Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » A családom felelősek a helyzet...

A családom felelősek a helyzetemért?

Figyelt kérdés

16 éves lány vagyok. Ha valaki megkérdezné hogy milyen a kapcsolatom a szüleimmel azt mondanám hogy jó de nem vagyok ebbe biztos.

Depressziós vagyok és szociófóbiás illetve étkezési zavarral is küzdök. Súlyos önértékelési problémáim is vannak.

A szüleim elváltak..

Apa állandóan elvárja hogy kitűnő legyek és ha valami nem jön össze akkor mérges rám. Amikor először felmerült a dolog, hogy el kellene mennem pszichológushoz teljesen ki volt akadva mert az ő lánya aztán tökéletes nincs szüksége segítségre. Olyan mintha nem is látná az igazi énem. És attól félek ha elbukok már nem fog szeretni.

Anya mióta összejött apa után egy pasival úgy érzem őt jobban szereti. Az első adandó alkalommal már megy is át hozzá. Meg állandóan haza hozza. Amikor minden kezdődött támogató volt, de a múltkor is azt mondta nem bababusgatni kell hanem egy nagy pofont levágni nekem. Szerinte én vagyok a felelős azért ami történik velem és el kell fogadnom hogy szorongok.

Az ikertestvérem empátiát mutat és azt mondja mondjam el mi bánt de amikor neki állok azt mondja imádom magam sajnáltatni hogy én sodortam magam ebbe a helyzetbe és hogy gyenge vagyok innen kijönni. Hogy boldognak lenni csak döntés. De most komolyan ha ennyiből állna mindenki az lenne.

A mamám állandóan belém köt. Nem tetszik neki a stílusom a hajam és szerinte gy normális szetett sem tudok összerakni . Azt mondja csak ennem kell de ez nem ilyen egyszerű... Azt mondja megváltoztam és régen jobban szeretett.

Most szerintetek mit csináljak?

A válaszokat előre köszönöm..

2022. febr. 13. 10:01
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
29%

Persze, a családod felelős mindenért. Az a legegyszerubb, mindenért őket hibáztatni.

Nem kell se apád, se anyad ahhoz, hogy pszichológushoz m3nj.

2022. febr. 13. 10:08
 2/19 anonim ***** válasza:
88%

A problémáid egy része "csak" tiniprobléma, ezek félig-meddgi természetesek.

A mamád véleményével ne törödj, ö a tipikus begyepesedett ember, aki szerint minden csakúgy jó, ahogy ö megszokta. A stílusod lehet, hogy tényleg nem optimális, de csak akkor fogod megtalálni azt, ami hozzád illik, ha eleget kisérleteztél, addig meg ne foglalkozz azzal, ki mit szól ehhez.

Viszont az étkezési zavar, szorongás, depressziós érzések miatt tényleg jó lenne pszichológushoz menni. A házirvos is tud neveket mondani, esetleg az iskolapszihcológus is jó ötlet lehet, és ahhoz, hogy valaki segítsen, nem kell a szülök beleegyezése.

De ne ess abba a hibába, amibe sokan, hogy a "szülök" felelösek az életéért, ez nem igaz. A mostani gondok eredete lehet az, de a te életedet te alakítod, a rosszabb kiindulási helyzetet le lehet küzdeni, ha nem akadsz el az önsajnálatnál meg mások hibáztatásánál. Lassan felnött leszel, a saját életedet vedd a saját kezedbe - és ebben egy pszichológus tud segíteni, de lépni, tenni neked kell.

Minden jót kivánok, remélem, sikerül valahonnan megfelelö segítséget kapni.

2022. febr. 13. 10:13
 3/19 NTBS ***** válasza:
89%
Nyilván van benne szerepük, de a saját dolgaidért neked is felelősséget kell vállalnod. A szülőkkel való konfliktus életkori sajátosság, el fog múlni. Mindenképpen fordulj szakemberhez. Illetve próbálj találni magadnak egy tartalmas hobbit, ami eltereli a figyelmed és kikapcsol.
2022. febr. 13. 10:26
 4/19 anonim ***** válasza:
85%
Túl kell élni ezt a pár évet, míg felnősz, addig meg keresd az örömöket máshol, nem otthon, mert a családodban ezt most nem kapod meg. Anyád szerelmes, mert még élete virágában lévő nő, a barátja téged nem szeret, mért szeretne, apád maximalista, van ilyen, nem is kevés, a nagyanyád konzervatív, hát ő olyan, a testvéred meg alkalmazkodik ehhez a rosszul funkcionáló családhoz. Barátkozz, igyekezz minél kevesebbet otthon lenni, az értékrendedet magad határozd meg, szabad hibázni is, és ne foglalkozz azzal, hogy más ezzel nem ért egyet. Ők éljék a saját életüket aszerint, de ők is boldogtalanok, úgyhogy ez nem jön be nekik. Egészséges lelkű ember nem a másikat cseszteti. Az iskolapszichológushoz bemehetsz, de hosszú távú kezelés esetén kell a szülő jóváhagyása. A pszichológus elérheti anyukádnál, hogy beleegyezzen.
2022. febr. 13. 10:31
 5/19 anonim ***** válasza:
29%

Jobban szereti a barátját?

