Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Közepesen alkolosita idős...

Közepesen alkolosita idős szülő gondviselése hogyan?

Figyelt kérdés

Sajnos idős (70+) édesanyánk nehezen bírta hogy jópár éve vége lett a házasságának, az gyerekei (40+) huszonéve "kirepületek". Persze látogatjuk rendszeresen. Engem messzebb sodort az élet, de tesóm közelebbi városban lakik. Próbáljuk mindenben segíteni, én naponta jívom telefonon, havonta látogatom.

Viszont a magány miatt elkezdett inni. Ráaádsul mivel látja hogy emiatt mennyire aggódunk, ezt "fegyverként" is használja. És ha belemegyünk az alholozmiusa miatta veszekedésbe (akkor nagyon bántó tud lenni, pedig egy szeretni való asszony lenne tisztán) ki is fejti, hogy még többet fog inni.

De azt is kérte, hogy öregek otthonába szeretne kerülni. Rendben elintéznénk neki. De azt hiszem alkoholistán semmi esélye bekerülni. Ha bekerülna, 1 hét alatt kibukna hogy iszik. Egyedül úgy nem inna, ha nem jutna alkoholhoz. De ezt fogalmunk sincs hogy lehet megoldani. Főleg egy öregek otthonában, ahol szabadon kijárhat.

Már annyira pánikban vagyunk, hogy én arra gondoltam felszámolok mindent Budapesten. Voltak tervek az életemben (család, munka, boldogság) de úgy nézk ki az erre való törekvést majd csak 15-20 év múlva 60-65 évesen folytathatom. Mert addig édesnyámra kell minden percemet fordtani. Odaköltözni hozzá, és "vegetálni" vele együtt. Minden percét figyelni, mikor mitcsinál, mindig mindenhova kisérni, nehogy alkholot vegyen. Még azt sem tudom a vegetálás hogyan műküdne. Itt Bp-n tényleg jó munkehlyeim vannak... na de egy mindentől távol lévő kisvárosban? Még munkám sem lesz...

Valakinek van hasonló tapasztalata? Került hasonló élethelyzetbe? Mit lehet ilyenkor tenni. Van idősek otthona ahol alkoholistákkal is fogalkoznak, akár elvonással is?

Nem lepattintani szeretnénk anyukán, mert nagyon szeretjük és aggódunk érte. De csak van megoldás hogy ne egyedül legyen, felügyeljenek rá. Sőt tényleg ezt kérte. (Azt hogy csak bántásból, bagy tényleg akarja, még nem tudjuk eldönteni. De sokszor mondja.). De csak van olyan megoldás ami mindenkinek biztonságos, és jobb mint a mostani helyzet. És nem jár azzal, hogy mind tesóm, mind az én magánéletünk következő 15-20 évét beáldozzuk szinte teljes mértékben. Mert az a mostani rossz... és csak rossz irányba halad.

2022. aug. 16. 17:57
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
100%

Nem érdekelne, főleg, ha zsarolni is próbálna. Akkor igyon, az ő döntése, de az utcánkba se tegye a lábát.

Ezer másik, értelmes dolgot lehet csinálni piáláson kívül.

2022. aug. 17. 06:58
 12/15 anonim ***** válasza:

Itt egy friss példa egy gyerekvállaló öregkorára, nyilván csupa önzetlenség vezérelte mindig is a gyerekvállalás kapcsán annak alapján, ahogy viselkedik:

https://www.gyakorikerdesek.hu/csaladi-kapcsolatok__szulo-gy..

Mekkora élmény lehet a gyerekének lenni!

2022. aug. 17. 13:56
 13/15 anonim ***** válasza:
100%

Lehet, hogy nem bírja a magányt és több törődést szeretne.

Ha találtok jó otthont, lehet, hogy nem inna, hiszen ő is otthonba menne.

Társaságban lenne, elvonnák a figyelmét. Még az is lehet, hogy cikinek érezné kilógni a sorból, és emiatt nem inna.

Mindenképpen megér egy próbát.

Próbálsz jó fia lenni, de megmérgezné a kapcsolatotokat a tudat, hogy miatta áldozod fel az életed.

2022. aug. 17. 20:30
 14/15 A kérdező kommentje:

Most úgy keresünk neki otthont, és közösséget hogy ne legyen a közelben élelmiszer/ital bolt.

Illetve éppen keresünk valami kisiparost. Aki otthon végezhető munkát tud ajánlani. Amit egyszerű elvégezni, és még a határidő sem számít.

Akinek INGYEN dolgozhatna, fizetés sem kellene.. :)

Majd az anyunak bakamuzzuk hogy fizetést kap érte, amit persze mi adunk neki zsebből.

Vagy lehet kisiparos sem kell. Megmondjuk neki ezt a 100 textildarabot kell beszegni, "jól fizetnek érte". Aztán kifizetjük neki a "munkadíjat". Itthon meg levágjuk a szegést és visszük újra vissza :D :D :D

Már ilyeneken gondolkozunk, csak hogy lekösse és értéksenek érezze magát. Hátha akkor nem iszik... vagy kevesebbet.

Mert mondom. Világéletében szorgalmas, csendes mindenkinek segítő jólelkű alázatos asszony (volt?)... De hogy az alkohol és a magány ennyire megváltoztatja az embert... félelmetes.

Bezzeg apám, aki full egoista, narcisztikus volt. Világéletében egyedül is jól elvolt. Most 92 éves és szinte élvezi a magányt. Tesz, vesz, jön megy, intézkedik. Semmit nem iszik, semmit nem sopánkodik az életén. Full optimista, mintha örök életű lenne kb.

2022. aug. 18. 14:44
 15/15 anonim ***** válasza:

Mintha az én apám lenne, csak ő még a 60-as évei elején jár. Masszív alkoholista és ha valaki ezt szóvá is teszi, rögtön jön a hiszti, hogy ő nem az, miközben minden nap leissza magát a földig.

Azt kell megérteni, hogy ha ő nem akar változtatni, akkor senki sem fog tudni, az alkoholistának csak a pia van, semmi más. Aki idáig eljut, az magasról sz@rik már a gyerekeire, párjára, családjára és hogy ez nekik milyen érzés. Sajnos ilyenkor már el kell engedni az embert, és semmilyen érzelmet nem érezni felé. A magány sok emberrel ezt teszi, az én apám is már sok éve nyugdíjban van, egyedül van egész nap, de fiatalon is sokat ivott, szóval kitudja mi okozza.

2022. aug. 20. 16:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!