Miért hozza fel anyám mindig, hogy régen milyen voltam?
Sziasztok! Anyám állandóan azzal jön, hogy régen milyen aranyos voltam, most meg milyen a nézésem. Barátságtalan. Meg mi a bajom folyton, miért nem vagyok olyan mint régen és hagyjam abba a hisztit "duzzogást" (depresszió). Persze ő nem tudja, hogy évek óta abban vagyok, fogalma sincs semmiről...
Mert szerinte ha rossz kedvem van, az azt jelenti, hogy meg vagyok rá sértődve...
Nem tudom mindig azt színlelni, hogy jó kedvem. Próbálom, de nem megy. Én is tudom, hogy a régi mosolygós én, sokkal jobb volt, de nem gondoltam volna, hogy a mostani én ennyire rossz.
Tehát mindig mindenhez a régi 5-6 évvel ezelőtti énemet hozza fel. Pl most rövid hajat szeretnék, erre pedig régen mindig hosszú akartál, hogy fenékig érjen, mi történt veled?
Meg pl amit már leírtam. Ez miért lehet?
Gondolom tini vagy, ez mindkettotoknek egy szenzitiv es nehez idoszak. O csak azt latja, hogy szomoru vagy, minden baj es duhos vagy a vilagra (ami teljesen termeszetes ilyenkor) te meg csak azt latod, hogy o nem ert meg. Plusz lehet, hogy nehezen fogadja el, hogy felno a kislanya.
Ez egy ilyen idoszak, tul kell elni, mindkettotok szamara. Ki konnyebben, ki nehezebben eli meg a tinikort, ez is valtozo.
Ha viszont egyedul nem tudsz megbirkozni az erzeseiddel, anyadtol nem kapsz vagy nem fogadsz el segitseget, akkor erdemes lenne egy pszichologust felkeresni, abbol baj nem lehet :)
Miért nem vagy őszinte hozzá?
Miért kellene gondolatolvasónak lennie?
Minden tini hisztizik és azt hiszi, depressziós. Nyilván nem. Csak hormonkárosodott. Majd helyreáll, addig meg legyél elviselhetőbb!
Köszönöm a válaszod, kedves tőled!
17 éves vagyok, ezt minden válaszolónak mondom.
Mintha az olyan egyszerű volna. Nem szeretném, hogy tudjon róla. De azt sem, hogy amiatt mert rossz a kedvem le lennék tolva.
Senki nem hisztizett. Örülök, hogy te ennyire tudod éppen ki depressziós. De csak úgy mondom, fogalmad sincs a problémáimról, ne kezdj el hülyeségeket beszélni, okés? Nyilván van, aki valóban nem az, de nem kéne mindenkiről ezt gondolnod. Addig legyek elviselhetőbb?
Hát köszönöm a nagyon "hasznos" válaszod!
Kérdeztem, de semmi használhatót nem mondott. Annyit, hogy a a régi én, sokkal mosolygósabb meg aranyosabb volt. Hogy milyen csúnyán szoktam szólni hozzá. Nem szeretnék, de néha amikor látja, hogy nincs kedvem beszélgetni, és még mondja persze, hogy kicsit türelmetlen leszek.
Azt mondta akkor ki nem állhat.
Hát én így 24 éves koromra is depresszióra hajlamos vagyok, mint tini koromban, krvára nem szórakozásból, meg dacból jöttek a problémáim akkor se. Úgyhogy elmehet a pitsába, aki szerint ez jellemző a tinikre, meg hogy bemesélik a depressziót és ezzel jár a korszak, a lóf@szt azt.
Anyukád nem valami támogató szülő és egyáltalán nem kell olyannak lenned, mint amilyen gyerekként voltál. A mentális problémákkal pedig tőle és a magyarázásától függetlenül kellene kezdened valamit szakemberrel, neked tesz jót és hátha segít kibogozni, hogy mi a személyiséged része jelenleg és mi az ami a depresszióból fakadhat.
Egyébként nem is létezik sztem olyan ember, aki úgy viselkedik, mint gyerekként.
6-os, pedig de, olvass utana. Teljesen termeszetes tinikorban a befordulas, stb, de ez idovel elmulik.
Azert, mert neked valoban mentalis problemaid voltak mar akkoris, nem jelenti azt, hogy faszsag a tinikori “depresszio”. De, eletkori sajatossag, letezik.
Attól még nem kell ész nélkül rámondani, ha valaki azt mondja, hogy nem érzi jól magát és gondjai vannak. Egyébként meg a tinikori befordulás az rohadtul nem depresszió, de egy kívül álló nem biztos, hogy meg fogja tudni állapítani, hogy melyik. Meg nem kell eldönteni az adott személy helyett, hogy a szar érzés természetes, csak mert tini. Ez megoldja a dolgot, ha valaki ráhagyja és leszarja? Honnan tudja egy laikus, hogy nem komolyabb?
Ilyen baromságokat teljesen felesleges magyarázni, a pszichológus véleménye mérvadó, akinek az adott személy megnyílik.
De egyébként, ha tényleg csak a hormonok miatt van valakinek hangulatingadozása, attól még ugyanolyan romboló, hogy valaki ráugatja, hogy ez természetes és majd elmúlik, nem pedig az történik hogy foglalkoznak vele és esetleg az ember megtanulja kezelni, hogy ne legyen komolyabb mentális probléma belőle. Szerencsétlen be meri vallani hogy valami nincs rendben, szarul érzi magát, de egyébként le vannak szarva az érzései, mert tini, hát ez aztán biztos nem tesz jót fejben a későbbiekben.
Számomra ez a tinikorszakos rámondás mindezt jelenti, azt nem tagadom, hogy létezik, de ugyanúgy nem kéne leszarni és rávágni azonnal mindenre.
Jót mosolyogtam azon, amit leírtál, pedig egyáltalán nem vicces. Az én fiam, aki most már egyáltalán nem tini, sőt...., ő is mindig "utálom az egész világot" képet vágott jó pár évig. Ezt a családnak tartogatta, mert a barátai szerint amúgy máshol ez nem volt jellemző rá. Abban az időben készült róla és a családról is egy csomó fotó. A múltkor nézegettük őket.
Mikor már vagy a tizediken is ugyanazt a világfájdalom képét látta, saját maga jegyezte meg, hogy milyen borzasztó lehetett állandóan ilyen fejjel látni. :D Hát igen, nem volt egyszerű, de hát ilyen a tinikor.
Nem tudok rá jobb szót, mint jellemhiba azoknál az embereknél, akik azt hiszik, hogy mindig mindenkinek szeretnie kell a társaságot, és folyton mosolyogni kell, különben rossz kedved van/ megsértődtél/ valami problémád van.
A depresszióval beigazolódik, hogy tényleg problémád van, de ehhez szakember kell, ehhez csak ennyire értek.
Az hogy a múltban él, hát fogadja el, hogy az emberek 5 évente, vagy akár gyorsabban is változnak. Plusz azt is, hogy fel fogsz nőni és nem örökké mondjuk 8 éves leszel, aki gondtalan.
Ne játszd meg a műmosolyt! Félő, hogy rászoksz, és amikor vki megbánt, akkor is csak mosolyogni fogsz és az illető azt hiszi, hogy nem bántott meg. Ezzel pedig csak neked lesz rossz. Mindenki fogadja el, hogy mindenkinek van hangulat ingadozása.
Tudtommal 17 éves korban már-már a vége fele jár a hormonok általi hangulat zavar (ezt nem negatív értelemben írtam, a hormonok tényleg furcsa hatással vannak tini korban az agyra), szóval nem ennek a kontójára kell írni a dolgokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!