűen nem azonosítható szempontok, de sok olyan körülmény játszhat közre, amit kívülálló nem tud értékelni. Csak példaként említem, hogy a szülő sokszor a gyengébb, sebezhetőbb gyerekére nagyobb figyelmet fordít, mint a kevésbé problémásra, ráadásul az ilyen "problémásabb" gyerek felismeri ezt és vissza is él a felismert helyzetével (orránál fogva vezeti a szülőt).
2022. okt. 2. 08:31
 3/11 anonim ***** válasza:
82%
Tehát bevallod, hogy a nagyi anyád ellen nevel, hogy a két gyerekét is összeugrasztotta. Szerintem téged most is a nagyi irányít és nem anyád a főgonosz.
2022. okt. 2. 08:44
 4/11 A kérdező kommentje:

3-as. Akár anyám beszélne😅. Igen van olyan hogy mamám panaszkodik anyámra, erre mondtam. De én ezeket elengedtem a fülem mögött. Soha nem mentem anyámmal szembe azért mert mamámmal összevesztek. Nem mellesleg a másik oldal se jobb. Anyám is ugyanúgy megkért már többször hogy mamám ellen cselekedjek. És ezért is mondtam hogy kiakarok az ilyenekből maradni, mert az ő régi konfliktusaik miatt ne nekem kelljen már bármelyiküket is eldobnom magamtól. Most a kérdésemben lehet úgy jött le hogy anyámmal van bajom. Igen vele van most. Mert most ő volt az aki pusztán azért csalódott bennem mert én azt mondtam neki hogy nem megyek bele ebbe a veszekedésbe. Lehet nem jól fogalmaztam meg, de ennél sokkal bonyolultabb.

1-es. Köszönöm a válaszod. Az öngyilkosság gondolata pedig nem emiatt jött elő. Ez már csak hab a tortán ami nem igazán segít a kedély állapotomon. De más problémámról most nem akartam beszélni, meg egyrészt nyilván ezért kezdtem el járni pszichológushoz. És persze értem anyám nézőpontját is, csak akkor is...ne tőlem várja hogy a rossz gyerekkorát helyre tegyem. Nem beszélve arrol hogy ő ugyanúgy különbséget tett öcsém és köztem, csak ő elismerte és ez nálunk megszűnt.

2022. okt. 2. 09:02
 5/11 anonim ***** válasza:
49%
Aztaa, tényleg beteg vagy te is!
2022. okt. 2. 09:06
 6/11 anonim ***** válasza:
100%
Meghoztad a lehető legjobb döntést, elkezdtél pszichológushoz járni. Remélehetleg ő segíteni tud majd abban, hogy megtanuld helyén kezelni a múltbéli traumákat, aktuális problémákat és megtanulj arra fókuszálni ez mellett, ami igazán fontos a jóllétedhez.
2022. okt. 2. 09:22
 7/11 anonim válasza:
100%

Nyilván jóval több van egy több évtizedes családi történethez, mint amit egy kérdés alá le lehet írni.

Kedves Kérdező, ahogy előttem is mondták, a legfontosabb lépéseket már megtetted. Felismerted, hogy

-már nem tesz neked jót anyukáddal élni

-problémákkal küszködsz

-ezen problémák megoldásához külső segítség kell.

Lehet, hogy neked ez most nem hangzik soknak, de több, mint amit az emberek nagy része megtesz, főleg ilyen fiatalon.

Amikor felfedezed, hogy gyerekkorból hozott sérelmekkel küzdesz, akkor egy ideig nehezebbek lesznek a dolgok, mielőtt javulnának. Egyrészt a család bizonyos tagjai vádolva fogják érezni magukat, ami teljesen természetes. Ők sem birkóztak meg a saját csomagjukkal, és így belátni, hogy a nem tökéletes nevelés óhatatlanul nyomot hagy az emberben nagyon fájdalmas nekik (pedig elkerülhetetlen a dolog, még a lehető legjobb szándékú szülőknél is). Másrészt az előbb kifejtettek miatt támadni is fogják a döntéseidet, amit a javulás érdekében hoztál. Talán ez a legnehezebb. Amíg nem jutsz el arra a pontra, hogy elég bizalmat építsd magadban, addig ezek az ütések nagyon mélyre találnak be. Elvégre 20 évnyi programozással mész szembe.

Tarts ki, maradj mamádnál, jársz pszichológushoz. Foglalkozz saját magad és a jövőd építésével.

Természetes, hogy erős érzelmeket vált ki belőled anyukád és a vele való konfliktus, de nem vagy érte felelős. Saját magáért felel, ahogy te is. Ezt te már most beláttad. Az, hogy ő is így tesz-e, nem rajtad áll.

Nehéz, nagyon nehéz, de hidd el, egyre könnyebb lesz ezt nem csak racionálisan tudni, hanem el is hinni a későbbiekben.

2022. okt. 2. 10:35
 8/11 anonim ***** válasza:
14%
20 éves vagy, de cseppet sem vagy felnőtt. El lettél kényeztetve és szószerint alád lett rakva minden. Az egyetlen baj, hogy még nem löktek ki a mózeskosárból. Nőlj fel!
2022. okt. 2. 11:12
 9/11 anonim ***** válasza:
Pszichológus jó kezdés, de ez nem elsz egy rövid út.
2022. okt. 2. 11:33
 10/11 anonim ***** válasza:
95%
Nem tudom amúgy akik ilyen alja kommenteket írnak hasonló posztokhoz, ők a hídon is oda mennének lelökni a tétovázót? Egyet lehet érteni a helyzet súlyosságával, vagy sem, de itt öngyilkosságot emlegetnek. Mit érez az, aki ide jön és még belerúg egyet a padlón fekvőbe? Nem csoda, hogy megérett a világ a pusztulásra, gusztustalan nép vagyunk.
2022. okt. 2. 14:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!