A 80-as években jobb volt a szülő-gyermek kapcsolat, mint napjainkban?
Semmivel sem volt jobb vagy rosszabb-
Ugyanaz volt a helyzet mint manapság-
Én a 80-as években voltam kisgyerek. Anyám agresszív alkoholista volt, tübb verést kaptam mint ölelést.( voltaképpen sosem ölelt meg) Barátnőm velem egyidős, szomszéd is volt. Az ő anyukája egy tündér volt. Ő minden szeretetet, túrödést megkapott.
Ma is ugyanez a helyzet. Nem attól függ, hogy 1980-as években vagy 2022-ben zajlik az egész.
Ebben a kérdésben szerintem butaság általánosításokat tenni.
Van, akinek fontos ez a dolog, és megoldja, van, akinek fontos lenne, de nem tudja megoldani (ennek ezer meg egy oka lehet - anyagiak, szociális helyzet), és van, akinek nem fontos.
Akinek nem fontosak a szülei (lsd. Anyósom), ő kipipálja annyival, hogy egy évbe egyszer elviszi magához a 80 esztendős anyját 2 hétre (és utána még azt is bevallja nekem, a vejének, hogy az a két hét iszonyatosan, szinte már-már elviselhetetlenül hosszú volt) "nyaralni", dédunokázni Ausztriába, oszt jónapot, akinek meg fontos, az mondjuk legalább havonta egyszer meghívja őket magához, meg rendszeresen látogatja.
Szerintem se volt se jobb, se rosszabb.
Akkor is volt példa mindenre. Akkor se voltak egyformák a szülők, családok.
Fogalmazzunk inkább úgy, hogy akkor VOLT kapcsolat. (Nyilván nem mindenhol.)
Most meg nincs.
A 80-as években senki sem merészelte volna gyereknevelésnek nevezni azt, hogy beb...od a gyereket a tv, laptop, tablet, okostelefon elé. Ma megsértődnek, nem értik, hogy mi ezzel a probléma.
Az biztos, hogy ennyi neveletlen, hisztis kölyök nem volt, mint ma!
Akkoriban még nyugodtan csattantak a nyaklevesek, ha a gyerek nem bírt magával! Utána egyből tudta, hol a helye! Mégis felnőttek ezek a gyerekek, családot alapítottak és nem lettek sem pszichopaták sem lelki sérültek!
Ma meg már az okostelefon neveli a gyerekeket... Gyakran a saját szüleik félnek a gyerekeiktől...
"A 80-as években senki sem merészelte volna gyereknevelésnek nevezni azt..."
Azt, hogy a gyerekeket kib.szták az utcára a lakótelepeken? Azok voltak a "kulcsos gyerekek". Igaz, ők legalább szocializálódtak egymással és szerencsés esetben nem kerültek rossz társaságba.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!