Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mit tegyünk anyukámmal, ha...

Mit tegyünk anyukámmal, ha teljesen megváltozott mióta nyugdíjas lett?

Figyelt kérdés

Kb. 2,5-3 éve ment nyugdíjba azzal a tervvel, hogy majd rögtön vissza is megy dolgozni a munkahelyére, ahonnan nyugdíjba ment. Végül nem tudták őt visszavenni, azóta pedig nem dolgozik. Ezzel önmagában nem lenne semmi probléma, viszont ennyi idő elteltével mind azt látjuk, hogy rossz hatással volt és van rá az így kialakult helyzet. Az elején még élvezte, hogy sok szabadideje van, pihenhet stb., de kb. egy fél év eltelte után már a saját elmondása szerint sem tudott mit kezdeni magával otthon. Körülötte még mindenki dolgozik vagy tanul, nincsen se unoka, se semmi, emiatt teljesen egyedül van otthon egész nap és max. elmegy boltba, a telefonját nyomkodja vagy a szomszédokkal beszélget (akik idős, már nem teljesen százas nénik). Már semmiről nem is lehet vele normálisan beszélgetni, semmi nem érdekli, semmihez nincsen kedve stb., és már néha ő is úgy viselkedik mint a szomszéd öregek… fel - alá járkál, pakolászik össze - vissza, ha dudálnak az utcán fut az ablakba megnézni ki az és olyan hülyeségekkel van elfoglalva, hogy ki mit csinál éppen az utcában stb. Közben persze panaszkodik, hogy neki így milyen rossz. Borzalmas, szerintem már elviselhetetlen néha. Valamint legyünk őszinték, nem a kenyérre kell, de anyagilag sem teljesen mindegy (pláne most), hogy az ember dolgozik-e a nyugdíj mellett vagy sem.

Mondtuk már neki többször is, hogy lehet jót tenne neki, ha visszamenne dolgozni, akár csak részmunkaidőben, bármit amit szívesen csinálna mert akkor emberek között lenne, elfoglalná magát valamivel stb., de nem, mindenre van valami kifogása. Már a volt munkahelyére és szakmán belül más helyekre is hívták dolgozni, nem is egyszer, de ő nem megy. Ha kérdezzük akar-e dolgozni azt mondja igen, de ha adódik egy lehetőség nem él vele. Mi is mutogattunk neki álláshirdetéseket, mondtuk segítünk önéletrajzot írni stb., de nem érdekli.

Ezek után már ötletünk sincs, hogy mit tegyünk. Persze, az ő dolga, de mégis érinti az egész családot és jót szeretnénk mi is mindenkinek. Ami most van, na az nem jó senkinek.

2022. júl. 18. 11:55
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
82%
Anyám 52 évesen ment csökkentett nyugdíjba. Kb. fél évig vállalgatott plusz maszek munkákat, aztán azt mondta, fárasztja. Én tartottam el, olyan kis összeget kapott. Most én 60 éves vagyok, és még mindig én tartom el, én persze sosem mehetek nyugdíjba.
2022. júl. 18. 12:33
 12/24 A kérdező kommentje:
Ő nem igényli. Ha bárki felvet egy közös programot, hogy menjünk el ide, csináljuk ezt, csináljuk azt stb., mindre nem lesz a válasz, biztosan lesz kismillió kifogása, nem lesz hozzá kedve, nem lesz rá ideje stb., nem akar csinálni senkivel semmit. Még beszélgetni sem lehet vele normálisan, nemhogy közös programot szervezni. Illetve mivel a család minden tagja (megjegyzem a nála idősebbek is) dolgozik és / vagy tanul, ezért senki nem tud vele otthon ücsörögni. Sőt, megmondom őszintén nincs is hozzá kedvem… Ez lehet csúnyán hangzik, de én sokszor már nem bírom elviselni őt amióta ilyen.
2022. júl. 18. 12:36
 13/24 anonim ***** válasza:
30%
Ez olyan, mint egy kezdődő demencia. Az sem a feledékenységgel kezdődik feltétlenül, hanem az érzelemvilág eltompulásával.
2022. júl. 18. 12:39
 14/24 anonim ***** válasza:
84%
Depressziós. Pszichoterápiára és/vagy gyógyszerre lenne szüksége. Csakhát erről nem meggyőzhető.
2022. júl. 18. 12:40
 15/24 anonim ***** válasza:
62%
Olvastam (nem a Nők Lapjában...), hogy a demencia olyanoknál, akik igénybe veszik az agyukat, sokáig meg sem nyilvánul, mert a leépülő agyi részek funkcióit a sok tevékenység miatt átveszik a még ép részek. Szorgalmas apácák boncolásakor derült ki, hogy többüknek az agyában kiterjedt Alzheimer nyoma látszott, a viselkedésükön azonban semmi, mert olyan összetett tevékenységeket végeztek, hogy az agyuk egyéb részei helyettesítő funkciókat vettek fel. Na most a demencia anyukádnál valszeg korában kezdődött, de mivel aktívan szervezve, gondolkodva élt, az agya kompenzált az ép részeivel. Amint abbahagyta az aktivitást, megszűnt a kompenzáció, beállt a valódi demencia. Sajnos nem kényszeríthetitek aktív életre, nincs ilyen törvény, neki már ez lesz a sorsa.
2022. júl. 18. 12:44
 16/24 anonim ***** válasza:
0%

Nem megkérdezni kell, hogy hova megy hanem beültetni a kocsiba és elvinni. Legjobb barátnőjéhez, állatkertbe vagy bárhova.

Esetleg kérdezz rá, hogy mit szólna egy háziállathoz. Így "rá lenne kényszerítve" a napi mozgásra.

2022. júl. 18. 13:02
 17/24 anonim ***** válasza:
40%
Nem gondozná az állatot sem ezzel a hozzáállással, ne toljatok ki ennyire egy kis állatkával. Ismerős 3-4 hónap alatt leépült agyilag, az állata majdnem éhen halt, mert nem etette, ha kérdezték, persze, kapott enni, ezt válaszolta.
2022. júl. 18. 13:05
 18/24 A kérdező kommentje:

Egy felnőtt embert nem lehet elvinni sehova sem, ha nem akarja. Hogy ültetném már be a kocsiba, hogy akkor most megyünk?!

Az állatokat sosem szerette. Mindig volt háziállatunk (most is van egy macska) de ő a kötelezőn túl sosem foglalkozott velük, nem szerette őket csak eltűrte.

2022. júl. 18. 13:22
 19/24 anonim ***** válasza:
84%
Igy kb semmit nem elhet akkor vele kezdeni ha nem si akarja.
2022. júl. 18. 13:48
 20/24 anonim ***** válasza:
26%
Ha ilyen passzív, nem fog tiltakozni az idősotthon ellen sem, mert előbb-utóbb oda kerül. Ott ellátják, semmit sem kell csinálnia, csak megmosakodni naponta.
2022. júl. 18. 13:55
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!