Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Miért mondják a szüleim, hogy...

Miért mondják a szüleim, hogy segítenek, ha utána nem akarnak?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Elég hosszú történet de próbálom röviden összefoglalni.

28 éves nő vagyok, és a párommal élünk külön párom lakásában.

Én kb 19 éves koromban költöztem el a szüleimtől, és 21 éves korom óta saját keresetem van, tehát azóta nem szorulok rá, hogy eltartsanak a szüleim.

Néha voltak kiadások amikben segítettek, de még évekkel ezelőtt. Egyszer vettek nekem laptopot, meg úgy emlékszem egyszer hónap végén kb 20 ezerrel kisegítettek.

A gondok akkor kezdődtek amikor ők elkezdték mondani, ha kell segítség szóljunk, mert amikor tényleg szóltunk, már jöttek a kifogásokkal. Az első ilyen tavaly volt, amikor a kocsinkkal baj volt, és háromszor rászoroltunk arra, hogy a szülőktől kérjük el. Sajnos nekünk a munkához kell, mert rengeteget kell utazni. Párom szülei maguktól felajánlották, hogy bármikor odaadják, és oda is adták, kétszer is. A szüleim is felajánlották, ám amikor egyszer szerettem volna elkérni, jöttek a kifogások, hogy nekik bevásárláshoz kell, meg ők most nem tudják. Borzasztó rosszul esett mert akkor minek mondták, hogy segítenek. Végül egyszer tényleg odaadták a kocsit, de azt is azért, mert a miénk náluk robbant le, és nem tudtunk hogy hazamenni.

Végül a kocsi gond szerencsére megoldódott, viszont idén beütött egy másik gond, hogy pénzügyileg kicsit megszoroltunk. Kb. 7 éve ezidáig soha nem volt ilyen, csak az a korábbi 20 000-res kérésem volt, de igazán segítségre amióta saját fizetésem van, soha nem volt tőlük szükségem. Most viszont lett volna. Mondták is, hogy szóljak ha kell pénz, segítenek, nem hagynak cserben. A történet viszont ugyanaz volt mint a kocsinál, párom szülei kérés nélkül segítettek, amiért borzasztó hálás vagyok, viszont az én szüleim annak ellenére, hogy mondták, hogy szóljunk ha kell pénz, mert adnak, amikor kértem, megint kifogásokkal jöttek. A legrosszabb az, hogy az öcséimhez hasonlítottak engem, akik amúgy 23 évesek és még mindig ott élnek a szüleimmel, és rezsit sem kell fizetniük. A szüleim szerint ha engem kisegítenének az öcséimnek is adniuk kellene. Hiába mondtam nekik, hogy az egy csöppet más, mivel ők még ott laknak, nem kell saját lakásra költeniük, sőt használják a szüleim autóját is, és 100%-ig biztos vagyok benne, hogy a benzint a szüleim fizetik nekik. Ezen kívül a párom szüleit is szóba hozták, hogy mivel párom egyedüli gyerek, az ő szülei nekünk könnyebben segítenek, amit szintén nem érzek jogosnak.

Borzasztóan összevesztem a szüleimmel, 2 napja nem beszélünk. Nem tudom hogyan értessem meg velük, hogy hibáztak.

2022. máj. 11. 20:09
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
92%
Te még ott tartasz, hogy bízol a csodában, mert szeretnéd ha olyanok lennének amiről álmodozol. Sok fájdalomtól kímélnéd meg magad, ha ennyiből már tanulnál, ők ilyenek, sosem lesznek mások. Nem muszáj ám még ötszázszor csalódnod bennük, egyszerűbb lenne három-négy egyforma esetből tudomásul venned, hogy ígérgetnek, de nem teljesítenek. És "természetesen" még te vagy a rossz a szemükben.
2022. máj. 13. 05:53
 12/20 A kérdező kommentje:

Kicsit olvasgattam a témában, sok helyen láttam a mérgező szülők fogalmat. Úgy érzem valamilyen szinten az enyéimre is érvényes. Kiskoromban sokszor volt olyan hogy anyukám azzal fenyegetőzött, hogy megöli magát, sokszor a fejemhez vágták, hogy semmire sem fogom vinni, meg hogy olyan h*lye vagyok mint a nagyszüleim és csak rossz tulajdonságokat örököltem.

Rossz így visszagondolni ezekre. Emlékszem amikor elköltöztem anyukám sírva mondta, hogy mennyit változtam, és miattam van ki idegileg, amikor sokat szerettem olvasni az volt a baj, hogy vele foglalkozom keveset.

Nem tudom ezek mennyire normálisak egy családban.

Párom állandóan csak jót mesél az anyukájáról, hogy mennyit tett érte. Én visszagondolva nem teljesen ezt érzem.

2022. máj. 13. 22:24
 13/20 A kérdező kommentje:

Sziasztok.

