Érezhetem-e jogosan azt az érzést, hogy nem voltak jó szüleim annak ellenére, hogy szerettek és próbálták nekem a tőlük telhető legjobbat adni?
Egy kérdés alá írt komment alapján íródik ez most.
Édesanyám egy toxikus családból jött, és eltökélte, hogy ő mindennél jobban fogja szeretni a gyerekeit, ha egyszer lesz nekik. Szeretett is, ezzel nem volt baj, ám nagyon sokszor kaptam tőle rideg mondatokat, pl.: utálatos vagyok, mocsok, r1b1, nem normális, h0lye, nyomorék, és nem egyszer mondta, hogy ő biztos nem szült volna meg, ha tudja milyen leszek. Amikor kicsi voltam, olyan problémákba beavatott minket, amibe nem kellett volna. Apám viselkedése, anyagi helyzetünk, stb. Én mindig meghallgattam, de utólag visszaemlékezve ez nem volt túl jó. Van olyan emlékem, amiben akár csak szóban, akár fizikailag, de bántalmaz engem, egy olyan dolog miatt, amit nem én csináltam, nem rajtam múlott és ezt tudta ő is. Tinédzserkoromban nagyon megromlott a viszonyom vele, mert ő nagyon rátelepedős volt, mindig ölelgetett, puszilgatott, sokszor úgy kezelt, mint egy 5 évest. Nagy harcok árán tudtam elérni, hogy normálisan kezeljen, de sokszor még 16 évesen is meg akarta fogni a kezem a zebrán. Amikor megbántott, akkor mindig jópofizott, mézes-mázaskodott. Sose kért bocsánatot, volt, hogy adott 500 ft-ot, volt hogy telefont vett nekem, hogy felejtsek.
Apám pedig az életem első 10, de inkább 15 évében csak egy jelképes motívum volt az életemben, mint a magyar címer, ami minden iskola tantermében ott van. Velünk élt, jókat játszottunk, beszélgettünk vele mindig, tinédzserkoromban vele jó lett a viszonyom. Viszont amikor kicsi voltam, gyakran megvert minket, alkoholproblémái voltak, állandóan balhéztak anyámmal. Többször volt olyan, hogy apám annyira belehergelte magát a veszedésbe, hogy volt, hogy az éjszaka közepén felöltöztetett engem meg az öcsémet anyám, és elindultunk sétálni. Volt, hogy apám lökött ki minket a házból. Többször néztük végig, hogy verte anyámat. Egyszer apám azt mondta előttünk anyámnak, hogy anyám fogjon meg engem és a tesómat, és adjon oda valakinek minket, aki jó pénzt fizetne értünk. És ezt nem viccből mondta. Sokáig stresszeltem emiatt. Tizedik osztály előtt halvány lila fingja nem volt, hogy mi kell nekem az iskolába, pedig már előtte 9 beiskolázást már lenyomtunk, csak ugye apám ilyenekbe sose vett részt.
Igazából próbáltak anyagilag mindent megadni, de mégse sikerült. Anyám mindig vett fel hitelt, de nem arra, amire kellett volna, hanem h0lyeségekre. Házunk sose volt, albérletből albérletbe költöztünk.
Sajnos, nem voltak jó szüleid. :(
[link] -> ők alkoholista családban felnőtt gyerekeknek segítenek.
Én hasonlóan vagyok. Nagyon szerettek, de sokszor éreztem elhanyagolva magam. Amikor kicsi voltam Apukám sokszor bántotta Anyukámat, Anyukám sokat veszekedett Apámmal. Sok balhé volt. Apám sokat ivott, részegen borzasztó volt. Kis gyerekként állandóan kezelnem kellett Apám részeges hangulatait, nehogy átbillenjen agresszívba. Engem sosem bántott, de párszor Anyám megtépett. Apám néha kemény barackot adott a fejemre, de ez nagyon ritka volt. De olyanokat mondott Édesapám, hogy állat vagyok, beteg állat vagyok, ilyesmik. Ezt arra mondta, hogy amikor az első mobiltelefonnal amivel lehetett hangokat felvenni, én elénekeltem egy szomorú népdalt, felvettem hogy visszajátsszam magamnak, mennyire hamis a hangom, és ő ezt véletlen megtalálta. A dal amúgy a "Nincsen Apám, se Anyám" c. dal volt. De máskor is mondta rám, hogy beteg állat vagyok. Sokáig ez miatt durván selejtesnek éreztem magam, aztán ez az érzés még jobban elfajult. Voltak dolgok, de tisztán csak akkor kezdtem látni a dolgokat, amikor elolvastam a Mérgező szülők c. könyvet. Igen, a szüleid nem voltak jó szülők. Ajánlom a könyvet.
Egy magyar pszichiáter mondta, hogy nem az a szeretet, amit a másik személy érez irántad, hanem amiket cselekszik veled. Mondta ezt a saját édesanyjára is, aki bár nagyon szerette, de nagyon sokat ártott neki.
Mondhatod okkal, én családi köröm is majdnem ugyanez volt, és szerintem még nagyon sok átlagcsaládra jellemző ez.
Az is jellemző, hogyha ezt mind a szemükbe mondod, akkor te leszel a világszégyenehálátlankutya, és kitiltanak az egész "családból" :D:D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!