Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Hamarosan betöltöm a 18....

Hamarosan betöltöm a 18. életevem, anyukám kifog rakni otthonról. Mit tegyek, ha dolgozom fenntartom magam?

Figyelt kérdés

Ezt komolyan kell venni. Áprilisban leszek 18, és anyukám kijelenteti már 16 éves korom óta, hogy kifog rakni, mert miatta nem szabad. (Anyukám amúgy egy görény, de azt most ne itt feszegessük) Lényeg, hogy már többször megpróbálkozott hogy kidobjon, de mindig nála landoltam, és ilyenkor éreztem a megszorításokat.

Én is el akarok menni, rokon nincs ahová mehetnék.

Viszont én csak 11.-es vagyok. Hétvégi diákmunkára gondoltam, az egyik diákmunkából jönne péntek délutánnal, szombat és vasárnappal 2000Ft-os nettó órabérért havi 130ezer forint, ami nagyon szép pénz. Találtam egy albérletet is, 60000Ft, bár ez faluban van, és nem kér kaukciót. Ez az albérlet amúgy 2020 november 13 óta fent van, nem hiszem, hogy elfog kelleni, valamint vannak szobák is ennyiért a városban. Ha rezsit fizetek 100ezer forint.

Ha áprilisban elköltözöm, akkor nekem kell kapnom a családi pótlékot, és a gyerektartást is én kapnák? Mert az kb +50ezer forint lenne, így 180ezrem összejönne egy hónapra, és ha 100ezret fizetek, mindig marad 80ezrem.

Szerintetek fenntudnám tartani magam? Nincs más reményem a sulit beakarom fejezni.

2022. jan. 6. 01:36
1 2 3 4
 11/33 anonim ***** válasza:
94%

18 felett nincs gyámod (most sincs)

Családi pótlékra egyszerűen beadod az igénylést saját jogon, onnantól te kapod, nem ő.

2022. jan. 6. 12:01
 12/33 anonim ***** válasza:
100%

Amennyiben megszakítás nélkül, nappalin tanulsz - akár továbbmenve egyetemre, főiskolára (és én leginkább erre biztatnálak)- akkor a tanulmányaid befejezéséig (max. 25 éves korodig) jár neked a rokontartás, mindkét szülőd részéről.

Nagykorúság esetén ugyanis nem gyerektartásnak nevezik és mindenképpen a változást a bíróság ítéli meg, mert ha nem lépsz, apád munkahelye továbbra is anyádnak fogja utalni.

Tehát első lépés, hogy már most bemész a lakhelyed szerinti bíróságra és ott az ügyfélszolgálaton megérdeklődöd, hogy mivel áprilistól nagykorú leszel, mi az útja-módja, hogy anyád ellen rokontartást indíts, apád gyerektartását meg ezzel egyidejűleg neked utalják áprilistól!

Ott megmondják mit tegyél és még nyomtatványokat is fognak adni.

Aztán összekapod magad a tanulmányaiddal és megcélzol egy egyetemet vagy főiskolát, ahova ha felvesznek kollégiumot is igényelsz, különös tekintettel arra, hogy gyakorlatilag addigra hajléktalan leszel.

Ha nagyon összeszeded magad, még ösztöndíjas is lehetsz.

2022. jan. 6. 12:21
 13/33 anonim ***** válasza:
100%
A középiskolának nincs kollégiuma? Oda nem mehetsz?
2022. jan. 6. 12:34
 14/33 anonim ***** válasza:
86%
Egész héten ott se lehet lenni.
2022. jan. 6. 13:41
 15/33 anonim ***** válasza:
100%
Még mindig egyszerűbb pár napra szállást szerezni...
2022. jan. 6. 14:00
 16/33 anonim ***** válasza:
100%

Teljesen kollégiumfüggő!

Nálunk senkit nem zavartak el péntek délután, ha mondjuk tanulni akart, beteg, vagy nincs pénze hazautazni. De a fene sem nézegette, hogy ki és miért akart ottmaradni. Nyilván oka volt rá.

2022. jan. 6. 14:07
 17/33 anonim ***** válasza:
100%

Neccesen, de el tudnád tartani magad. A rezsiköltség nagyon különböző lehet, függ a településtől, hogyan fűtesz stb. A tulaj ált meg tudja mondani, mire lehet számítani. Ami segíthet még rajtad, ha ketten béreltek egy ingatlant.

Amire még gondolhatsz, hogy maradék idődben pl biciklis futárnak állsz, azzal is lehet még kis pénzt keresni.

2022. jan. 6. 14:07
 18/33 anonim ***** válasza:
16%

Az mit jelent,hogy semmit nem tudsz a pénzügyekről? Nem jársz boltba,vagy még soha nem adtál fel csekket? Eddig mindent anyád intézett helyetted? A fenekedet ki tudod egyedül törölni? Ne haragudj,nem bántásból írom,de nem hiszem el,hogy nincs világképed semmiről. Mármint az anyagi dolgokról.

Amúgy volt egy ismerősöm,ő azért dobta ki a gyerekét húsz évesen,mert mindent pazarolt. Állandóan égve hagyta a villanyt,addig fürdött,amíg volt melegvíz a bojlerban,ha elküldték boltba,minden pénzt elvásárolt. Ha te is hasonlóan viselkedsz,akkor értem anyádat. Ha nem,akkor bocsánat.

2022. jan. 6. 18:05
 19/33 A kérdező kommentje:

18, azt tudom hogy mennyi a kaja ára, voltam már boltba.

Itt inkább arról lenne szó, hogy pl 40 000 mire lenne elég egy hónapra, avagy a rezsi ára mitől függ pontosan. Életemben nem éltem egyedül, pénzt lehet jól osztom be, de nem nagyon tudom milyen váratlan kiadások vannak. Hát erre fel kell készülni.

Nem vagyok ilyen, segítek anyának a bevásárlásban. Azért akar kidobni, mert azt mondta miatta nem szabad, mert kötelessége eltartani meg felelős értem. Döntését megértem, csak szerintem nem egy diszkrét módszer.

Nálunk van kollégium, hétvégén zárva van, igazából nem ismerek kollégistát az iskolából, így a létezéséről se nagyon tudok. De köszönöm a tippet, utána járok, annyit tudok, hogy van meg hétvégén bezár, ennyit mondott nekem a szociális munkás, mikor először mondtam neki, hogy veszélyzona van.

2022. jan. 6. 18:29
 20/33 anonim ***** válasza:
88%

18-as jol mondja :( En se tudtam semmit a vilagrol mig iskolaba jartam, az iskola szinte egy burok. Miutan kikerulsz nezel hogy mivan... Engem anyam meg a szeltol is vedett, fogalmam nem volt sok dologrol. Aztan jott a melyviz es rakenyszerultem... Szerencse hogy kozgazdasagi iskolat vegeztem, tudtam es most is tudok banni a penzzel.

Mas felol meg milyen anya ez... minek szart gyereket... Abba bele se gondolt hogy hogy fogod eltartani magad iskola mellett? Nem is erdekli hogy mi lesz veled, mit eszel majd es hova mesz? Felfoghatatlan...

2022. jan. 6. 21:08
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!