Ne haragudjatok, hogy kiemeltem a kérdést. Sajnos azóta sem beszéltem a szüleimmel, ők sem kerestek, és én sem őket. Viszont én nem gondoltam, hogy ennyire rosszul fogom ezt megélni, nem is amiatt mert 1 hete nem beszéltem velük, hanem azért, mert ezek szerint nem is érdekli őket, hogy vagyunk, vagyok, és az se érdekli őket, hogy a pénzügyi gondokat meg tudtuk-e oldani, van-e pénzünk a megélhetésünkre. Szerencsére itt van párom mellettem, és becsületére legyen mondva, nagyon szeretem azért, hogy támogat, pedig vannak elég rossz pillanataim. De az, hogy a szüleimet ennyire nem érdekli, hogy élek-e vagy mi van azóta velem, nagyon rosszul érint. Tudtok erre valami megoldást? Nem szeretném őket én felkeresni, mert úgy érzem azzal még inkább azt fogják hinni nekik van igazuk, én meg tovább élek abban a hazugsághalmazban. De szeretnék valami megoldást, amivel magamban rendezem a dolgokat.

2022. máj. 17. 00:41
 14/20 anonim ***** válasza:
93%
Pszichológus? Ne akarj nekik ennyire megfelelni. Felneveltek becsülettel, a saját lábadra álltál, elboldogulsz. Ôk is csak emberek, a hibáikkal együtt. Akármit csinálsz is, nem tudod ôket megváltoztatni. Bocsásd meg nekik, hogy nem tökéletesek, és engedd el ôket. Keresd meg a saját boldogságodat, építsd fel a saját szeretô családodat a pároddal.
2022. máj. 17. 04:31
 15/20 anonim ***** válasza:
52%
Szerintem azt se tudják, hogy milyen érzés, ha átejtenek. Bár kicsit gyerekes dolog, de vissza adhathád nekik valami kisebb dologgal, amitől azért nem lesz különösebb bajuk, de azért rájönnek, hogy nem jó érzés, ha átverik őket.
2022. máj. 17. 05:13
 16/20 anonim ***** válasza:
83%

Ez is egy fajta gyász folyamat, amiben még a tagadásnál tartasz. Próbáld meg tudatosítani magadban, milyen szemetek, hogy nem volt szerető, gondoskodó anyád akire számítani lehet se gyerekként, se felnőttként.

Szerencsés vagy, mert van egy párod, akire támaszkodni lehet. A legtöbb ember amikor rájön, valójában mi is a családi háttere egyedül áll a világban.

2022. máj. 17. 06:58
 17/20 anonim ***** válasza:
55%

Szerintem duzzognak. Meg vannak sértve, hogy téged ennyire nem érdekel, hogy mi van velük, fel tudták-e dolgozni a veszekedéseteket, elvárnák a bocsánatkérésedet a szemtelenségedért. Hisz ők a szülők, te meg a gyerek.

Az ő fejükben szerintem ez járhat, és valószínűleg pont annyira meg vannak győződve az igazukról, ahogy te a tiédről.

Nem azt mondom, hogy ez van, csak azt, hogy ők meg így láthatják a helyzetet. Szerintem. Hogy ebből mit lehetne kihozni, fogalmam sincs.

Azt mindenesetre ne feledd, hogy sokadszor ígértek, sokadszor nem teljesítették. Majd megsértődtek.

2022. máj. 17. 07:17
 18/20 anonim ***** válasza:
91%

Nem keresnem en sem oket. Ha keresned oket, akkor ugyis rosszat mondananak, hogy "mi az, hogy ennyit vartal, jaj te nem is foglalkozol a sajat szuleiddel, akik annyiszor tamogattak!" - szerintem hasonlo oltasokat kapnal toluk, ha artatlanul csak felhivnad oket, vagy irnal nekik. Biztos meg be is szolnanak, hogy na biztos kerni akarsz toluk valamit, holott tenyleg NEM TARTOZOL NEKIK semmivel.

Gyozni veluk szemben nem tudsz. Nincs ertelme. Csak fogadd el, hogy olyanok, amilyenek. Nem tudod megvaltoztatni oket. Egyutterzek :(

2022. máj. 17. 10:45
 19/20 NTBS ***** válasza:
88%
Azért, mert könnyebb ígérni mint teljesíteni. A megoldás találkozzatok semleges helyen. Ha eljönnek megbeszélitek, ha nem te megtetted a lépést feléjük.
2022. máj. 17. 14:03
 20/20 anonim ***** válasza:
90%
Nézd, kedves kérdező. Nálunk a szitu az volt, hogy fűnek fának azt ecsetelték, hogy mi mindent vettek nekem. Persze amúgy azt vették, ami nekik kellett, és miután elköltöztem, meg sem kérdezték, hogy kell-e, inkább eladták, megtartották. Ballagásomra fényképezőgép, mikor mindig telefont használtam. Apám szeret fényképezni. Amit én vettem saját pénzből, azt sem hozhattam el, illetve egy jelentős összeg maradt ott. (Egy ház akkori árának 1/3 része) és ezek után én vagyok a hálátlan dög, mert nem keresem őket. (Egyetemet hagytam félbe, mert már nem bírtam a körülményeket.) Hát nem is fogom. 4 éve nem keressük egymást. De nem is érdekel. Mikor apámat elvitte a mentő, akkor sem szóltak, na nem is érdekelt, amúgy megtudtam, de én se hívtam fel, hogy mi van vele. Engedd el, párod szüleit segítsétek, anyádékat meg le kell tojni. Csak a kirakat, mit mondanak a szomszédok, stb... Fel a fejjel, idővel jobb lesz. Ne neked legyen bűntudatod. Akinek kéne legyen, annak meg úgysem lesz. 😏
2022. máj. 17. 21:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!