Ő az anyád, nem a tulajdonod, örülnöd kéne neki h boldog, borzasztóan egoista és gyerekes vagy, ahogy tesód is mondja itt is sajnáltatod magad. Talán el kéne gondolkozni ha ő ilyennek lát, aki a legjobban ismer és nem akar rosszat, akkor abban van igazság, amit igazoltál is a kérdéseddel. Szedd össze magad és ne féltékenykedj anyád pasijára, törődj a saját életeddel, mert látszik h ráférne.

2022. febr. 13. 10:45
 6/19 anonim válasza:
13%

Ennyi idősen nekem is hasonló problémáim voltak, sose mutasd hogy "bajod van" vagy szomorú vagy mert rádszállnak. Engem kényszerítettek hogy járjak, anyám azt mondta intézedbe rak mert nem vagyok normális, 7 pszichológust megjártam, volt köztük mittudom én milyen terapeuta is, egyszer vidéken is voltam terápián. Mindig sírva mentem, sírva jöttem el, volt ahol ordibáltak velem, hogy pszichiátriára bezárnak, begyógyszereznek, és ne ellenkezzek mert megbánom és elintézi hogy évekig mindenben korlátozni fognak, egy szabad percem nem lesz.

De persze suliba is piszkáltak a fekete ruháim meg amiatt hogy nem voltam olyan vicces, hangos jófej mint ők.

Úgyhogy ha normális nyugodt életet akarsz, valahogy tanulj meg elvegyülni, amit én csinálok: úgy öltözöm ahogy ők, színes ruhák, sportolok, igényes vagyok a hajamra, rendszeres fodrász stb, próbálok az ő témáikba otthon lenni pl idióta sorozatok stb. Ha egyedül vagy lehetsz önmagad, de család, osztálytársak, tanárok előtt sose beszélj ilyenekről, tegyél úgy mintha minden ok lenne, mert én elhibáztam ugyanitt, és beköptek az iskolapszichológusnál, meg feljelentettek a gyámhatóságon, és utána nem szanadulsz, te leszel a bolond.

Viszont ha felszínesen jól vagy, lesz időd rendbe tenni magad. Igazából csak magadra számíthatsz, ha nincs egy közeli barátod aki segítene. De a szüleidhez vagy más "felnőttekhez" ne fordulj mert megszívod.

2022. febr. 13. 11:01
 7/19 anonim ***** válasza:
85%
Én azt mondanám, hogy igen, ők a felelősek az önértékelési problémáidért, hiszen még gyerek vagy és ők neveltek eddig. Valamiből származnia kell az önértékelési problémáknak és a leírásod alapján nem túl jól neveltek/syerettek téged. Nem vagyok híve másokat okolni a saját problémáinkért, de te még gyerek vagy és lehetőséged sem volt eddig kijavítani a szüleid nevelési hibáit. Csak egy pszichoterápia tud segíteni azon, hogy kijavítsd a rossz beidegződéseket.
2022. febr. 13. 11:04
 8/19 anonim ***** válasza:
16%
16 évesen baromira nem gyerek, fiatal felnőtt.
2022. febr. 13. 11:08
 9/19 anonim ***** válasza:
20%
Ennyi idosen normalis, hogy ezt erzed, DE! Majd akkor leszel igazan felnott, ha belatod, hogy nem ok felelosek. Ezen tud segiteni a pszichologus.
2022. febr. 13. 11:21
 10/19 anonim ***** válasza:
77%

Ne hasonlítgasd, hogy ki kicsodát szeret "jobban".

Nyilván egy felnőtt párkapcsolatban lévő szeretet - szerelem össze sem hasonlítható a felnőtt-gyermek szeretetével... Ezt nem szabad méricskélni. Mert nem ugyanaz, almát hasonlítasz körtével. És ugye nincs mértékegysége, mi alapján hasonlítanád...???

2022. febr. 13. 11:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!